297. pešadijska divizija (Nemačka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
297. pešadijska divizija
Segment Nemačkog Vermahta
Lokacija osnivanja Nemačka
Jačina 17.500 vojnika i oficira
Formacija .
  • 522. pešadijski puk
  • 523. pešadijski puk
  • 524. pešadijski puk
  • 297. artiljerijski puk
  • 297. izviđački bataljon
  • 297. bataljon oklopnih lovaca
  • 297. inžinjerijski bataljon
  • 297. bataljon veze
Komandanti
Komandant .
Angažman
Bitke
Operacija Rudnik
Operacija Ahze
Operacija Vindroze
Operacija Balkanšluht
Operacija Edelvajs
Operacija Pik
Operacija Falkenauge
Operacija Fric
Operacija Ribecal
Kraljevački mostobran
Proboj 21. korpusa iz okruženja
Operacija Vervolf
Operacija Frilingservahen marta 1945.

297. pešadijska divizija Vermahta formirana je tokom proleća 1940. od regruta osmog mobilizacijskog talasa. Borila se u sastavu nemačkih snaga na Istočnom frontu. Uništena je kod Staljingrada januara 1943.

Tokom proleća 1943. u Francuskoj formirana je nova divizija pod istim brojem kao njena naslednica. U junu 1943. prebačena je u Srbiju. Tokom jula njeni bataljoni korišćeni su prilikom pokušaja uništavanja formacija JVuO na Rudniku, Maljenu i Medvedniku, a u avgustu na Kopaoniku. Krajem avgusta 1943. divizija je prebačena u severnu Albaniju u sklopu operacija zaposedanja bivše italijanske vojne zone i razoružavanja italijanskih jedinica. Ušla je u sastav 21. armijskog korpusa Druge oklopne armije. Učestvovala je u operacijama protiv NOV Albanije i jedinica NOVJ u zapadnoj Makedoniji i Metohiji.

Početkom septembra 1944. 297. divizija igrala je glavnu ulogu u nemačkom posedanjnu Makedonije prilikom povlačenja Bugarske iz rata. 15. septembra 1944. 21. armijski korpus je u sklopu pomeranja nemačkih snaga potčinjen Armijskoj grupi E. U tom periodu 297. divizija bila je izložena znatnom pritisku snaga NOVJ i NOV Albanije. Njeni manji sastavi bili su upućeni na Kraljevački mostobran kao pojačanje snagama Korpus "Miler". Glavnina divizije se pod pritiskom i uz gubitke evakuisala iz Albanije i koncentrisala u oblasti Podgorice. Imala je noseću ulogu u proboju tokom decembra prema severu pod dramatičnim okolnostima, uz pomoć 22. divizije 91. korpusa.

Od kraja januara 1945. divizija je učestvovala u operacijama između Save i Drave, a u martu 1945. učestvovala je u nemačkoj ofanzivi Frilngservahen (prolećno buđenje) u južnoj Mađarskoj. Nakon operacije ostala je pod komandom Armijske grupe Jug. Ratni put završila je u Austriji predajom snagama Crvene armije.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]