Žepa (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žepa
Žepa na ušću u Drinu
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Široko vrelo
980 m
UšćeDrina kod sela Slap, jezero Perućac
Dužina25,1 km
PritokeRadavski potok i Budučin potok.
Hidrologija
Protok
  – srednji

3,76 m³/s
Sliv
  – površina
Crnomorski
12,4 km²
Transport
Plovnostnije plovna

Žepa je rijeka u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka Drine.[1]

Nastaje 6 km južno od Han Pijeska u podnožju planine Žep (1537 m) po kojoj je dobila ime. Vrelo od kojeg nastaje rijeka naziva se Široko vrelo i nalazi se na 980 m nadmorske visine. Ukupna dužina rijeke Žepe iznosi 25,1 kilometara.

Dolina Žepe je kompozitnog karaktera i sastoji se od proširenja i suženja. Pritoke rijeke Žepe su kratkog toka i to su uglavnom manji potoci stalnog ili povremenog karaktera. Njihov vodostaj direktno ovisi o količini padavina. Nakon otapanja snijega ili intenzivnih padavina poprimaju bujični karakter, što ima za posljedicu jaku eroziju na uzdužnom profilu. Najznačajnije pritoke Žepe su Radavski potok i Budučin potok.

Most neposredno uz izvor

Rijeka Žepa ima nivalno-pluvijalni (snježno-kišni) režim. Maksimalni proticaj javlja se u proljeće i to u aprilu i maju, što je posljedica otapanja snijega i povećane količine padavina. Minimalni proticaj javlja se u avgustu i septembru, kao rezultat smanjene količine padavina i povećanog isparavanja. Srednji godišnji proticaj je 3,76 m³/s, dok je minimalni proticaj zabilježen u septembru 1971. godine i iznosio je 1,04 m³/s, a maksimalni proticaj u decembru 1968. godine (37,7 m³/s).

Žepa se u Drinu ulijeva kod sela Slap, u drinsko akumulaicono vještačko jezero Perućac koje se nalazi se na 291 m nadmorske visine.

Mostovi na Žepi[uredi | uredi kod]

Postoje dva mosta na rijeci Žepi koja potječu iz Osmanske vladavine. Jedan se nalazio na ušću rijeke Žepe u Drinu, sve do 1966. godine, kada je demontiran i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija se nalazi na oko 500 m od naselja Žepa [2] Drugi most je neposredno uz izvor.

Treći je most u Purtičkom polju, koji su projektovali i izgradili mještani.

Izvori[uredi | uredi kod]