Šablon:IČ – Fudbalska ili nogometna reprezentacija Hondurasa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grb reprezentacije

Fudbalska ili nogometna reprezentacija Hondurasa predstavlja Honduras na međunarodnim nogometnim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom FENAFUTH-a (španjolski: Federación Nacional Autónoma de Fútbol de Honduras). Reprezentacija je svoju prvu utakmicu odigrala 1921. godine u sklopu revijalnog turnira povodom stogodišnjice nezavisnosti Centralne Amerike, a već se 1930. godine pojavila i na Centralnoameričkim i karipskim igrama.

Honduras je dosad tri puta nastupao na Svjetskim prvenstvima; prvi put su nastupili 1982. godine, kada su osvojili 18. mjesto, što im je i najbolji plasman na tom natjecanju. Na kontinentalnom CONCACAF Prvenstvu su 1981. godine postali prvaci, a imaju i osvojeno treće mjesto na Copi Américi (2001.).

Kroz povijest, Honduras je imao izraženo rivalstvo s reprezentacijom Salvadora, što je bila posljedica hladnoratovskih političkih tenzija između susjednih zemalja. Godine 1969., te su dvije zemlje čak i zaratile nakon kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 1970. godine u kratkotrajnom sukobu koji je dobio naziv Nogometni rat zbog nereda na tim utakmicama. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Bolest kretanja · Abiogeneza · Kusam ibn Abas