Čitska oblast

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Čitska oblast
Чити́нская о́бласть
     
Flag of Zabaykalsky Krai.svg Coat of arms of Zabaykalsky Krai.svg
Zastava Čitske oblasti Grb Čitske oblasti
RussiaChita2007-07.png
Geografski položaj federalnog subjekta u Ruskoj Federaciji
... Čita
Površina

- ukupno
- % vode

po veličini

- km²
-

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

po veličini

- ()
- /km²

Politički status [[{{{pol stat poveznica}}}|Oblast]]
Federalni okrug [[{{{federalni okrug}}} federalni okrug|Sibirski]]
Privredna regija
Službeni jezici ruski
'
'
Zakonodavno tijelo
'
Himna
Automobilska oznaka
Vremenska zona RTZ8.png
Jakutsko vrijeme
(UTC + 9/+10)

Čitska oblast (ruski: Чити́нская о́бласть, Čitinskaja oblast) je federalni subjekt Rusije (oblast) u jugoistočnom Sibiru. Upravno središte je Čita. Ima dugu međunarodnu granicu s Kinom (998 km) i Mongolijom (868 km) te unutarnju granicu s Irkutskom i Amurskom oblasti, kao i s Burjatskom i Jakutskom republikom. U njoj se nalazi Aginskoburjatski autonomni okrug.

Teritoriju današnje Čitske oblasti su prvi istraćili kozaci na čelu s Pjotrom Beketovom 1653. Naseljavanje i razvoj je počeo kako bi se ojačala s ruska granica s Kinom i Mongolijom, eksploatirali mineralni resursi te gradila Transsibirska željeznica. Godine 1920. Čita je postala glavni grad Dalekoistočne republike, koja se spojila s Rusijom u novembru 1922. godine, mjesec dana prije stvaranja Sovjetskog Saveza. Godine 1923. je formiran Zabajkalski kraj koji se 1937. transformirao u današnju Čitsku oblast. Referendum o spajajnju Aginoburjatskog autnomnog okrzuga u Zabajkalski kraj je održan 11.3. 2007; s obzirom da je uspio, nova regija će se formirati 1.3. 2008.

Oblast je bogata metalima, kao i plemenitim metalima, ugljenom, drvenim ugljenom i mineralnom vodom. U njoj se nalaze ruske rezerve visokoobogaćenog uranija koje se procjenjuju na 145.400 tona. Većina ovih depozita se nalazi kraj Krasnokamenska, nalazišta kojim upravlja Priargunskij rudarsko-kemijski kombinat (PMCC).[1] Šume pokrivaju 60% terirtorije. Zbog toga su glavne privredne grane oblasti metalurgija, gorivo i drvo. Također ima razvijenu prerađivačku i prehrambenu industiju. Lokalna poljopriverda se temelji na uzgajanju krava, ovaca i jelena.