Čitska oblast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čitska oblast
Чити́нская о́бласть
     
Zastava Čitske oblasti Grb Čitske oblasti

Geografski položaj federalnog subjekta u Ruskoj Federaciji
... Čita
Površina

- ukupno
- % vode

po veličini

- km²
-

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

po veličini

- ()
- /km²

Politički status [[{{{pol stat poveznica}}}|Oblast]]
Federalni okrug [[{{{federalni okrug}}} federalni okrug|Sibirski]]
Privredna regija
Službeni jezici ruski
'
'
Zakonodavno tijelo
'
Himna
Automobilska oznaka
Vremenska zona
Jakutsko vrijeme
(UTC + 9/+10)

Čitska oblast (ruski: Чити́нская о́бласть, Čitinskaja oblast) je federalni subjekt Rusije (oblast) u jugoistočnom Sibiru. Upravno središte je Čita. Ima dugu međunarodnu granicu s Kinom (998 km) i Mongolijom (868 km) te unutarnju granicu s Irkutskom i Amurskom oblasti, kao i s Burjatskom i Jakutskom republikom. U njoj se nalazi Aginskoburjatski autonomni okrug.

Teritoriju današnje Čitske oblasti su prvi istraćili kozaci na čelu s Pjotrom Beketovom 1653. Naseljavanje i razvoj je počeo kako bi se ojačala s ruska granica s Kinom i Mongolijom, eksploatirali mineralni resursi te gradila Transsibirska željeznica. Godine 1920. Čita je postala glavni grad Dalekoistočne republike, koja se spojila s Rusijom u novembru 1922. godine, mjesec dana prije stvaranja Sovjetskog Saveza. Godine 1923. je formiran Zabajkalski kraj koji se 1937. transformirao u današnju Čitsku oblast. Referendum o spajajnju Aginoburjatskog autnomnog okrzuga u Zabajkalski kraj je održan 11.3. 2007; s obzirom da je uspio, nova regija će se formirati 1.3. 2008.

Oblast je bogata metalima, kao i plemenitim metalima, ugljenom, drvenim ugljenom i mineralnom vodom. U njoj se nalaze ruske rezerve visokoobogaćenog uranija koje se procjenjuju na 145.400 tona. Većina ovih depozita se nalazi kraj Krasnokamenska, nalazišta kojim upravlja Priargunskij rudarsko-kemijski kombinat (PMCC).[1] Šume pokrivaju 60% terirtorije. Zbog toga su glavne privredne grane oblasti metalurgija, gorivo i drvo. Također ima razvijenu prerađivačku i prehrambenu industiju. Lokalna poljopriverda se temelji na uzgajanju krava, ovaca i jelena.