Penguin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Penguin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Penguin
Penguin
Naslovnica stripa Joker's Asylum: The Penguin #1
Olovka i boja: Jason Pearson
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeDetective Comics #58
(prosinac 1941.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Podatci iz priče
Alter ego Oswald Chesterfield Cobblepot
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeLiga nepravde
Suicide Squad
Društvo
Moći i sposobnosti
Genijalni intelekt
Fatalni kišobrani
Raširene veze u podzemlju
Organizacijske vještine
Vještine vođe
Iznenađujuća fizička snaga
Poznavanje juda i boksa
Kontrola nad pticama

Penguin, pravim imenom Oswald Chesterfield Cobblepot je fiktivni lik, stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics. Penguin je najpoznatiji kao jedan od Batmanovih najstarijih i najustrajanijih protivnika. Penguin se prvi put pojavio u stripu Detective Comics #58 (prosinac 1941.), a kao autori se kreditiraju Bob Kane i Bill Finger. Penguin je nizak, debeo muškarac poznat po svojoj ljubavi prema pticama i visoko tehnološkim kišobranima koje koristi kao oružje. Kako se uglavnom bavi mafijaškim poslom i krađama, Penguin sebe smatra "gospodinom među kriminalcima"; njegov noćni klub, Iceberg Lounge, služi kao paravan za njegove kriminalne aktivnosti, a Batman ga povremeno koristi kao izvor informacija iz gothamskog podzemlja. Prema Kaneovim riječima, inspiracija za Penguina bila je ondašnja maskota Kool cigareta - pingvin s cilindrom i štapom. Vizualni koncept nastao je tako što su Fingera gospoda u svečanim odijelima podsjećala na carske pingvine.[1]

Burgess Meredith je tumačio Penguina u televizijskoj seriji Batman iz 60-ih godina kao i u filmu koji je nastao prema seriji. Ovo je, moguće, najpoznatija interpretacija Penguina na filmskom platnu. U Burtonovom filmu Batman Returns (1992.), Penguina je tumačio Danny DeVito. Ova interpretacija bila je znatno mračnija, dublja i grotesknija od one iz 60-ih te je, sukladno tome, stekla kultni status među obožavateljima. Kasnije animirane adaptacije varirale su u prikazivanju Penguina - kretale su se od deformiranog marginalca do "kriminalca u rukavicama". Potonja interpretacija pojavila se i u nekim od kasnijih stripova, među kojima su najznakovitiji Batman: The Long Halloween i njegov nastavak, Dark Victory. Na kraju stripa Long Halloween, Penguin se pojavljuje u cameo ulozi bez teksta. Nešto značajniju ulogu imao je u stripu Dark Victory, koji je inkorporirao neke elemente Meredithove interpretacije. Početkom 2020. godine potvrđeno je, nakon što je ranije bilo objavljeno kako su pregovori otpočeli, da će Penguina u Reevesovom filmu The Batman tumačiti Colin Farrell.[2] Paradoksalno, Penguin je redovito uvrštavan na popise kako najboljih,[3][4] tako i najgorih[5][6] Batmanovih protivnika.

Za razliku od većine Batmanovih protivnika, Penguin je potpuno uračunjiv i svjestan svojih radnji, što mu omogućava ostvarivanje praktički jedinstvenog odnosa s Vitezom tame. Najrecentnija interpretacija prikazuje ga kao vlasnika noćnog kluba popularnog među članovima gothamskog podzemlja. Batman je spreman progledati Penguinu kroz prste sve dok ovaj ostane njegov doušnik. Penguin je krajnje sposoban poduzetnik, a u njegove kriminalne aktivnosti nerijetko spadaju i preprodaja ukradenih stvari i organiziranje bijegova iz zatvora. Dakako, sve to čini uz pozamašnu naknadu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Geneza lika - Penguin: Pain and Prejudice i Joker's Asylum: The Penguin[uredi | uredi kod]

Penguin je rođen kao Oswald Chesterfield Cobblepot u bogatoj i poznatoj obitelji iz Gotham Cityja. Njegova prošlost prvi put je obrađena u stripu "The Killing Peck" Alana Granta, no detaljniju analizu i razradu Pengiunovog djetinjstva i adolescencije donose stripovi Penguin: Pain and Prejudice (prosinac 2011. - travanj 2012.) te poglavlje "The Penguin" iz stripa Joker's Asylum #2 (rujan 2008.). Njegov otac zvao se Tucker Cobblepot, dok se za majku alternativno navode imena Miranda ili Esther.[7] Rođen je kao četvrto dijete u obitelji, uz trojicu braće - Williama, Jasona i Roberta. Penguin je rođen s fizičkim deformacijama koje su trajno obilježile njegov izgled, a kod oca i braće su izazvale neviđeno gađenje koje je umalo dovelo do njegova izbacivanja iz obiteljskog doma.[8] Jedina koja ga je prihvatila bila je majka, koja je prema dječaku pokazivala trajnu i bezuvjetnu ljubav.[8] U principu, Penguin je bio podebelo dijete velike glave, niska rasta i neprirodnog velikog nosa koji je podsjećao na ptičji kljun. Zbog navedenih karakteristika, kao i nezgrapnog hoda koji je podsjećao na geganje pingvina, još je u djetinjstvu dobio nadimak Penguin (eng. Pingvin).[8] Određene adaptacije prikazuju njegove ruke kao peraje, s izdvojenim palcem dok su ostali prsti spojeni, dok u drugima njegove ruke nisu deformirane.

Mladi Oswald Cobblepot u trenutku realizacije da je poruka bila lažna u stripu Joker's Asylum (2008.).

Penguin je u djetinjstvu trpio nesnošljivo psihičko i fizičko zlostavljanje.[8] Dobar dio toga provodila su njegova vlastita braća, ali i školski vršnjacu koji su mu se redovito izrugivali zbog izgleda i neobična karaktera.[8][9] Otac ga je odbacivao i odbijao mu pružiti ikakvu brigu, zbog čega ga je mladi Oswald zamrzio.[8][9] S druge strane, njegova se majka brinula o njemu i posvećivala mu velike količine pažnje i tako bila jedina osoba koja je bila uz njega tokom njegova djetinjstva.[8][9] Običavala ga je zvati "beautiful boy" (eng. prelijepi dječak), a zbog svoje brige je često dolazila u konflikt sa suprugom.[9] Oswald je jako cijenio te emocije i sversrdno ih je uzvraćao jedinoj osobi koja mu ih je pružala. Još u djetinjstvu, izradio joj je mehaničkog pingvina kojeg joj je dao na poklon, ali je istoga razbio njegov otac.[9] Penguin je tada prvi put pokazaoo svoj bijes te se čekićem iskalio na već razbijenoj igrački.[9] Kasnije, ipak, majci je poklonio kuglu sa snijegom u kojem su se nalazili likovi majke i dječaka kako se drže za ruke; taj je poklon njegova majka jako voljela.[9]

Njegov odnos s braćom bio je prepun mržnje. Dok su njih trojica njega smatrali nakazom i redovito se iživljavali na njemu, Oswald je u sebi postepeno kupio mržnju koju će ubrzo i manifestirati. Sva trojica umrla su na bizaran način u svojoj mladosti - Jason je umro ugušivši se tokom povraćanja koje je bilo posljedica trovanja hranom;[9] William je poginuo u prometu;[9] a Robert je se utopio u ledenoj vodi u bizarnoj nesreći tokom igranja hokeja na ledu, nakon što je dio leda naprosto puknio.[9] Kasnija Penguinova sjećanja, u stripu Pain and Prejudice, pokazuju kako je upravo on bio odgovoran za sve tri smrti; on je otrovao Jasonovu hranu i odbio pozvati pomoć, vozio automobil koji je ubio Williama, a toplim je čajem oslabio led na kojemu je Robert igrao hokej što je dovelo do puknuća leda.[9] Takva će ubojstva kasnije postati njegov modus operandi. Penguin je tako ostao jedini sin obitelji Cobblepot što je najviše pogodilo njegova oca, koji ga je i dalje želio izbaciti iz kuće jer ga je podsjećao na njegove "prave sinove".

Kada je Tucker Cobblepot umro od posljedica pneumonije, Oswald je osjetio zlobno zadovoljstvo i nije pokazao nikakvo žaljenje za ocem.[9] Posljedica očeve smrti od pneumonije bila je povećana protektivnost njegove majke, koja mu je od tada stalno davala kišobrane.[9] Penguinova ljubav prema kišobranima i svečanom odijevanju razvila se, tako, već u djetinjstvu.

Ljubav prema pticama, Penguin je razvio preko majke, koja ih je jako voljela. Osobno posvjedočivši toj simpatiji, Penguin je za majku izradio već spomenutog mehaničkog pingvina koji je kasnije uništen. Također, Penguin se od djetinjstva često družio s pticama svoje majke te je s vremenom razvio prilično prisan odnos s njima te ih čak koristio u svojim kriminalnim aktivnostima.[8][9][10] Zbog te je ljubavi stekao diplomu iz ornitologije.

Mada je glavninu zlostavljanja pretrpio u svom djetinjstvu, strip Joker's Asylum donosi epizodu iz Penguinove mladosti koja detaljnije objašnjava genezu njegova kriminalnog uma, ali i odnosa prema ženama. Naime, djevojke iz škole poslale su Penguinu (strip sugerira kako je u tom periodu već nosio taj nadimak) lažnu poruku u kojoj stoji da ga jedna od njih poziva na ples. Povjerovavši u sadržaj pisma, Penguin je pripremio cvijeće, ali je javno izvrgnut ruglu pred kolegama kada se ispostavilo da je naivno povjerovao u lažnu poruku.[10] Penguinova osvetoljubiva priroda došla je do izražaja kada je svoje ptice poslao na djevojke te im nanio teške ozljede.[10] One su, ipak, znale o kome se radi te su došle i palicom napale Penguina, koji je utjehu potražio u svojim pticama.[10] Ipak, kada ga je jedan od golubova ugrizao, Penguin je u naletu bijesa pobio svoje ptice, ali je kasnije pokazao veliko žaljenje.[10] Ovaj događaj ilustrativan je za razumijevanje Penguinova karaktera i dubine njegove psihe.

Dva pitanja vezana uz Penguinovu genezu ipak ostaju napoznanica i ovise o autorskim interpretacijama u pojedinim stripovima. Prvo od njih tiče se početka Penguinove kriminalne karijere, a drugo momenta u kojemu je dobio svoj slavni nadimak. Mada je u ranije spomenutim stripovima sugerirano kako je do svoje punoljetnosti Penguin već posjedovao taj nadimak, druge verzije sugeriraju kako je stjecanje nadimka usko povezano s Cobblepotovim kriminalnim počecima.[11] Kada se Cobblepot prvi put pokušao pridružiti kriminalnoj bandi, obezvrijeđen je kao "mali pingvin" s kišobranom te doslovno šutnut iz kriminalne jazbine. Bijesan zbog odbijanja, Penguin se zakleo na osvetu te se vratio i ubio šefa bande s prvim svjetskim "kišobranom kalibra .45" te preuzeo vodstvo te iste bande. Neki kasniji stripovi sugerirali su kako se pokušavao otarasiti nadimka, ali kako ga je s vremenom prihvatio. Sve dosad spomente situacije sugerirale su kako se Penguin kriminalu posvetio u kasnijoj životnoj dobi, neke verzije navode da se to zbilo tek nakon majčine smrti, ali stripovi Pain and Prejudice i Joker's Asylum jasno sugeriraju kako su Penguinovi kriminalni počeci bili još u djetinjstvu, odnosno mladosti.

Pred-Crisis period[uredi | uredi kod]

Isprva znan samo po svom aliasu, Penguin je prominenciju u Gothamu ostvario kao vrsni lopov, uspjevši ukrasti umjetničku sliku neprocjenjive vrijednosti iz muzeja tako što je zamotano platno skrio u svom kišobranu. Platno je kasnije iskoristio kao dokaz svoje genijalnosti koji mu je omogućio pristup lokalnoj bandi. Uz Penguinovu pomoć, banda je izvela seriju ingenioznih krađa, ali šef bande i "ptica s monoklom" su se s vremenom razišli, zbog čega ga je Penguin ubio sa svojim pištoljem-kišobranom. Penguin je tada postao vođa bande i pokušao je eliminirati Batmana tako što mu je pokušao smjestiti krađu. Iako mu je plan eventualno propao, Penguin je uspio pobjeći.[12]

Penguin je surađivao s Jokerom kako bi porazio Batmana i Robina u stripu Batman #25 (listopad 1944.).

Penguin je bio uporan protivnik Batmana i Robina tokom Zlatnog i Srebrnog doba, izvodeći raznorazne trikove i planove. U stripu Batman #25 (listopad 1944.),[13] Penguin se udružio s Jokerom, a u nekim od kasnijih izdanja iz tog doba je pokušao je iznuditi novac od jedne tvrtke prijeteći da će zalediti jednog od članova upravnog odbora[14] te je sudjelovao u aukciji za Batmanov pravi identitet koju je organizirao Hugo Strange.[15]

Penguinovo posljednje pojavljivanje u ovom periodu bilo je, prikladno, ujedno i posljednje pojavljivanje Earth-One Batmana. U jubilarnom izdanju Batman #400 - "Resurrection Night" (listopad 1986.), Rā's al Ghūl je organizirao masovni bijeg zlikovaca i pacijenata iz Arkhama i Blackgatea. Velik broj Batmanovih protivnika, među kojima i Penguin, Joker, Mad Hatter, Cavalier, Deadshot i Killer Moth, dobili su posebne instrukcije i krenuli u pohod na Gotham. Batman pronalazi poruku zalijepljenu za računalo, a Rā's se pojavljuje i nudi mu pomoć u eliminaciji protivnika ukoliko se Batman pridruži njegovom pohodu. Batman, dakako, odbije nakon čega Rā's odlazi. Ubrzo Batman otkrije kako su zlikovci oteli petero osoba koje su usko povezane uz njega. Gore navedena skupina zlikovaca, među kojima i Penguin, omata metalnu ogradu oko zgrade Gothamske policije i tako, praktički, zatvori sve policajce unutra. Batman u pomoć poziva Catwoman i Taliju al-Ghul te zajedno s Robinom kreće u spašavanje Gothama. U međuvremenu, u zgradi GCPD-ja dolazi do sukoba među zlikovcima nakon što je Joker sabotirao plan javivši Batmanu kako ima samo tri sata da spasi Jima Gordona i tako ga pretvorio u taoca. Jokeru su se suprostavili Penguin i Mad Hatter, ali ih je klaun omamio svojim plinom.[16] Penguin se više nije pojavljivao, a Batman je uspio popraviti štetu što ju je izazvao Ra's.

Post-Crisis period[uredi | uredi kod]

Naslovnica stripa Detective Comics #610 - "Ode to a Penguin" (siječanj 1990.) prikazuje Batmana na gradskom groblju s Penguinovom grobnicom u pozadini. Penguin je lažirao svoju smrt kao dio plana napada na Gotham.

Nakon što je, nakon serije Crisis on Infinite Earths, došlo do obnove Multiverzuma, Penguin je degradiran na tek povremene cameo nastupe u stripovima, sve dok ga pisac Alan Grant (autor ranije spomenute priče "The Killing Peck") i crtač Norm Breyfogle nisu revitalizirali, opasnijeg no ikada. Tokom perioda u kojem je Tim Drake bio Robin, Penguin je ušao u kratkotrajno partnerstvo sa sitnim kriminalcem i hipnotičarem Mortimerom Kadaverom, koji mu je pomogao da lažira svoju smrt kako bi kasnije mogao iznenada napasti Gotham. Penguin je kasnije ubio Kadavera, ali tek nakon što je uši naupnio toalet papirom kako hipnotičar ne bi mogao vršiti svoj utjecaj nad njim.[17]

Nakon što je Batman pokvario ovaj plan, Penguin je krenuo u ostvarivanje jednog od svojih najvećih planova u trodijelnoj priči "The Penguin Affair". Nakon što je u napuštenoj ulici pronašao Harolda Allnuta kako ga fizički i verbalno zlostavljaju dvojica nasilnika, Penguin odluči zbrinuti tehnički vještog grbavca u zamjenu za njegove usluge. Harold je konstruirao uređaj koji je Penguinu omogućio da s velike udaljenosti kontrolira velika jata ptica, kojeg Penguin iskoristi kako bi uništio radijske komunikacije u Gothamu i srušio putnički avion. Ipak, Batman je uspio pokvariti i ovaj plan te je, na koncu, zaposlio Harolda kao svog mehaničara.

Penguin na naslovnici stripa Showcase '94 #7 (lipanj 1994.), u kojem je oteo Sarah Gordon i uspješno deducirao kako je Bruce Wayne prepustio Batsuit drugoj osobi.

Tokom razdoblja u kojem je Jean-Paul Valley preuzeo Batmanov kostim, Penguin je bio jedan od rijetkih koji je zaključio kako Valley nije originalni Batman, uočivši drastične promjene u Batmanovom ponašanju. Kako bi potvrdio svoju teoriju, Penguin je oteo Sarah Essen Gordon te ju smjestio u smrtonosnu zamku koja se aktivira u ponoć nakon čega se predao policiji kako bi iskoristio priliku i rugao se Gordonu. Penguinove provokacije toliko su razbjesnile Gordona da je ovaj postao izrazito agresivan, udarivši ga i nanijevši Penguinu opeklinu njegovom vlastitom cigarom, samo da bi ga na kraju skoro bacio s vrha zgrade Gothamske policije, a sve u sjeni naglog porasta nasilja u Batmanovom radu o kojoj su ranije raspravljali. Ipak tragediju je spriječio Valley, koji se u pravom trenutku pojavio sa spašenom Sarah. Prije svog odlaska, Valley je prokomentirao: "Nema toga što Penguin može izvesti, a da već nisam ranije susreo." Bio je to komentar s kojim se Penguin morao nevoljko složiti, prihvaćajući činjenicu da je postao passé.[18]

Subsekventno, Penguin je odlučio promijeniti svoj modus operandi i raditi pod paravanom legalnog posla u svom Iceberg Loungeu.[19] Iako je tokom svoje "reformacije" nekoliko puta hapšen zbog raznoraznih kriminalnih djelatnosti, Penguin se svaki puta izvukao iz zatvora zahvaljujući skupim odvjetnicima.

Tokom radnje mini-serije "No Man's Land", kada je razorni potres pogodio Gotham City, Penguin je ostao u gradu nakon što je vlada Sjedinjenih Država zatvorila i blokirala grad. Postao je jedan od glavnih kriminalaca u uglavnom napuštenom i kaotičnom gradu, koristivši svoje veze izvan Gothama kako bi trgovao novcem kojeg nitko u Gothamu nije mogao koristiti. Kasnije se otkrilo kako je jedna od tih veza bio Lex Luthor, odnosno njegova firma LexCorp.

Penguin je pometen tokom radnje serijala Infinite Crisis. Imao je tek kratki cameo nastup tokom Bitke za Metropolis, ali je, zajedno s nekolicinom drugih zlikovaca, oboren nakon iznenadnog pojavljivanja Barta Allena.

Radnja serijala One Year Later, tokom koje Penguin izbiva iz Gothama, donosi priču o Great White Sharku i Tally Manu, koji ubijaju nekolicinu zločinaca koji su radili za Penguina, a sve su smjestili oporavljenom Harveyju Dentu. Great White je planirao preuzeti kontrolu nad gothamskim podezemljem i eliminirati svu konkurenciju, uključujući i Penguina. Po povratku u Gotham, Penguin je uporno tvrdio kako se "oporavio" te se vratio u Iceberg gdje je prodavao svoje materijale po izrazito visokim cijenama. Također je nagovarao Riddlera da se prestane baviti kriminalom s obzirom da im je legalni posao bio znatno unosniji.

Penguin u stripu Gotham Underground #9 (2008.), gdje je igrao jednu od važnijih uloga.

Penguin je imao i znakovitu ulogu u serijalu Gotham Underground, koji je bio popratni materijal Countdownu. Penguin u stripu vodi rat protiv Tobiasa Whalea i Interganga, dok istovremeno organizira "podzemnu željeznicu" za kriminalce. Dok je Penguin vodio svoje poslove, Two-Face je upao u njegov klub i zahtijevao udio u potonjem poslu. Penguin mu je rekao da dođe nakon zatvaranja, kada je organizirao sastanak s nekim od najznačajnijih kriminalaca u Gothamu, među kojima su, uz Two-Facea, bili i Hugo Strange, Scarecrow i Mad Hatter. Batman je, prerušen u Matchesa Malonea, špijunirao sastanak. Tokom sastanka, u klub iznenada upada Suicide Squad i napada okupljene zlikovce.[20] Kasnije se otkriva kako je Penguin imao dogovor sa Suicide Squadom kako bi stekao korist za sebe.[21] Penguin se kasnije sastao s Whaleom kako bi pregovarali.[22] Penguin i Spoiler su kasnije organizirali nekoliko bandi čija su inspiracija bile druge bande i udruženja iz Gothama.[23] Tokom pregovora je izbio sukob između Penguina i Whalea u kojeg su se, subsekventno, upleli i Robin, Huntress, Batgirl i Wildcat. Iako je Penguin bio u vidnoj prednosti, Whale je nevoljko sklopio primirje kako bi spriječio Johnnyja Stitchesa i Intergang.[24] Johnny Stitches je Penguinu poslao paket u kojemu su se nalazile Riddlerove naočale i raskomadano tijelo G. Jessupa. Kada su Johnny i Penguin kasnije razgovarali, Stitches je napomenuo kako Whale više nije na Penguinovoj strani. Johnny je također dodao kako je zaprijetio obiteljima svih onih koji su mu pomagali te je Penguinu dao 24 sata da nestane iz Gothama.[25] Dok su Penguin i Riddler razgovarali u Icebergu, članovi Interganga su napali Penguinov klub. Stvari su izgledale crno za Penguina sve dok se nije pojavio Batman i spasio mu život, mada Vitez tame nije došao samo radi toga. Batman je rekao Penguinu kako mu je sada dužnik te kako očekuje od njega da ga izvještava o svim aktivnostima Interganga i ostalim događanjima u Gothamu, na što je Penguin rado pristao.[26]

Batmanovu podršku, ipak, Penguin je izgubio tokom misterioznog nestanka Viteza tame i povratka Bogova s Apokolipsa. Pojavio se i u stripu Battle for the Cowl: The Underground, koji prikazuje utjecaj Batmanova nestanka na njegove protivnike.

Black Mask II je kasnije preuzeo Penguinovu bandu i postao njezin vođa. Kako bi se osvetio, Penguin je, uz pomoć Mad Hattera, oteo Batmana te mu isprao mozak kako bi ovaj ubio Black Maska.

Tokom radnje serijala Brightest Day, organizacija Birds of Prey pronašla je Penguina pretučenog i izbodenog od strane nove zlikovke koja si je nadjenula ime White Canary.[27] Organizacija je spasila Penguina i pobjegla u Iceberg. Tokom oporavka, Penguin je priznao svoje osjećaje prema Dove.[28] Penguin je kasnije otkrio kako su njegove ozljede bile lažne te kako je cijelo vrijeme radio sa svojom napadačicom kako bi dobio vrijedne podatke o zajednici superheroja. Izdao je organizaciju te teško ranio i Lady Blackhawk i Hawka prije nego što ga je svladala Huntress.[29] Huntress ga je svezala i imala namjeru povesti ga sa sobom, ali ju je Oracle obavijestila kako ga treba pustiti zbog akcije protiv njih koja je bila u tijeku. Bijesna zbog Penguinovog izdajničkog čina, Huntress ga je željela ubiti, ali ga je ipak ostavila zavezanog u uličici uz obećanje da će mu se u doglednom vremenu osvetiti.[30]

Penguin je ubrzo bio meta napada udruženja Secret Six, koji su ubili velik dio njegovih zaštitara prilikom napada na njegovu vilu. Bane je informirao Penguina kako treba podatke o Batmanovim suradnicima jer je planirao ubiti Red Robina, Batgirl, Catwoman i Azraela.[31] Penguin je ubrzo odao tražene lokacije što je dovelo do toga da Justice League, Teen Titans, Birds of Prey i Justice Society krenu u lov na zlikovce.[32]

Nedugo nakon navedenih događaja, novi zlikovac koji se naziva Architect, postavavio je bombu u Penguinov Iceberg Lounge kao osvetu za zločin što ga je počinio jedan od Penguinovih predaka. Iako su Blackbat i Robin uspjeli evakuirati zgradu, Iceberg Lounge je potpuno uništen u eksploziji bombe.[33]

Tokom 2010. godine, Penguin se pojavio kao jedan od negativaca u Finchovom petodijelnom serijalu Batman: The Dark Knight, točnije u priči "Golden Dawn". Taj je strip služio kao preludij za strip Batman Incorporated, ali je ukinut nakon samo pet izdanja (kasnije je, doduše, obnovljen, ali bez ikakve poveznice s izvornim serijalom). U toj je priči Penguin otkupio Bruceovu prijateljicu iz djetinjstva, Dawn Golden, od Killer Croca te ju je držao zatočenom kako bi se osvetio zbog ranije sramote koju je ona nanijela njemu. Dok ju je tražio, Batman je naletio na Penguina, čiji je dizajn ovdje osjetno groteskniji, te ga je, nakon što je svladao njegove ljude, uhvatio i tražio informacije. U naletu bijesa, za kojeg se ispostavilo da je posljedica nošenja medaljona, Batman je slomio nekoliko Penguinovih udova prije nego ga je svladao Killer Croc. Penguin je naredio Crocu da zaveže Batmana za eksploziv te mu je preko televizijskog ekrana, iz bolničke sobe, prenio svoju poruku i objasnio zašto se želi osvetiti Dawn. Ispostavilo se kako je ona, jednom prilikom, pristala izaći s njim na njegov zimski bal, ali ga je tom prilikom javno osramotila, što on nije mogao podnijeti pa ju je otkupio i držao zatočenu. Batman ju je, na koncu uspio osloboditi, a Penguin više nije imao ulogu u daljnjem tijeku događanja.[34]

The New 52[uredi | uredi kod]

Penguin je jedan od likova koji nije doživio drastičan redizajn tokom New 52 serijala, mada je njegov lik znatno zlobniji i opasniji nego u ranijim inkarnacijama.

U obnovljenom serijalu The New 52, Penguin se prvi puta pojavljuje kao klijent kriminalca Rajua koji je poslan kako bi Dollmakeru ponudio zlato za oslobađanje Batmana.[35] Dok je bio u svom kasinu Iceberg, Penguin je na nadzornim kamerama promatrao prerušenu Charlotte Rivers, nakon čega je svom suradniku Larku rekao da se pobrine da Riversova dobije ubojitu priču.[36] Tokom serijala Death of the Family, Penguin je svog glavnog suradnika, Ignatiusa Ogilvyja, stavio na čelo svoje bande dok je on privremeno odsutan. Ogilvy je, ipak, iskoristio Penguinovo odsustsvo kako bi ga proglasio mrtvim, obračunao se s onima koji su mu bili lojalni i, pod imenom Emperor Penguin,[37] formalno preuzeo kontrolu nad svim Cobblepotovim operacijama. Nakon Jokerova poraza, Batman je pokušao zatvoriti Penguina u Blackgate, ali je bio prisiljen pustiti ga nedugo zatim. Kada se Cobblepot vratio, ostao je šokiran činjenicom da ga je Ignatius, kojega je Penguin primio u svoju bandu kao tinejdžera kojemu je ubijen otac, izdao. Njegov subsekventni napad na Ogilvyjevo novo carstvo je propao nakon što je Batman, saznavši da je Zsasz (kojega je unajmio Ogilvy) pobio Cobblepotove odvjetnike, vidio priliku da konačno uhvati Penguina i izvede ga pred lice pravde. Ipak, G. Combustible, koji je potajno ostao lojalan svom starom šefu, pomogao je Penguinu da se izvuče sa suda bez ikakvih posljedica. Ogilvy je, u međuvremenu, na Gotham pustio Man-Bat serum Kirka Langstroma, što je dovelo do transformacije velikog broja građana u ta stvorenja. Dr. Langstrom će ubrzo izraditi lijek i izliječiti transformirane građane. Ogilvy je tada sam uzeo serum, ali uz određene modifikacije koje je dodala Poison Ivy, koja je, što je nekarakteristično za nju, uzvraćala uslugu Ogilvyju jer ju je izvukao iz problema što ga je on sam stvorio. Serum je Ogilvyja pretvorio u čudovište s nadljudskom snagom, brzinom, izdržljivošću i agilnošću. Emperor Penguin je tada otvoreno izazvao Batmana na borbu te ga bez većih poteškoća i pobijedio, nakon čega je Viteza tame spasio upravo Penguin. Njih su dvoje sklopili privremeni savez i porazili Ogilvyja, nakon čega je ovaj odveden u Blackgate, a Penguin dobio slobodne ruke da ponovo preuzme svoje kriminalno carstvo.

Tokom serijala Forever Evil, Penguin je jedan od zlikovaca poznav od strane Zločinačkog sindikata Amerike da se pridruži Supertajnom društvu superzlikovaca.[38] S nestankom heroja, Penguin je postao novi gradonačelnik Gothama i podijelio grad među pacijentima iz Arkhama.[39] U serijalu Batman Eternal, Penguin se nađe u središtu rata bandi nakon iznenadnog povratka Carminea Falconea tokom kojega pretrpi velike gubitke. Nakon dojave, Penguin se suoči s Falconeom i planira ga ubiti, ali tada se pojavljuju Jason Bard i njegovi ljudi koji hapse obojicu i odvode ih u Blackgate.

Moći i vještine[uredi | uredi kod]

Penguin je vrhunski kriminalni strateg i povremeni inženjer koji koristi svoj genijalni intelekt kako bi stekao bogatstvo i moć na nezakonit način. Vođen vlastitim interesima i kompleksom manje vrijednosti, Penguin se oslanja na lukavstva i zastrašivanje kako bi iskoristio svoju okolinu za vlastiti probitak. Mada ih uglavnom planira, Penguin rijetko osobno sudjeluje u svojim zločinima jer se na taj način lakše osigurava i uspijeva održati ugled uglednog biznismena što ga ima u javnosti. Iako prljave poslove uglavnom prepušta svojim podređenima, Penguin nerijetko sam poduzima drastične i nasilne mjere, posebice nakon što ga se isprovocira. Iako izgleda zdepasto i nezgrapno, Penguin je izvanredan u borbi jedan na jedan, a dobro poznavanje džuda i boksa omogućava mu da svlada protivnike koji su nekoliko puta veći i u boljoj tjelesnoj kondiciji. Penguin se uglavnom prikazuje kao sposoban borac u situacijama kada smatra potrebnim ulaziti u okršaje, ali, kao što je slučaj i s Jokerom, autori nikada nisu bili suglasni je li Penguin izvrstan borac koji može parirati i Batmanu, ili je tek protivnik kojeg Vitez tame može pobijediti jednim udarcem. Njegovi zločini često su povezani s krađom dragocjenosti koje su na neki način povezane s pticama, a njegova vozila često imaju takvu simboliku.

Zbog opsesivnih zahtjeva njegove majke, Penguin sa sobom uvijek nosi kišobran. Ipak, njegovi kišobrani najčešće sadrže neko oružje, poput strojnice, oštrice mača, lasera, bacača plamena ili uređaja koji izbacuju kiselinu ili otrovni plin. Često nosi kišobran čija se kupola može pretovoriti u niz rotirajućih oštrica. Takav kišobran može koristiti i kao mini helikopter, ali i kao oružje; nerijetko ga koristi kako bi pobjegao iz nezgodnih situacija. Jedan od njegovih kišobrana ima i spiralu na kupoli koju Penguin koristi kako bi hipnotizirao protivnike.

Ostale verzije[uredi | uredi kod]

Joker[uredi | uredi kod]

Penguin se pojavljuje u kultnom crtanom romanu Joker (2008.), autora Briana Azzarella i Leeja Bermeja. Joker ga u stripu podrugljivo naziva Abner,[40] a prikazan je kao upravitelj Iceberga koji uzima novac od boksačkih mečeva, a po Jokerovom povratku ponovo preuzima njegove osobne investicije. Također, iz svih susreta s Jokerom, evidentno je kako se Penguin izrazito boji manijakalnog klauna.

Elseworlds[uredi | uredi kod]

U Elseworlds priči Batman: Crimson Mist, posljednjem dijelu trilogije u kojoj Batman postaje vampir, Penguin je jedan od prvih kriminalaca koji biva ubijen nakon što se povampireni Batman prepusti svojim animalnim instinktima. Batman je brutalno rastrgao Penguinov grkljan i popio njegovu krv, nakon čega mu je otkinuo glavu kako se ovaj ne bi mogao vratiti kao vampir.

Flashpoint[uredi | uredi kod]

Alternativna kronologija u stripu Flashpoint donosi nam priču o Oswaldu Cobblepotu koji nikada nije postao Penguin. Cobblepot je u ovoj verziji šef osiguranja kasina obitelji Wayne koji informacije o svojim klijentima i kriminalnom podzemlju predaje tamošnjem Batmanu, Thomasu Wayneu.[41]

Earth One[uredi | uredi kod]

U sklopu serijala Earth One Geoffa Johnsa i Garyja Franka, Oswald Cobblepot je korumpirani gradonačelnik Gotham Cityja bez fizičkih deformacija. Cobblepot nikada nije stekao nadimak Penguin, mada su mediji često referirali na njegovo pingvinsko odijelo. Cobblepot je pokušao organizirati ubojstvo Thomasa Waynea, ali mu je pokušaj propao. Ipak, Thomas i Martha Wayne su stradali u pljački iste noći. Cobblepot je gradom upravljao čeličnom šakom te je kontrolirao sve gradske centre moći, a za prljave poslove je koristio misterioznog ubojicu po imenu Birthday Boy, pravim imenom Ray Salinger, a koji je obitavao u napuštenom domu obitelji Arkham. Implicirano je i kako je dao ubiti suprugu Jima Gordona nakon što se detektiv previše približio i umalo otkrio gradonačelnikovu upletenost u smrt obitelji Wayne te da je isto htio učiniti s Gordonovom kćeri, Barbarom, koju je poslao Birthday Boyju, ali su ju spasili Batman, Gordon i Harvey Bullock. Nakon što je otkrio Batmanov tajni identitet, umalo je ubio Viteza tame svojim kišobranom (u kojem je bila oštrica), ali taj je čin spriječio Alfred Pennyworth koji je propucao Cobblepotovu glavu. Cobblepot je od siline pucnja odletio kroz prozor svoga ureda te je završio mrtav na cesti, u lokvi krvi.[42]

Psihološki profil[uredi | uredi kod]

Penguin je jedan od rijetkih Batmanovih protivnika koji je potpuno uračunjiv i čija kriminalna motivacija ne leži u nekom psihičkom poremećaju, već isključivo u egoističnim motivima osvete i želje za dokazivanjem. Penguinov kriminalitet posljedica je traumatičnog djetinjstva koje je, doduše, ostavilo traga na njegovoj psihi, ali ne toliko da bi se moglo reći da Penguin boluje od nekakvog poremećaja koji bi utjecao na njegovo voljno odlučivanje. Upravo zbog činjenice da su sve njegove radnje voljno uvjetovane, Penguin se na sudu mora izvlačiti pomoću skupih odvjetnika i vlastite lukavosti, za razliku od Jokera ili Poison Ivy (ili ostalih), koji se redovito izvlače na neuračinjivost.

Strip Pain and Prejudice (2012.) iz New 52 serijala donosi briljantan prikaz psihe Oswalda Cobblepota i u jasnim crtama ilustrira osnovne karakteristike njegove ličnosti.

Geneza Penguinova lika otkriva istovremeno i genezu njegovog kriminaliteta - dva osnovna motiva koja vode Penguina su osveta i želja za dokazivanjem. Naime, Penguin je u djetinjstvu bio izložen ruglu zbog svog fizičkog izgleda. To je izrugivanje svakako ostavilo posljedica na njegovoj ličnosti i već je u ranoj dobi razvilo želju za osvetom. Kao što je razvidno iz ranije predočene biografije, Penguin je vrlo rano ispoljio tu svoju želju za osvetom te je još u djetinjstvu pobio vlastitu braću jer su ga zlostavljali. Penguin je, dakako, uspijevao održati ugodnu vanjštinu i njegovo je ponašanje bilo krajnje ugodno u trenucima kada nije bio isprovociran. Ipak, bilo je potrebno jako malo da se aktivira sav bijes koji ključa u njemu, a posljedice toga najčešće bi bile fatalne. Njegov je modus operandi usko povezan s ovim i utoliko specifičan. Naime, Penguin je tokom godina razvio gotovo savršenu samokontrolu te, unatoč bijesu koji pomućuje svijest, uspijeva odmjeriti svoje reakcije i gotovo nikada ne reagira impulzivno.[43] Njegov modus operandi tako se sastoji od distanciranja samog sebe od situacije ili subjekta koji je izazvao takvu reakciju, nakon čega organizira detaljan i najčešće sadistički plan osvete koji se uglavnom sastoji u tome da psihički i fizički ruinira svoju žrtvu na način da uništi sve do čega joj je bilo stalo. Nju, s druge strane, ostavlja netaknutom.[44] Njegov genijalni intelekt omogućava mu konstruiranje takvih planova, a njegova traumom izazvana osvetoljubivost doprinosi sadizmu njegovih planova. Što se drugog motiva tiče, evidentno je kako Penguin boluje od nekakvog oblika kompleksa manje vrijednosti. Obitelj Cobblepot generacijama je jedna od poznatijih i uglednijih obitelji u Gothamu te je na taj način imala praktički zagarantiran ugled i visoki položaj u društvu. Ipak, Oswald Cobblepot je zbog svojih fizičkih mana i neobična karaktera bio otuđen od svog tog ugleda, čak i unutar vlastite obitelji. Taj je problem u njemu, još u djetinjstvu, stvorio naglašenu želju za dokazivanjem, odnosno sticanjem onoga što mu po prirodi i pripada, a to su ugled i moć. Dok se u obitelji prilično jednostavno izborio za te odlike, vanjski svijet za njega bio je značajniji problem. Naime, a tu su ponovo doprinijeli izgled i neobične navike, Penguina je rijetko tko shvaćao ozbiljno i mnogi kriminalci kojima se htio pridružiti su na njega gledali s podsmijehom. Morao je, tako, raditi puno više nego običan kriminalac i svu svoju inteligenciju upregnuti kako bi postigao ono što je htio, jer, za Penguina su ugled i moć bili jedini legitimni načini života. Drugačije, doduše, nije ni znao, jer onda kada ga nitko nije htio prihvatiti onakvim kakav jest, morao ih je prisiliti da ga prihvate, makar i silom. Svakako, Penguin se unatoč podsmijesima s kojima se susretao vješto snalazio u kriminalnom miljeu i vrlo brzo stekao ugled jednog od najopasnijih kriminalnih šefova u Gothamu. Uspio je stvoriti razgranatu mrežu doušnika i utjecaja, a praktički neograničene količine novca omogućile su mu da bez problema upravlja brojnim segmentima života u Gothamu. S druge strane, kao što je i slučaj s osvetom, Penguin je uspio održavati ugodnu vanjštinu te je, kod prosječnog građanina, uživao status uglednog biznismena, vlasnika Iceberg Loungea, s političkim ambicijama. Tek su rijetki bili svjesni toga da se u Icebergu, nakon zatvaranja, kuju kriminalni planovi. Sumarno, za razumijevanje Penguinove kriminalne psihologije nužno je vratiti se u traumatično djetinjstvo koje je u njemu pobudilo i izgradilo dva osnovna motiva koji će ga voditi i kroz ostatak njegova života, a to su osveta i afirmacija. Kako bi ostvario svoje želje, Penguin se morao snalaziti iza kulisa i svojim genijalnim intelektom steći ono što je smatrao da mu pripada, odnosno odbiti one predrasude koje su ruinirale njegovu psihu još u djetinjstvu i na taj način stvorile kriminalnog genija.

Važan aspekt u razumijevanju Penguinove ličnosti svakako je njegov odnos prema ženama. Dok je evidentno da zbog svog fizičkog izgleda Penguin nije mogao biti pretjerano popularan među ženama, moć i društveni status što ga je stekao tokom godina omogućio mu je pristup i tom svijetu, koji bi mu, inače, neupitno bio zatvoren. Penguin se prilično često može vidjeti u ženskom društvu, a različite inkarnacije uglavnom pokazuju kako nema nikakvih problema u zadovoljavanju svojih seksualnih potreba kada mu se prohtije. Ipak, neki materijali, a tu posebice spadaju Joker's Asylum i Pain and Prejudice, dublje analiziraju Penguinov odnos prema ženama i nadilaze razinu fizičke privlačnosti pokušavajući dati uvid u Penguinovo emocionalno stanje. Prva žena koja je obilježila njegov život bila je, dakako, njegova majka. Ona je Oswalda prihvatila kakvim je i tokom djetinjstva je bila jedina osoba koja mu je posvećivala bilo kakvu pažnju i ljubav. Nije upitno da je gospođa Cobblepot voljela svoga sina te da je ovaj to znao uočiti i cijeniti, često joj izrađujući darove koje bi joj poklanjao kao znakove pažnje. Penguin se na taj način nalazio u svojevrsnom procjepu između naglašeno prisutnih emocija prema majci i mržnje što ju je osjećao prema ostatku svijeta te možda upravo u toj prilagodbi, jer Penguin je sve svoje aktivnosti (uključujući i ubojstva braće) uspješno skrivao od majke, koja ga je nazivala "beautiful boy" (eng. prelijepi dječak),[9] leži tajna Penguinova kasnijeg uspjeha; on je svoj bijes morao kamuflirati u vrlo ranoj dobi tako da je do perioda kada je postao ugledan član društva već imao godine iskustva i prakse. Uz sve to, neupitan je utjecaj njegove majke na formiranje nekih njegovih karakteristika, poput ljubavi prema pticama ili opsesije kišobranima. U svojim kasnijim godinama, Penguin je preuzeo brigu u svojoj majci te je vidljivo da je dio svojih planova orkestrirao upravo kako bi nabavio određene dragocjenosti za svoju majku.[45] Valja istaknuti da, mada se u odnosu Penguina i njegove majke mogu nazrijeti edipovski elementi, nikada nije postojala nikakva alternativna interpretacija tog odnosa izuzev one platonske, odnosno, nije uopće upitno da je Penguin prema majci osjećao duboku ljubav i poštovanje jer je bila jedina osoba koja ga je prihvatila onakvim kakav jest te ga nije pokušavala mijenjati već ga je poticala da se razvija upravo u tom okviru. Intenzitet njegovih emocija prema majci je tako prirodan i razumljiv, jer je sve emocije koje je posjedovao usmjerio isključivo prema jednoj osobi, dok su drugi za njega bili ili predmeti mržnje i prijezira, ili pak karike prema kojima je bio u cijelosti indiferentan.

Penguin se pozdravlja s Violet nakon što ju je vratio u kavez u kojemu ju je i pronašao u stripu Joker's Asylum (2008.).

Drugi aspekt njegovog odnosa prema ženama su, u principu, sve ostale žene. Mada je već u uvodu rečeno kako su žene za Penguina isključivo predmet zadovoljenja seksualnih potreba i taštine, dva navedena stripa analiziraju specifičan aspekt Pengunove psihe te sugeriraju da je Penguin doista sposoban voljeti. Vidimo, dakako, da je Penguin u mladosti bio sposoban osjećati snažnu simpatiju prema djevojkama, ali je zbog svog izgleda bio predmet rugla i odbijanja što je kod njega, dakako, izazvalo određeni prijezir prema suprotnome spolu.[10] Tokom godina je taj prijezir rastao, ali susreti s Violet[10] i Cassandrom[46] pokazuju kako Penguin posjeduje emocije. Violet je bila djevojka izložena kao prodajni artikl u jednom kavezu kraj kojega je Penguin prolazio. On je bio oduševljen njezinom ljepotom te ju je odlučio "uzeti", ali ju nije iskoristio već joj je posvetio veliku pažnju i brigu. Doista se Penguin prema Violet ponio i više nego džentlemenski tako da je bilo evidentno koliko mu se ta djevojka svidjela. Čak je i ona uspjela zanemariti sve njegove fizičke nedostatke i doista biti sretna uz njega, doduše, ne znajući za njegovu kriminalnu pozadinu. Dakako, Penguinova kriminalna aktivnost postepeno se otkrivala te je Violet, pronalaskom knjige s novinskim isječcima koji dokumentiraju Penguinove pothvate, konačno otkrila njegove tajne aktivnosti. Violet se tada prestrašila i bila je spremna napustiti Penguina, na što je on reagirao kao i inače - pobijesnio je. Istina, nije joj naudio, ali ju je vratio u onaj isti kavez u kojem ju je i pronašao te na taj način zaključio svoj odnos s njom.[10] Što se Cassandre tiče, ona je bila slijepa žena koju je Penguin upoznao i koja ga je oduševila svojom ljepotom, ali i životnim nazorima. Ona nije vidjela Penguinove fizičke deformacije te ga je prihvatila temeljem njegova ponašanja prema njoj, potpuno zanemarivši njegov izgled. Penguinu se to svidjelo te je prema Cassandri, kao i prema Violet, pokazivao izrazito poštovanje i ljubav, tretirajući ju kao damu. Naravno, vanjske okolnosti i sukob s Batmanom doveli su do novog kaosa te je Penguin krenuo bježati s Cassandrom, ali je ona pala i slučajno mu dodirnula lice. Penguin joj, ranije, zbog srama, nije dozvolio da osjeti njegov izgled. Penguin je tada pobijesnio i ubio Cassandru nožem, misleći da će se ona smijati njegovom izgledu. Kada je rekla da je zgodan, već je bilo prekasno.[47] Iz ovog kratkog prikaza da se zaključiti kako Penguin nije potpuni emocionalni invalid te da je sposoban osjetiti pravu, neiskvarenu ljubav koja nije temeljena na nekakvim površnim faktorima. Žene je sposoban tretirati kao osobe, a ne samo kao objekte te je čak sposoban podrediti sebe kako bi njima bilo ugodno. Ipak, mada ne invalid, Penguin je svakako emocionalno osakaćen; godine psihičkog zlostavljanja i kriminalne aktivnosti neupitno su ostavile traga na njegovoj psihi kao i na sposobnosti povjerenja u ljude tako da se cijeli njegov emotivni sklop zapravo vrti oko jedne tanke niti povjerenja koju, u svom neiskvarenom idealizmu, pruža ljudima do kojih mu je stalo. Kako je ta nit izrazito tanka, dovoljan je samo jedan trenutak da ona pukne i da sve emocije nestanu u naletu novog razočarenja i osjećaja izadnosti, što dovodi do loših, ponekad i drastičnih, posljedica.

Posljednje pitanje važno za razumijevanje Penguinove ličnosti jest ono je li Oswald Cobblepot zapravo psihopat kao i većina Batmanovih protivnika, ili nije. Kada ga se usporedi s Jokerom, Penguin nesumnjivo ne manifestira tako naglašen nedostatak empatije i manijakalnost koja nadilazi bilo kakve moralne norme. S druge strane, njegov vlastiti odnos prema žrtvama pokazuje određene odlike sadizma i psihopatije. Iz ranije navedenih primjera, evidentno je kako se Penguin voli poigravati sa svojim žrtvama i kako će one koji mu se zamjere uništiti bez ikakve grižnje savjesti, a onda ih nakon svega odbaciti kao prazne ljušture. On tu ne pokazuje empatiju za njihove sudbine, ne žali za uništenim životima već je isključivo zadovoljan ostvarenim ciljem i realiziranom osvetom. Dok gotovo identičan princip imamo i kod Jokera, postoji jedna esencijalna razlika između njih dvojice. Naime, dok Joker uopće ne razlikuje svoje žrtve te je svoju manijakalnu psihopatiju spreman manifestirati na svima (uključujući i, primjerice, Harley Quinn), Penguin vrlo pomno bira svoje žrtve i svoju osvetu provodi isključivo nad onima koji mu se, na ovaj ili onaj način, zamjere. Prema ostalima, Penguin ima barem toliko poštovanja da im neće nauditi, dok kod Jokera takvo poštovanje ne postoji - činjenica da on poštedi nečiji život znači samo da u tom trenutku ima određenu korist od te osobe, dok je kod Penguina situacija ipak drugačija. Isto tako važna razlika je cjelokupna pozadina njihovih patologija. Naime, dok je Joker nesumnjivo patološki psihopat, kod Penguina je vrlo teško utvrditi takvu dijagnozu. Dakako, Penguin boluje od određenih poremećaja, ali teško je zaključiti kako je njihov intenzitet toliki da bi ga se moglo prozvati psihopatom. On ipak pomno bira svoje žrtve i mada njegova osveta jest sadistička, ona nije motivirana psihopatijom već traumatičnom prošlošću koja mu i nije ostavila previše alternative po pitanju načina rješavanja problema.

Zaključno, evidentno je kako Penguin zauzima posebno mjesto među Batmanovim protivnicima. Ne samo da je potpuno uračunjiv i da su njegovi kriminalni planovi posljedica jako pomnog planiranja i voljnog djelovanja, već se ne može staviti u istu skupinu kao i većina psihopatski nastrojenih protivnika Viteza tame. Može se reći kako je Penguin u principu društvena nakaza, odbačen od društva u djetinjstvu zbog vanjskih deformacija. Njegova kriminalna karijera posljedica je tako želje za dokazivanjem i afirmacijom, a ne nužno manijakalnog uma, jer upitno je na koji se način Penguin uopće mogao izboriti za nekakvu afirmaciju unutar društva koje ga je sustavno odbacivalo. Isto tako, on definitivno nije manijak lišen emocija, što posebice pokazuje njegov odnos prema ženama, već emocionalni bogalj čiji idealizam rijetko dolazi do izražaja zbog naglašenog nepovjerenja i iskustva koje ga uči da ga ljudi neće voljeti onakvog kakav on jest. Suštinski, Penguin je puno više tragična figura među Batmanovim protivnicima, nego hladnokrvni manijak i sadist koji zaslužuje osudu jer uživa u svojoj sadističkoj osveti nad čovječanstvom.

Kulturološki utjecaj[uredi | uredi kod]

Medijske adaptacije[uredi | uredi kod]

Kao jedan od najpoznatijih Batmanovih protivnika i općenito likova iz cijelog serijala, Penguin je bio lik u brojnim adaptacijama priča o Vitezu tame. Adaptacije like su varirale, tako da je Penguin tokom godina doživljavao drastične promjene u izgledu, od onih koje ga prikazuju kao niskog i podebelog muškarca pa do onih koje na groteskan način koketiraju s njegovom nakaznošću.

Televizija[uredi | uredi kod]

Burgess Meredith kao Penguin u popularnoj TV seriji Batman (1966. - 1968.).

Penguin se, svakako, najviše pojavljivao na televiziji te je bio jedan od likova u gotovo svim televizijskim adaptacijama stripova o Batmanu. Njegovo prvo pojavljivanje (kao i većine Batmanovih protivnika), bilo je u televizijskoj seriji Batman iz 1966., gdje ga je tumačio Burgess Meredith. Postoje priče kako je prvi izbor producenta Williama Doziera za ulogu Penguina bio Mickey Rooney, ali ovaj je navodno odbio ulogu. Meredithova interpretacija svakako je bila uklopljena u camp estetiku cijelog serijala, a danas je, vjerojatno, najpoznatija po Meredithovom karakterističnom smijehu koji je trebao imitirati glasanje pingvina. Takav je smijeh bio posljedica cigareta što ih je Penguin pušio, a koje su iritirale Meredithovo grlo i izazivale kašalj, jer je glumac već ranije prestao pušiti u stvarnom životu. Također, Meredithov Penguin je nosio ljubičastu leptir-mašnu i cilindar iste boje, što je bio otklon od tradicionalne, tamne, koloracije iz stripova. Ipak, kao i većina likova iz ove serije, Penguin je portretiran s velikom dozom humora tako da je njegove pokušaje, u konačnici, jako teško shvaćati ozbiljno. Primjerice, njegovi pokušaji da ispere mozak Alfredu i prevari Batmana da za njega planira zločine, uvelike su banalizirani činjenicom da Penguin, unatoč svojoj inteligenciji, ima povremene gubitke kratkoročnog pamćenja, što dovodi do situacija da ne prepoznaje Alfreda (mada ga je upravo oteo) ili da misli kako je Bruce Wayne špijun konkurentske kompanije koja proizvodi kišobrane. Također, u jednoj epizodi tvrdi kako je ranije u životu bio glumac. No, Penguinov uobičajeni egoizam i želja za ugledom zadržani su i u ovoj interpretaciji, što je jasno vidljivo u epizodi kada se Penguin namjerno preda kako bi došao do zatvora i surađivao s jednim krivotvoriteljem, ali postaje bijesan kada shvati da ga je Batman strpao u "obični zatvor", a ne "luksuznu" ćeliju koji je dijelio s drugim superzlikovcima. Meredith je Penguina glumio za vrijeme trajanja serije, a njegov je lik bio jedan od najčešćih Batmanovih protivnika. Svakako, Meredithova interpretacija Penguina bila je prva i zbog toga je ostavila značajan trag na medijskim adaptacijama lika te je uvelike utjecala na neke kasnije interpretacije (bilo u cjelini, bilo djelomično), mada se teško oteti dojmu da je Penguinov lik u ovoj adaptaciji prikazan previše benigno. Meredith je svoju ulogu reprizirao i 1968. godine u seriji The Monkees, imavši cameo nastup u epizodi "Monkees Blow Their Minds".

Sljedećih 40-ak godina, Penguinova televizijska pojavljivanja bila su ograničena na animirane adaptacije priča o Batmanu. Iako se premijerno pojavio još 1968. godine u seriji The Adventures of Batman (gdje mu je glas posudio Ted Knight), a tokom godina se pojavio i u serijama The New Scooby-Doo Movies (2 epizode; glas mu je ponovo posudio Knight), The New Adventures of Batman (4 epizode; glas mu je posudio Lennie Weinrib) te The Super Powers Team: Galactic Guardians (1 epizoda; glas mu je posudio Robert Morse), period znakovitih pojavljivanja započeo je 1992. godine sa serijom Batman: The Animated Series, a nastavio se kroz niz suvremenih animiranih adaptacija koje su se, uz veće ili manje otklone, bazirale upravo na verziji iz 1992. godine.

Kao i većina likova, Penguin je doživio redizajn tokom serije The New Batman Adventures (desno). U odnosu na s filmom povezanu verziju lika iz serije Batman: The Animated Series (lijevo), Penguinova nakaznost i deformiranost znatno je ublažena.

U toj prvoj adaptaciji, Penguinu je glas posudio Oscarom nagrađeni glazbenik Paul Williams. Kako je animirana serija izašla gotovo paralelno s Burtonovim filmom Batman Returns, Penguinov nakazni izgled (mada nešto ublažen kako bi bio primjeren za mlađu publiku) zadržan je i u seriji. Ipak, Penguin zadržava svoje viktorijanske manire koje su mu jedna od glavnih odlika, kao i svoj džentlemenski odnos prema ženama, što je isto važan korak u interpretaciji njegova psihoprofila. Dok se u nekim epizodama pojavljivao tek usputno, kao sporedni lik, Penguin je imao značajne nastupe u epizodama "I've Got Batman in My Basement" (njegov debi), "The Strange Secret of Bruce Wayne", "Almost Got 'Im", "The Mechanic", "Birds of a Feather", "Blind as a Bat" i "Second Chance". Uz Jokera, Penguin je jedini zlikovac iz serije čija geneza nikada nije objašnjena. Williams je svoju ulogu reprizirao i u nastavku serijala, The New Batman Adventures, koja je učinila izvjesne promjene u interpretaciji lika. Za početak, Penguinov izgled je drastično izmijenjen, njegova nakaznost pretvorena je tek u nezgrapan fizički izgled, a svoje je kriminalne aktivnosti maskirao pod krinkom "poštenog biznismena" koji vodi Iceberg Lounge. Ova je interpretacija, tako, znatno bliža onim stripovskima, a Penguin je iz opasnog kriminalca i manijaka kakvim je prikazan tokom prvog serijala, postao ugledan i lukav mafijaš koji se skriva pod krinkom legalnog posla. Pojavio se u epizodama "Joker's Millions", "The Ultimate Thrill", "Girl's Night Out" i "Judgment Day". Ova verzija Penguina nakratko se pojavljuje i u epizodi "Knight Time" serije Superman: The Animated Series gdje Robinu i Supermanu odjevenom kao Batman pruža informacije o lokaciji Mad Hattera.

Redizajnirani Penguin u animiranoj seriji The Batman u pratnji jedne od blizanki Kabuki.

Penguin se ponovo pojavljuje u seriji The Batman, gdje mu glas posuđuje Tom Kenny. Ova verzija Penguina ne samo da je fizički drugačija (najočitija promjena je plava kosa) od ranijih, već je i fokus Penguinove kriminalne karijere znatno drugačiji nego ranije. Naime, u ovoj verziji Penguinov glavni cilj je obnova ugleda obitelji Cobblepot, a uglavnom se bavi krađama kako bi stekao veliko bogatstvo. Osim plave kose, Penguin je doživio promjene u obliku oštrih zubiju, govora koji je često isprekidan konfuznim glasanjem i vrlo neugodna karaktera, koji nije bio dio ranijih interpretacija. Iako uračunjiv, Penguin je po uhićenju uvijek završavao u Arkhamu. U njegovim aktivnostima, nerijetko mu pomažu blizanke Kabuki, a tokom epizoda je pokazao kako je spretan borac i poznavatelj borilačkih vještina te kako se može nositi u borbi s Batmanom. Također, za razliku od nekih ranijih interpretacija, Penguin njeguje snažno rivalstvo s Jokerom i Riddlerom, a Brucea Waynea (ne znajući kako je ovaj Batman) i Alfreda smatra osobnim neprijateljima. Prvoga je nekoliko puta otimao, a potonjem zamjera što su njegovi preci davno napustili službu obitelji Cobblepot. No, iako je u seriji korištena sasvim nova verzija Penguina, produkcijske skice pokazuju kako su autori razmišljali i o klasičnijem izgledu za Penguina.[48]

Mada je spomenut u serijama Justice League Unlimited i Krypto the Superdog, Penguin se u njima nikada nije osobno pojavio. Penguin se osobno pojavio i u animiranoj seriji Batman: The Brave and the Bold, gdje mu je glas posudio Stephen Root.

Gotham[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Penguin (Gotham)
Robin Lord Taylor kao Oswald Cobblepot u seriji Gotham.

Tokom veljače 2014. godine, objavljeno je kako će Robin Lord Taylor tumačiti mlađu verziju Oswalda Cobblepota u seriji Gotham.[49] Oswald Cobblepot radi za kriminalku Fish Mooney i to kao njezin osobni pomoćnik. Priakazn je kao lik neupitne inteligencije, ali odvratna morala - iako njezin osobni pomoćnik, cinkao je Fish policajcima Montoyji i Allenu iz Odjela za teške zločine, a vezano uz podmetanje ogrlice Mariju Pepperu. Kada je za to saznala, Fish je testirala njegovu vjernost, no ovaj ju je pokušao ubiti nožem. Spretna kriminalka, Fish je to predvidjela i napala ga je stolicom te mu ozlijedila nogu i izbacila ga. Predala ga je detektivu Bullocku koji ga je strpao u prtljažnik i doveo pred Gordona da ga ovaj ubije kako bi dokazao vjernost korumpiranom Gothamu. Suoćen sa smrću, Oswald je molio za pomoć i nudio se da bude Gordonov osobni rob i špijun, no Gordon je to s gađenjem odbio. Na kraju ga je ipak poštedio, pucavši u prazno i gurnuvši njega u rijeku, ali mu je zaprijetio da se ne vraća u Gotham. Kada se izvukao iz rijeke, Oswald je napao lokalnog ribara i prerezao mu grkljan kako bi uzeo njegov sendvič. To je samo bio primjer njegova sadizma, kojega je već ranije prikazao kada je dobio priliku da metalnom palicom premlati drugog kriminalca koji je razočarao Fish. Nadimak "Penguin" imao je još kao član Fishine organizacije, ali je otvoreno rekao kako ga ne voli. To je ubrzo dokazao kada je pivskom bocom ubio mladića koji mu je podrugljivo rekao da hoda kao pingvin. Mladića je ubio u terencu kojega je vozio mladićev prijatelj koju je Cobblepotu stao na autoputu prilikom njegova povratka u Gotham. Cobblepot je tada preuzeo automobil te pretukao i oteo drugog mladića, a onda je otišao i unajmio prostor za stanovanje izvan grada. Tamo je počeo planirati svoj veliki povratak u Gotham. Pridružio se, isprva Salu Maroniju, mada se otkrilo kako zapravo radi za Falconea. Ipak, Penguin je cijelo vrijeme radio za sebe i planirao preuzimanje Gothama te svrgavanje obojice. Iako je svojim spletkama mnogo puta riskirao život, Penguin je tokom prve sezone uspio u svom naumu i eliminirao sve protivnike te postao, kako se sam nazvao, "kralj Gothama".

Druga sezona pratila je njegov uspon i pad u kriminalnom podzemlju Gothama, posebice okršaj s novim gradonačeknikom, Theom Galavanom. Tokom tog je konflikta ubijena i njegova majka, a Penguin je jedno vrijeme proveo u Arkhamu, gdje je bio izložen biheviorističkim eksperimentima Huga Strangea. U jednom je trenutku Penguin proglašen psihički zdravim i pušten na slobodu, gdje je upoznao svog oca i njegovu novu obitelj; priča je završila tragično kada je obitelj, želeći ubiti Penguina, slučajno ubila njegova oca, Elijaha Van Dahla. Kada je Penguin shvatio što se dogodilo, ponovo je poludio i pobio cijelu obitelj Van Dahl te preuzeo očevo imanje. Na kraju sezone, formirao je savez s Butchom Gilzeanom te je ubio Galavana, koji je, odjeven u Azraela, želio ubiti Brucea Waynea.

Tokom treće sezone, Penguin je formirao blisko prijateljstvo i savez s Edwardom Nygmom, kojemu je pomogao da izađe iz Arkhama. Sudjelujući u uklanjanju Strangeovih eksperimenata s ulica Gothama, Penguin je stekao popularnost među narodom te je izazvao gradonačelnika Jamesa i pobijedio na izborima, postavši tako novi gradonačelnik Gothama. Nakon što je Nygma smjestio Butchu i tako se pokazao izrazito odanim prijateljem, Penguin je razvio još snažnije osjećaje prema njemu te je planirao priznati mu da ga voli, otkrivši tako da je homoseksualac. Njegov odnos s Nygomom bio je glavna tema treće sezone serije, tokom kojega su od bliskih suradnika postali ljuti neprijatelji; Nygma je namjeravao ubiti Penguina, međutim ovaj je čudom preživio te kasnije pokrenuo svoj osvetnički pohod, posljedica kojega je bilo zaleđivanje Riddlera od strane Mr. Freezea te stavljanje te ledene skulpture u Penguinov novootvoreni Iceberg Lounge. Četvrta i peta sezona serije dalje su prikazivale uspone i padove Penguina u kaotičnim uvjetima u Gothamu, od potpune marginalizacije do obrane grada zajedno s Gordonom tokom serijala "No Man's Land". Njegov odnos s Riddlerom se dodatno produbio i njih su dvojica postali bliski prijatelji i suradnici. U posljednjoj epizodi, smještenoj deset godina nakon događanja iz serijala "No Man's Land", Penguin je dobio svoj karakteristični izgled (debljina, šepanje s kišobranom, cilindar i monokl) te je, nakon izlaska iz Blackgatea, obnovio suradnju s Riddlerom.

Serija analizira i Cobblepotov odnos s njegovom majkom, Gertrud Kapelput (Carol Kane), koja je čudna žena s evidetnim psihičkim problemima. Bolesno opsesivna i pretjerano brižna prema svom sinu, brine se o njemu kao da je malo dijete i pokazuje bolesnu ljubomoru kada misli da Oswald ima djevojku ili da je bio s nekom drugom ženom. Iako ju Oswald neupitno voli, pokazuje jasne znakove iritacije njezinim ponašanjem. Serija je tako inkorporirala edipovske elemente koji su prisutni kroz različite stripovske verzije u kojima je prikazan odnos Oswalda i njegove majke, mada je pristup njezinom liku ovdje osjetno drugačiji. Uz to, ovo je prva verzija Penguina u kojoj je on prikazan kao homoseksualac.

Film[uredi | uredi kod]

Za razliku od televizije, Penguin se na filmu pojavljivao znatno rjeđe. Prvo pojavljivanje imao je u filmu Batman iz 1966., koji je snimljen kao popratni materijal istoimenoj seriji. Penguina je, kao u seriji, tumačio Burgess Meredith, koji je reprizirao svoju ulogu iz serije zajedno s većinom drugih glumaca.

Danny DeVito je dobio same pohvale za svoju ulogu Penguina u Burtonovom filmu Batman Returns (1992.).

Ipak, do danas najznačanije pojavljivanje Penguina na filmu je ono u sklopu filma Batman Returns iz 1992. godine. Film je režirao Tim Burton, a radilo se o nastavku filma Batman iz 1989. godine. Studio je želio Dustina Hoffmana u ovoj ulozi, a u užem izboru bili su Marlon Brando, John Candy, Bob Hoskins i Christopher Lloyd. Ipak, na koncu, Penguina je u filmu tumačio Danny DeVito, a Burton je svoju inspiraciju za ovakav koncept Penguina pronašao u filmu The Cabinet of Dr. Caligari, prikazavši ga ne kao uglednog krimnalca već bivšu cirkusku nakazu s osvetničkim nagonom protiv Gothama. Naime, film donosi genezu Penguinova lika te prikazuje njegovo rođenje u domu ugledne obitelji Cobblepot. Kada su njegovi roditelji vidjeli da su rodili nakazu, bacili su Penguina u kanalizaciju, no ovaj je preživio te se, u doglednom vremenu, udomio u kanalizacijama podno Gothama gdje je okupio bandu bivših cirkuskih nakaza i planirao svoju osvetu. Kako bi ostvario svoj plan, oteo je i započeo suradnju s Maxom Schreckom (Christopher Walken). Penguinov plan započeo je njegovim naglim povratkom i odlaskom na obiteljsku grobnicu kako bi se, tobože, pomirio sa svojim pokojnim roditeljima, nakon čega je započeo kampanju da postane gradonačelnik Gothama. Dakako, iza tog plana stajao je manijakalni plan osvete nad građanima Gothama koji su ga odbacili i osudili na život nakaze koja se godinama skrivala u kanalizaciji. U međuvremenu se Penguin udružio i s Catwoman (Michelle Pfeiffer), a sve kako bi zaustavili Batmana (Michael Keaton) u pokušaju da spriječi njegove planove. Penguinov plan kulminira okupljanjem vojske odanih pingvina na koje je instalirao eksplozivne rakete, ali cijeli plan uspije spriječiti Batman, koji se konačno obračuna s Penguinom. Batman ga, dakako, uspijeva svladati, nakon čega ovaj upadne u otpadnu vodu u svom brlogu. Pokušao se, istina, Penguin ustati i ponovo napasti Batmana, ali je podlegao ozljedama te se srušio, mrtav. U prilično dirljivoj sceni, Penguinovi pingvini dolaze po njegovo tijelo te ga odnose u vodu, gdje će mu biti posljednje počivalište.

Mada je Burtonov Penguin zadržao neke osnovne odlike, poput serije opasnih kišobrana i monokla, doživio je drastičan redizajn što se izgleda tiče. Za početak, Burtonov Penguin bio je ćelava tjemena, ali je imao dugu, valovitu kosu na ostatku glave, dok su gotovo sve stripovske varijante Penguina imale ili ćelavu glavu ili kratku kosu (detalj duge kose kasnije je korišten i u animiranoj seriji). Nadalje, Penguinove ruke zapravo su bile peraje s palcem i kažiprstom, dok su ostala tri prsta bila spojena. Gledatelji su, povremeno, mogli vidjeti kako iz njegova organizma izlazi neidentificirana zelena tekućina.[50] Također, Penguinov karakteristični frak zamijenjen je više gotičkim, viktorijanskim odjevnim stilom koji je djelovao znatno mračnije i sablaznije nego u stripovskim inkarnacijama. Ipak, Burton je odlučio zadržati cilindar, monokl i cigarete kao Penguinove karakteristične znakove. Također, vidljivo je kako Penguin ima pingvinsku probavu, što se najbolje promatra u sceni kada ga Max Schreck namami iz sobe sirovom ribom (mada je u ranijem dijalogu implicirano kako riba ipak nije bila sirova).

Kritičari su uglavnom bili jednoglasni oko činjenice da je izbor DeVita za ulogu Penguina bio puni pogodak.[51][52][53][54][55] DeVito je uspio izvanredno dočarati manijakalnu tragikomičnost Burtonovog Penguina i prikazati sve osnovne karakterne crte tog lika u jednom filmu. Gotovo sve elemente koji su ranije u tekstu izneseni u sklopu analize Penguinovog psihoprofila, DeVito je fenomenalno utjelovio u ovom filmu. Također, ova interpretacija izvršila je značajan utjecaj na kasniji dizajn i interpretacije lika. S druge strane, zanimljivo je primijetiti kako je DeVito, uz nominacije za Satrun i MTV-jevu nagradu, nominiran i za Zlatnu malinu za najgoru sporednu ulogu, ali ju nije dobio. Sve u svemu, Burtonov Penguin je tragikomična figura čija je borba s vlastitom sudbinom urodila manijakalnim planom čija je, pak, propast nanovo ukazala na i naglasila cijelu tragičnost Penguinove sudbine.

Penguin se pojavio u još dva dugometražna filma, ali u oba slučaja se radi o animiranim filmovima. Animirana verzija Penguina iz serije The New Batman Adventures pojavljuje se u ulozi glavnog negativca u filmu Batman: Mystery of the Batwoman. Glas Paula Williamsa zamijenio je David Ogden Stiers, a radnja filma vrti se oko ilegalne trgovine oružjem koju organiziraju Penguin, Rupert Thorne i Carlton Duquesne. Njihov plan remete tri inkarnacije Batwoman te Batman. Jedna od tri Batwoman, Dr. Roxanne Ballantine, osobno je povezana s Penguinom, koji je smjestio njezinom dečku te ga poslao u zatvor kako bi izvukao sebe. Iako je tokom radnje filma unajmio i Banea, Penguinov plan je propao te je ovaj, na koncu, svladan. Drugi film u kojem se Penguin pojavljuje je The Batman vs. Dracula, gdje mu je glas posudio Tom Kenny. U filmu, Penguin nakon bijega iz Arkhama slučajno oživi grofa Drakulu nakon što prokrvari na groblju u potrazi za blagom. Drakula hipnotizira Penguina te ga prisili da radi za njega. Nakon što Drakula bude poražen, Penguina optuže za njegove zločine te ga ponovo vrate u Arkham. Penguin je imao i kratko pojavljivanje u filmu Batman: Assault on Arkham, gdje mu je glas posudio Nolan North. Ova verzija bila je dosljedna onoj iz serijala igara Batman: Arkham, a Penguin je viđen tokom jedne scene u Iceberg Longeu gdje članovima Suicide Squada daje upute kako će ući u Arkham, za što je unajmljen od strane Amande Waller. Isto tako, imao je kratki cameo nastup na kraju filma Batman: Bad Blood (2016.), gdje se može vidjeti kako iz jurećeg automobila puca prema policijskim automobilima koji ga prate. Značajnu ulogu imao je i u animiranom filmu Batman: Return of the Caped Crusaders, koji je hommage seriji iz 60-ih, gdje zajedno s Jokerom, Riddlerom i Catwoman izaziva kaos po Gothamu; glas mu je posudio William Salyers. Salyers je reprizirao svoju ulogu u nastavku prethodnog filma, Batman vs. Two-Face, međutim u osjetno manjem opsegu nego ranije.

Penguin je bio jedan od predloženih zlikovaca za posljednji dio Nolanove filmske trilogije o Vitezu tame. Nakon što je Nolan odmah odbacio Mr. Freezea kao potencijalnog zlikovca, mediji su duže vremena spekulirali kako bi Batmanovi novi protivnici trebali biti Penguin i Riddler.[56][57] Penguina je u filmu trebao tumačiti Philip Seymour Hoffman, Oscarom nagrađen za svoju ulogu Trumana Capotea u filmu Capote, koji je čak izjavio kako bi radi glumio Batmanovog novog protivnika.[58] Ipak, s vremenom se ispostavilo kako se radilo samo o glasinama, što je potvrdio i sam Hoffman,[59][60] a one su službeno došle kraju kad je objavljeno kako će glavni zlikovac u filmu The Dark Knight Rises biti Bane.

Video igre[uredi | uredi kod]

Kao dodatak pojavljivanjima na filmu i televiziji, Penguin se pojavljivao i u nizu video igara o Batmanu. Prvo pojavljivanje imao je u igri Batman: The Caped Crusader, da bi se ubrzo pojavio i u adaptacijama filma Batman Returns te serija Batman: The Animated Series i The New Batman Adventures. Penguin, verzija iz serije The Batman, pojavljuje se i u online flash igri Batman: The Cobblebot Caper, gdje ima ulogu glavnog zlikovca.

Penguin je bio jedan od glavnih zlikovaca u igri Lego Batman: The Videogame. S druge strane, u igri Lego Batman 2: DC Super Heroes je, unatoč pojavljivanju, imao sporednu ulogu.

Prvi znakoviti nastup, Penguin je imao u igri Lego Batman: The Videogame, gdje mu je glas posudio Tom Kenny.[61] Penguin je jedan od vođa bijega iz Batmana, a plan mu je iskoristiti svoje pingvine kako bi izazvao kaos u Gothamu. Kako bi to ostvario, za partnere je uzeo Catwoman, Banea, Killer Croca i Man-Bata. Penguin u igri ima posebnu moć da iz šešira stvori mehaničke pingvine, dok svoj kišobran može koristiti kako bi letio ili iz njega pucao. Iako je ovaj lik temeljen na stripovskoj verziji, posjeduje neke odlike Penguina kojeg je glumio Danny DeVito. Penguin se, mada u znatno manjem opsegu, pojavio i u igri Lego Batman 2: DC Super Heroes. U toj mu je igri glas posudio Steve Blum.

Znakovitiju ulogu, Penguin je imao u MMORPG igri DC Universe Online, gdje mu je glas posudio David Jennison, dok se u igri Injustice: Gods Among Us pojavio tek u cameo ulozi i to u verziji iz serijala Batman: Arkham.

Penguinov najznačajniji nastup u video igrama je, svakako, u sklopu Batman: Arkham serijala, gdje je redovito imao značajne uloge. Mada se u prvom nastavku, Batman: Arkham Asylum, fizički ne pojavljuje, spomenut je nekoliko puta, uključujući i tokom priče stražara kako su u nekoliko navrata spriječili ilegalni uvoz kišobrana s oštricama u azilij. U sklopu azilija može se vidjeti poster za njegov Iceberg Lounge, a njegovo se ime nalazi na popisu gostiju Jokerove zabave. Također, Batman u jednom trenutku posjeti njegovu ćeliju u Arkhamu.

Promotivna fotografija Penguina za igru Batman: Arkham City koja prikazuje sve specifičnosti dizajna lika i njegova izgleda.

Svoje prvo fizičko pojavljivanje Penguin je imao u igri Batman: Arkham City,[62] gdje mu je glas posudio Nolan North.[63] Batman susreće Penguina na samom početku, nakon što Hugo Strange (svjestan njegova alter ega), otima i odvodi Brucea Waynea u Arkham City. Penguin dočeka Brucea Waynea zajedno sa svojim podređenima, ali ga ovaj napadne te mu slomije ruku, nakon čega im Penguin narede da ga dokrajče. Kasnije će ruku zamotati tako da izgleda kao DeVitova "peraja" iz filma Batman Returns. Tokom igre se otkriva kako je Penguin prevario mladog Victora Zsasza tokom partije pokera i oduzeo mu svo nasljedstvo, što je ovoga otjeralo u kriminal. Penguin je, tako, odgovoran za Zsaszovu kriminalnu karijeru. Ipak, iz priča saznajemo kako Penguin nije završio u Arkhamu zbog kriminala, već zato što nije htio isprazniti svoj Iceberg Lounge, koji je trebao postati dio novog projekta. Kao posljedica toga, Penguin je ostao zarobljen u Arkham Cityju, gdje je počeo graditi svoju kriminalnu karijeru i ubrzo preuzeo kontrolu nad gothamskim muzejom. Tu planira izložiti svoje poražene rivale, ali saznajemo kako je uspio zarobiti tek Scarfacea (drugi dio kriminalca Ventriloquista) i Mr. Freezea, ali potonjeg je oslobodio Batman nakon što mu je vratio odijelo koje je ukrao Penguin. Ovaj Penguin izgleda znatno normalnije i nema pingvinskih karakteristika (istina, jest nizak i debeo, a zadržao je i kljunasti nos), a uz to je izrazito zloban i opasan. U borbi sa svojim protivnicima koristi svoju inteligenciju i razgranatu mrežu doušnika, a tokom vremena je postao jedan od glavnih kriminalaca u Arkham Cityju. Na vratu ima elektronski grkljan, dok mu je u lijevo oko zabijeno dno boce (koji imitira monokl), što je, izgleda, učinio prijatelj mladića kojega je Penguin mučio nakon varanja na kartama. Također, sa sobom nosi crni kišobran čiji držak ima oblik glave pingvina. Nakon što je svladao Freezea, Penguin je ukrao njegovo oružje i tako postao izrazito opasan protivnik. Kada ga Batman uspije svladati, Penguin otkrije kako je tokom preuzimanja muzeja pronašao i Solomona Grundyja, kojega je onda poslao na Batmana. Vitez tame uspijeva pobijediti pomahnitalog zombija, a onda i Penguina, kojega je Freeze nakon toga zatvorio u vitrinu što ju je Penguin čuvao za Batmana. Tamo ostaje do kraja igre.

Nolan North ponovo je posudio glas nešto mlađem Penguinu u igri Batman: Arkham Origins. Nema pretjerane razlike između ovog Penguina i onog prisutnog u Arkham Cityju, mada Penguin u Arkham Originsu ne posjeduje ozljede koje je imao ili zadobio tokom radnje Arkham Cityja. Penguinov centar operacija je njegov luksuzni brod, "The Final Offer" (eng. "Posljednja ponuda"), koji mu omogućuje da bez problema trguje oružjem. Naime, rupa u zakonu omogućava mu se bavi ilegalnom trgovinom bez pravih posljedica sve dok boravi na svom brodu. To mu je omogućilo da postane glavni trgovac oružjem u Gothamu. Batman do Penguina dolazi tokom istrage o Black Masku te se ubrzo probija do njegova broda. Nakon što eliminira stražare, Batman dolazi do arene unutar broda u kojoj Penguin organizira borbe svojih podređenih, ali mu ovaj uspijeva pobjeći. Nakon što porazi Electrocutionera, Penguinovu pomoćnicu Tracy i ostatak Penguinovih podređenih, Batman ga uspije locirati dok muči Alberta Falconea kako bi ovaj nagovorio oca da odustane od trgovine oružjem. Batman napadne Penguina te mu ovaj otkrije podatke o ubojstvu u Lacey Towersu, ali ne uspijeva otkriti previše detalja jer u tom trenutku Batmana napada Deathstroke. Nakon što Batman porazi Deathstroka, Penguin likuje i nestaje te se više na pojavljuje u igri. Kasnije je spomenut kao jedan od glavnih osumnjičenih za "ubojstvo" Black Maska. Prisutan je i u igri Batman: Arkham Origins Blackgate, gdje je preuzeo jedan od dijelova Blackgatea u kojem je organizirao borbe zatvorenika.

Penguin se pojavljuje i u igri Batman: Arkham Knight, gdje je jedan od brojnih zlikovaca koji se pridružuju Scarecrowu u njegovom pokušaju osvajanja Gothama. Penguinov dizajn je ponešto izmijenjen, bez pompozne odjeće i kišobrana te s ćelavom glavom, mada je njegov karakter ostao isti. Iako je pomogao Scarecrowu i njegovi ljudi patroliraju gradom, Penguin nema tako značajnu ulogu za glavnu radnju. On je mahom zaslužan za uvoz oružja u Gotham preko Blüdhavena, za što koristi vozila kompanije koja izrađuje hladnjače kao paravan. Uz Nightwingovu pomoć, koji je Penguina pratio još u Blüdhavenu, Batman uspijeva uništiti sve Penguinove rezerve oružja i na koncu ga uhapsiti, nakon što ovaj neuspješno pokuša ubiti Nightwinga. Kasnije se samo kratko pojavio u Batmanovoj halucinaciji u kojoj je ovaj postao Joker. Uz pomoć Two-Facea, Riddlera i Killer Croca, Penguin je zarobio Jokera no ovaj se brzo oslobodio i krenuo u ubilački pohod. Penguin mu je pokušao ponuditi mito da ga spasi, no Joker ga je u toj halucinaciji ubio. Stvarni Penguin je u to vrijeme bio zatvoren u gothamskoj policiji zajedno s ostalim zlikovcima. Nakon radnje glavne igre, u DLC priči "GCPD Lockdown", otkrivamo kako je Penguin skivao plan sa svojim suradnicima da ga oslobode iz zatvora, međutim spriječio ih je Nightwing, koji je na kraju vratio Penguina u zatvor. Tokom ove priče, saznalo se kako se Penguin strahovito boji mraka i skučenih prostora, jer je bio zaglavljen u liftu bez svjetla, što je posljedica ranijih trauma.

Igračke[uredi | uredi kod]

Prva igračka rađena prema Penguinu na tržištu se pojavila 1974. godine. Radilo se o 20 cm visokoj igrački što ju je Mego Corporation izradio u sklopu svoje "World's Greatest Super-Heroes" serije. Dvije godine kasnije, Mego je izdao novu igračku Penguina, visoku 9.5 cm, ovoga puta u sklopu serije "Comic Action Heroes". Godine 1980., Penguin je bio jedna od igračaka u seriji Super Powers Collection, gdje se pojavio s još nekolicinom heroja i zlikovaca iz DC-jevog svijeta. Igračka je uglavnom podsjećala na tadašnje stripovske inkarnacije lika s plavim sakoom i cilindričnim šeširom. Igračka je imala mobilne noge, čije bi stezanje dovelo do pomicanja Penguinove ruke u kojoj je držao kišobran. Identična maketa korištena je i prilikom dizajna za igračku Penguina u sklopu materijala za film Batman Returns, mada su korištene tamnije boje.

Penguin je imao značajnu ulogu u Lego Batman seriji, posebice u paketu "The Batcave: The Penguin and Mr. Freeze's Invasion". Penguin se u paketu pojavljuje kao minifigura s kratkim, nesavitljivim nogama, cilindričnim šeširom i odijelom, ali bez karakterističnog nosa. Penguin u ovom paketu posjeduje podmornicu sličnu onoj korištenoj u seriji iz 60-ih godina, a pomoćnici su mu minijaturni, robotski pingvini. Penguin se pojavio i na promotivnom videu za Lego Batman serijal, gdje je posljednji zlikovac koji biva uhvaćen, nakon Two-Facea, Mr. Freezea i Jokera.

Tokom godina, animirane verzije Penguina također su pretvarane u igračke te je, tako, dostupna praktički svaka od raznovrsnih interpretacija Penguina. Također, detaljno modelirana kolekcionarska figurica Penguina dostupna je u sklopu promotivnih figura za igru Batman: Arkham City. Figura je vjerna verziji Penguina iz igre, a kao dodatni materijal uz nju dobiju se Penguinov kišobran s drškom u obliku glave pingvina, cilindrični šešir i zapaljena cigareta.

Parodije[uredi | uredi kod]

Penguin je tokom godina bio lik u nekoliko parodija koje su se bavile tematikom iz DC-jevog svijeta stripa. Jedina televizijska parodija uprozorena je u segmentu "Superman's Funeral" emisije Saturday Night Live. Tokom Supermanovog sprovoda, Penguin počinje ispuštati svoje karakterističe glasove, na što ga Batman upozori da se prestane smijati jer su na sprovodu. Penguin mu na to odbrusi: "Ne smijem se! Ja ovako plačem!" U ovoj parodiji, Penguina je tumačio Robert Smigel. Penguinova geneza bila je tematika 241. epizode radijske emisije This American Life.[64] Naime, priča govori o potencijalno sudbonosnom upoznavanju Penguina i Mary Poppins koje je organizirao Penguinov prijatelj, smatrajući da će ih zajednička sposobnost da lete zrakom uz pomoć svojih kišobrana zbližiti. Ipak, tokom razgovora, Penguin i Mary Poppins shvate kako nemaju ništa zajedničko, nakon čega ona odlazi u društvu muškarca sa sumnjivim crnim plaštom.

Penguin je parodiran u tri animirane serije. U sklopu epizode "Inside Plucky Duck" serije Tiny Toon Adventures, prikazan je serijal Bat's All Folks gdje je Penguin predstavljen kao tupik koji pomaže Jacksteru (magarečoj parodiji Jokera), Upitniku (parodiji Riddlera) i Polecatwoman (parodiji Catwoman) da izbrišu Bat-Ducka kako bi svi kupovali majice s njihovim likovima. Zlikovac Puffin u seriji Yin Yang Yo! modeliran je prema Penguinu te se navodi kako ima posebnu prednost na kiši koja, istina, nikada nije prikazana. Penguin se pojavljuje i u seriji Robot Chicken, gdje mu glas posuđuje Seth Green.

Penguin se pojavio i u skeču na stranici CollgeHumor, gdje ga je tumačio Patton Oswalt. U skeču, Jim Gordon i on pokušavaju objasniti koncept smrti zbunjenom Batmanu.[65]

Penguin i politika[uredi | uredi kod]

Penguinov lik, a tu se posebiče ističe Meredithova interpretacija lika, često je korišten kao motiv izrugivanja javnim ličnostima koje mu, na ovaj ili onaj način, sliče. Jon Stewart, voditelj emisije The Daily Show, u nekoliko je navrata komparirao bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država, Dicka Cheneyja, s Penguinom, a jednom je prilikom pokazao snimku Cheneyjeva smijeha koja podsjeća na Meredithov smijeh iz serije.[66] Na sličan način je djelovao i Stephen Colbert, voditelj emisije The Colbert Report, koji je Franklina Roosevelta nazvao kriminalcem, a svojim gledateljima rekao da pitaju Batmana, ako već ne vjeruju njemu. Tada je prikazana fotografija Meredithove interpretacije Penguina do one Franklina Roosevelta kojoj su dodani monokl i cigaršpic, čime je sugerirana sličnost.[67] Dick Cheney je, ponovo, na sličan način ismijan u emisiji Late Night with Conan O'Brien, dok je u emisiji The Late Late Show with Craig Ferguson sličnu sudbinu doživio i John McCain.

U svibnju 2006., PR tvrtka DCI Group, koju financiraju republikanci, izradila je komični video u kojem parodira nagrađivani dokumentarac An Inconvenient Truth Ala Gorea te ga postavila na YouTube. Video prikazuje bivšeg potpredsjednika Gorea kao Penguina koji koristi jedan od svojih kišobrana kako bi hipnotizirao jato pingvina te ih uvjerio u postojanje globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.[68]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The Enemies List”. Comics 101. January 14, 2004. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-28. Pristupljeno December 25, 2010. 
  2. „The Batman Director Matt Reeves Confirms Colin Farrell Cast as Penguin”. IGN. 2020-01-07. Pristupljeno 2020-01-07. 
  3. „Premiere Best and Worst Batman villains”. Web.archive.org. 2008-12-10. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-10. Pristupljeno 2012-04-14. 
  4. Penguin is number 51 , IGN.
  5. Goldstein, Hilary (June 3, 2005). „IGN Best and Worst Batman villains”. Au.comics.ign.com. Pristupljeno December 25, 2010. 
  6. „Top Tenz Lamest Batman villains”. Toptenz.net. Pristupljeno December 25, 2010. 
  7. Dok, primjerice, strip Pain and Prejudice navodi kako se njegova majka zove Miranda, kao i njegova teta, Burtonov film Batman Returns navodi kako se Penguinova majka zove Esther. Većina verzija je, doduše, suglasna oko toga da se otac zove Tucker.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 Penguin: Pain and Prejudice #1 (prosinac 2011.) - "Cold World"
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 Penguin: Pain and Prejudice #2 (siječanj 2012.) - "Beautiful Boy"
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 Joker's Asylum #2 (rujan 2008.)
  11. Penguinova geneza premijerno je predstavljena u publikaciji Best of DC Blue Ribbon Digest #10 (ožujak 1981.), gotovo 40 godina nakon debija u stripovima.
  12. Detective Comics#58
  13. Batman #25
  14. Detective Comics #99
  15. Detective Comics #472
  16. Batman #400
  17. Detective Comics #610-611
  18. Showcase '94 #7
  19. Detective Comics #683
  20. Gotham Underground #1
  21. Gotham Underground #2
  22. Gotham Underground #3
  23. Gotham Underground #6
  24. Gotham Underground #7
  25. Gotham Underground #8
  26. Gotham Underground #9
  27. Birds of Prey vol. 2 #1
  28. Birds of Prey vol. 2 #2-3
  29. Birds of Prey vol. 2 #4
  30. Birds of Prey vol. 2 #5
  31. Secret Six (vol. 3) #35
  32. Secret Six (vol. 3) #36
  33. Batman: Gates of Gotham #2
  34. David Finch: Batman: The Dark Knight (vol. 1) - "Golden Dawn"
  35. Detective Comics Vol. 2 #4
  36. Detective Comics vol. 2 #5 (January 2012)
  37. Detective Comics vol. 2 #15
  38. Forever Evil #1
  39. Detective Comics Vol. 2 23.3
  40. Joker's Wild Ride (an interview with the author), on IGN.com
  41. Flashpoint: Batman – Knight of Vengeance #1 (June 2011)
  42. Batman: Earth One
  43. Strip Joker's Asylum #2 (rujan 2008.) donosi samo jednu situaciju kada Penguin nije uspio iskontrolirati svoju reakciju - nakon što su ga djevojke koje je dao napasti prebile, jedan od njegovih golubova ga je ugrizao za ruku na što je Penguin pobijesnio i pobio sve svoje ptice u naletu tog bijesa. Na koncu mu je, ipak, bilo žao što je to učinio.
  44. Eklatantan primjer ovoga donosi strip Pain and Prejudice, gdje Penguin u poptunosti uništi život muškarca koji mu se sasvim slučajno i benigno zamjerio. Penguin je dao pobiti njegovu obitelj, uništiti njegovu životnu okolinu i smjestiti mu zločin koji će ga odvesti u zatvor, a to sve je uspio bez da je ostavio tragova koji vode do njega samoga. Nakon toga je pozvao muškarca na sastanak te mu prenio cijelu poruku, što je ovoga u cjelini razorilo. Takvu ljušturu od osobe, Penguin je sa zadovoljstvom otjerao.
  45. Primjer ukradene ogrlice u stripu Pain and Prejudice.
  46. Penguin: Pain and Prejudice #3 (veljača 2012.) - "Blind Love"
  47. Penguin: Pain and Prejudice #5 (travanj 2012.) - "Touch Of Death"
  48. Matsuda, Jeff. The Batman Unused Character Designs – Behind the Scenes”. BringOnTheBatman.com. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-21. Pristupljeno August 29, 2008. 
  49. „Fox’s ‘Gotham’ Casts Classic ‘Batman’ Characters the Penguin, Alfred Pennyworth”. Variety. 2014-02-11. Pristupljeno February 11, 2014. 
  50. Gotovo je sigurno da se tu radilo o njegovoj krvi, jer je ista tekućina tekla i iz njegovih rana u trenutku smrti, ali nije jasno kako je Penguin imao zelenu krv. Čak i ako se u obzir uzme da je Penguin imao obilježja ptice, zelena krv i dalje ostaje nepoznanica. Taj je fenomen, istina, u životinjskom svijetu moguć, ali samo među određenim reptilima, odnosno mekušcima i člankonošcima. Kod ljudi je takav fenomen moguć jedino u slučaju sulfohemoglobinemije, ali kako se tu radi o jako rijetkom poremećaju, a i nije bilo nikakvih dokaza za tu tezu, malo je vjerojatno da je Penguin bolovao od tog poremećaja.
  51. „Batman Returns”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno December 7, 2013. 
  52. Janet Maslin (June 19, 1992). „Movie Review—Batman Returns”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum May 11, 2008. Pristupljeno November 17, 2009. 
  53. Peter Travers (February 7, 2001). „Batman Returns”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum November 4, 2007. Pristupljeno August 14, 2008. 
  54. Desson Howe (June 19, 1992). „Batman Returns”. The Washington Post. Pristupljeno August 14, 2008. 
  55. Todd McCarthy (June 15, 1992). „Batman Returns”. Variety. Pristupljeno August 14, 2008. 
  56. „Johnny Depp As The Riddler In The Dark Knight Sequel?”. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-15. Pristupljeno 2014-03-07. 
  57. „Depp And Hoffman (NOT) Confirmed For Batman 3”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-27. Pristupljeno 2014-03-07. 
  58. Hoffman: 'I'd Love To Play The Penguin'
  59. Philip Seymour Hoffman: I'm not playing The Penguin[mrtav link]
  60. 'Dark Knight' Update: Philip Seymour Hoffman Responds To Casting Rumor, 'I Don't Know If I'd Be A Good Penguin'
  61. Game Informer features a two-page gallery of the many heroes and villains who appear in the game with a picture for each character and a descriptive paragraph. See "LEGO Batman: Character Gallery," Game Informer 186 (October 2008): 93.
  62. „Batman Arkham City • Portrait of a Penguin”. Arkhamcity.co.uk. 2011-05-25. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-08. Pristupljeno 2011-07-12. 
  63. Logan Westbrook. „Arkham City's Penguin Shares a Voice With Nathan Drake | The Escapist”. Escapistmagazine.com. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-12. Pristupljeno 2013-09-14. 
  64. 00:00. „Episode 241”. Thisamericanlife.org. Pristupljeno 2013-09-14. 
  65. Batman / Batman vs. The Penguin (with Patton Oswalt)
  66. „Jon Stewart Gets His Props, Even Without Them”. Washingtonpost.com. September 18, 2006. Pristupljeno December 25, 2010. 
  67. „The Colbert Report Full Episode | Monday Mar 16 2009”. Comedy Central. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-03. Pristupljeno December 25, 2010. 
  68. Regalado, Antonio and Searcey, Dionne, "Where Did That Video Spoofing Gore's Film Come From?", online.wsj.com, 3 August 2006, retrieved 1 August 2012

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]