Robin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robin
Robin
Batman i Dick Grayson kao Robin na slici Alexa Rossa
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeDetective Comics #38
(travanj 1940.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Podatci iz priče
Alter ego Dick Grayson
Jason Todd
Tim Drake
Stephanie Brown
Damian Wayne
Vrstačovjek
DomGotham City
SavezniciBatman
Moći i sposobnosti
Iznimna agilnost i borbene vještine
Detektivske sposobnosti

Robin je naziv za nekolicinu fiktivnih likova, stripovskih superheroja koji se pojavljuju u stripovima DC Comicsa. Izvornog Robina stvorili su Bob Kane, Bill Finger te Jerry Robinson i to kao mladog pandana superheroja Batmana. Kada djeluju zajednički, Batman i Robin uglavnom imaju nadimke "Dynamic Duo" (sh. "Dinamični duo") ili "Caped Crusaders" (sh. "Maskirani osvetnici"), dok je Robinov najčešći samostalni nadimak "Boy Wonder" (sh. "Čudo od djeteta"). Još od prvog pojavljivanja 1940. godine, Robin se, u ovoj ili onoj inkarnaciji, redovito pojavljivao u kanonskom materijalu te je s vremenom postao jedan od glavnih likova iz serijala (oni stripovi u kojima Robina ne bi bilo bavili su se ponajviše Batmanovim počecima).

Geneza[uredi | uredi kod]

Prvo pojavljivanje Robina bilo je u stripu Detective Comics #38 (travanj 1940.) pod imenom Robin the Boy Wonder, a Kane i Finger su inspiraciju, kako za lik tako i za njegov kostim, pronašli u srednjovjekovnoj legendi o Robinu Hoodu. Neke kasnije verzije, među kojima se posebno ističe Millerov All Star Batman & Robin, the Boy Wonder, navode kako je ime nastalo prema američkom drozdu (Turdus migratorius), čiji je engleski naziv "American robin", odudarajući tako od izvorne ideje (postojale su i verzije koje navode oba izvora kao inspiraciju, poput Weinovog The Untold Legend of the Batman). Kroz godine pojavljivanja, Robini su najčešće bili Batmanovi pomoćnici, no neke inkarnacije su bile članovi i drugih organizacija poput Teen Titansa ili su kasnije postali samostalni superheroji poput Nightwinga ili Red Hooda. Danas se Robin istovremeno pojavljuje i kao dio drugih serijala, ali i kao samostalni heroj, što je tradicija koja je započela još u stripovima Star Spangled Comics #65–130.

Pregled[uredi | uredi kod]

Ukupno je pet pojedinaca nosilo Robinov kostim kroz povijest:

  • Dick Grayson je bio prvi Robin, debitiravši u stripu Detective Comics #38 (travanj 1940.). Dick se pojavio kao osmogodišnji cirkuski akrobat, sin Johna i Mary Grayson, predvodnika cirkuske točke naziva "Flying Graysons". Kada kriminalac sabotira trapez Dickovim roditeljima i ovi poginu, Dick završi kod Brucea Waynea koji ga odgaja, školuje i trenira da postane Robin. Kasnije, Dick završi fakultet i u svojim adolescentskim godinama postaje samostalni superheroj po imenu Nightwing, koristeći znanja i iskustvo koje je stekao s Batmanom, kojemu i dalje pomaže u radu. Kasnije je Dick nakratko preuzeo Batmanov kostim, radeći s Damianom Wayneom kao Robinom do povratka Brucea Waynea. Nakon toga, Dick je ponovo postao Nightwing.
  • Jason Todd je bio drugi Robin, debitiravši u stripu Batman #357 (ožujak 1983.) kao Todd, a u stripu Batman #368 (prosinac 1983.) kao drugi Robin. Njegova priča je identična kao i Dickova - Jason Todd je dijete cirkuskih akrobata koje je ubio kriminalac (u ovoj verziji priče to je Killer Croc) te kojeg je Bruce Wayne preuzeo pod svoju skrb. Ipak, Todd je bio karakterno drugačiji od Dicka tako da se publika nikada nije u potpunosti zbližila s njim što je nagnalo DC da 1988. godine provede kontroverznu telefonsku anketu oko toga treba li Todd umrijeti ili ne. Glasači su se tijesno odlučili za Toddovu smrt tako da je isti ubijen od strane Jokera u mini-seriji "A Death in the Family". Naredna izdanja su se bavila posljedicama Toddove smrti na Batmanovu psihu, a Todd je kasnije reinkarniran kao kriminalac Red Hood koji, ipak, s vremenom poboljšava odnos s Batmanom.
  • Tim Drake je bio treći Robin, koji se prvi puta pojavio kao flashback u stripu Batman #436 (kolovoz 1989.), dok je ulogu Robina preuzeo u stripu Batman #442 (prosinac 1989.). Tim Drake je dječak koji je svjedočio ubojstvu Dickovih roditelja i koji je pomno pratio pustolovine Batmana i Robina. Koristeći svoje amaterske detektivske vještine, deducirao je Batmanove i Robinove tajne identitete i pratio njihovu borbu protiv zločina. Shvativši kako je Batman u krizi nakon Toddove smrti, Drake je intervenirao kod Viteza tame, a ovaj ga je zauzvrat imenovao trećim Robinom. Drake je služio kao dobro prihvaćena sredina između Dicka i Todda, a svoj deficit u borbi nadomještao je izvrsnim detektivskim sposobnostima. Tim Drake je ujedno prvi Robin koji je dobio svoju vlastitu seriju stripova u kojima se samostalno bori protiv kriminala. Uz ulogu Robina, Drake je kasnije postao superheroj imena Red Robin.
  • Stephanie Brown je bila četvrti i jedini ženski Robin, debitiravši u stripu Detective Comics #647 (kolovoz 1992.) kao Stephanie Brown, a kao Robin u stripu Robin #126 (srpanj 2004.). Njezina priča doživjela je seriju varijacija kroz različita izdanja, no činjenica da je kći kriminalca Cluemastera i da je karijeru započela kao superheroina Spoiler ostala je nepromijenjena. U trenutku dobrovoljnog preuzimanja uloge Robina (nakon što je Todd odustao), ona je bila Toddova djevojka. U ulozi Robina, brutalno je mučena od strane Black Maska, međutim njezina smrt se pokazala lažiranom kako bi joj se pružila protekcija. Kasnije je, tokom jednog perioda, bila Batgirl.
  • Damian Wayne je bio peti Robin, debitiravši u crtanom romanu Batman: Son of the Demon (1987.) kao neimenovani sin Batmana i Talije al-Ghul, dok je kao Robin debitirao u stripu Batman and Robin #1 (kolovoz 2009.). Damian Wayne je Batmanov sin i unuk Batmanova protivnika, Ra's al-Ghula, koji ga je trenirao u sklopu svoje League of Assassins. Nakon priča "Batman R.I.P." i "Battle for the Cowl", Damian je preuzeo ulogu Robina koju je obavljao sve do svoje smrti 2013. godine u sklopu serijala Batman Incorporated. Batman ga je uspio oživiti.

Medijske interpretacije[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Robin u ostalim medijima

Robin se često pojavljivao u različitim medijskim adaptacijama priča o Batmanu te je bio dio barem jedne adaptacije na svakom mediju. Robin se pojavio kao Batmanov pomoćnik već u seriji Batman iz 1966., gdje ga je tumačio Burt Ward. Ward je ulogu ponovio u istoimenom filmu, a ta je interpretacija lika postavila temelj koncepta da su Batman i Robin nerazdvojiv tim. Shodno tome, kada je Tim Burton odlučio izbaciti Robina iz svojih filmova, ta je potez smatran prilično neobičnim. Ipak, Joel Schumacher je predstavio Robina u svojim filmovima Batman Forever i Batman & Robin, gdje ga je tumačio Chris O'Donnell. Iako nikada nije preuzeo masku, Robin, odnosno John Blake, pojavio se i u posljednjem dijelu Nolanove trilogije, gdje ga je tumačio Joseph Gordon-Levitt.

Na televiziji, Robin se pojavio već u animiranom serijalu Batman: The Animated Series. Tu je Robinov kostim nosio Dick Grayson, mada se pojavljivao rijetko jer su producenti željeli prikazati Batmana kao samostalnog heroja. U nastavku, The New Batman Adventures, Graysona je zamijenio Tim Drake. Robin, točnije Dick Grayson, pojavljuje se i kao jedan od glavnih likova u animiranoj seriji Teen Titans te u seriji The Batman. Robin se pojavio i kao lik u nekoliko kasnijih animiranih serija, mahom vezano uz Teen Titanse i Batmana.

Damian Wayne kao Robin centralna je tema filmova Son of Batman i Batman vs. Robin, gdje se Dick Grayson pojavljuje kao Nightwing.

Robin se pojavljuje i u video igrama, a posebno značajnu ulogu igra u serijalu LEGO Batman igara. Pojavljuje se i kao igrivi lik u Batman: Arkham serijalu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]