Metalna veza

Izvor: Wikipedia
Prikaz metalne veze

Metalna veza se uspostavlja između metala. Metali se po hemijskim i fizičkim osobinama razlikuju od jedinjenja sa jonskom i kovalentnom vezom (imaju visoku termičku i električnu provodnost). Može se zaključiti da imaju lako pokretljive elektrone i kristalnu rešetku koja se lako deformiše, što ukazuje na činjenicu da je u metalima prisutan drugi tip hemijske veze, koji se naziva metalna veza.[1][2]

Pojednostavljeni model opisuje metalnu rešetku na način da su pozitivni joni unutar rešetke okruženi oblakom elektrona, koji se kreću preko cijele rešetke. Posljedica delokalizacije elektrona je dobra termička i električna provodljivost. Metalna veza nastaje elektrostatičkim privlačenjem elektropozitivnih jona u kristalnoj rešetki, i elektronegativnih elektrona. Metalna veza se može zamisliti kao kristalna rešetka uronjena u elektronski oblak. Ta struktura koju nazivamo elektronski oblak naziva se model elektronskog gasa. Taj naziv je dobila po tome što se slobodni elektroni koji se nalaze između protona kreću, tako da podsećaju na kretanje molekula gasa.

Vidi još[uredi - уреди]

Reference[uredi - уреди]

  1. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd izd.). Prentice Hall. ISBN 978-0-13-175553-6. http://www.pearsonhighered.com/educator/product/Housecroft-Inorganic-Chemistry-3e/9780131755536.page. 
  2. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga. Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Metalna veza koji govori o hemiji ili kemiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.