Jovan Ćulibrk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jovan
episkop slavonski
Episkop Jovan 2019. godine
CrkvaSrpska pravoslavna crkva
Ustoličenod 2014
Osobni detalji
Rođenje16. 4. 1965. (1965-04-16) (dob: 59)
Zenica, SR BiH, SFRJ

Jovan (svjetovno Neven Ćulibrk; Zenica, SFRJ, 16. april 1965) je slavonski episkop Srpske Pravoslavne Crkve.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je 1965. godine u Zenici. Studirao je književnost u Banjoj Luci, a 1991. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Teologiju je učio u Beogradu, diplomirao je na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. godine u Cetinjskom manastiru, od kada predaje slavenski i srpski jezik i književnost u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog.

Raniji protosinđel Jovan je i urednik u časopisu „Svetigora“ i Radiju Svetigore, a angažuje se i kao urednik za liturgičku književnost u projektu srpske kulture na internet-portalu „Rastko“. Za rad „Crno sunce i oko njega krug“ dobio je 1991. nagradu Matice srpske, a 2004. u Jerusalimu je dobio nagradu „Golda Meir“.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka pratio je alternativne umjetničke pokrete na liniji SkopljeNišZagrebLjubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača srpske nacionalne i globalne pop kulture. Zanimljivo je da je protosinđel Jovan osmislio i vodio muzički projekat, čiji je epilog svojevrsna zbirka pjesama na stihove vladike Nikolaja u rok aranžmanu — „Pesme iznad Istoka i Zapada“.

U Pećkoj patrijaršiji boravio je od juna 1999, poslije izlaska Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, i starao se o prestonici Srpske Crkve, ostacima naroda i metohijskim svetinjama.

Episkop lipljanski Jovan, bivši protosinđel, a sada patrijarhov vikar, često boravi u Jerusalimu gdje predstavlja Odbor za Jasenovac. Tamo je takođe magistrirao na istoriografiji holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu vezanom za manje poznate aspekte antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Jovan (Ćulibrk) izuzetno je zanimljiva, obrazovana ličnost. Poznat je i kao padobranac u mantiji. Podoficir je i rezervista čuvene 63. padobranske brigade iz Niša, a do sada je uknjižio 140 skokova.

Episkop[uredi | uredi kod]

Za episkopa lipljanskog, patrijarhovog vikara, imenovan je na redovnom majskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora koje je trajalo od 16. do 27. maja 2011. godine. On predstavlja i zastupa patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji i pred međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Od 4. oktobra 2011. episkop lipljanski se nalazi na čelu Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji, a ujedno je i sekretar Odbora.

On je i dalje koordinator Odbora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac i predstavnik u Jerusalimu. Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne Crkve izabrao ga je 2014. za episkopa pakračko-slavonskog a ustoličio ga je patrijarh srpski Irinej 14. septembra 2014. u Pakracu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]