Anjelica Huston

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anjelica Huston
glumac, scenarist, producent
Anjelica Huston
Biografske informacije
Rođenje8. 7. 1951. (1951-07-08) (dob: 72)
Santa Monica, Kalifornija, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, producent
Opus
Djelatni period1967.-danas

Anjelica Huston (Santa Monica, Kalifornija, SAD, 8. srpnja 1951.) američka je glumica.

Mlade godine[uredi | uredi kod]

Anjelica Huston se rodila kao dijete redatelja Johna Hustona i Enrice Somae, talijanske balerine. Odrasla je većinom u Irskoj, gdje je pohađala školu za djevojke Kylemore Abbey, i Engleskoj. Prvi film u kojem je nastupila zvao se je Sinful Davey iz 1969., iako njen otac nije htio da postane glumica, a kasnije se bavila i manekenstvom. Te godine njena je majka poginula u prometnoj nesreći.

Karijera[uredi | uredi kod]

Upoznala je Jacka Nicholsona te je započela ljubavnu vezu s njim od 1973. Njena glumačka karijera imala je uspone i padove; nastupila je maloj cameo ulozi u hvaljenoj drami Let iznad kukavičjeg gnijezda, zatim u Poštar uvijek zvoni dvaput, da bi onda nekoliko godina izbivala sa velikih ekrana. 1985. njen otac režira krimi dramu Čast Prizzijevih sa njom u sporednoj ulozi. Za tu ulogu je osvojila Oscara te je tako obitelj Huston postala prva obitelj u povijesti koja je osvojila tu nagradu tijekom tri generacije (osim nje, osvojio ju je i njen otac John Huston te njegov otac Walter Huston), te je dugo bila i jedina sve dok Sofia Coppola 2003. nije također osvojila Oscara (prije je tu nagradu osvojio njen otac Francis Ford Coppola i njegov otac).

Anjelica je nastupila i u posljednjem filmu svojeg oca, Mrtvi iz 1987. Te godine umro je i njen otac. Kasnije je nastupila u popularnoj komediji Obitelj Addmas i njenom nastavku, humornoj drami The Royal Tenenbaums i Panika pod morem koje je režirao Wes Anderson. Za mini seriju Iron Jawed Angels je osvojila Zlatni globus, a okušala se kao i redateljica u filmovima Bastard Out of Carolina, Agnes Browne i Riding the Bus with My Sister.

1989. je prekinula sa Jackom Nicholsonom kada je otkrila da ju je varao. 1992. se udala za kipara Roberta Grahama, s kim živi u Los Angelesu.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]