Zmijanje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zmijanje je naziv za geografsku oblast u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u blizini Banja Luke.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Oblast Zmijanje (centralni dio Bosanske Krajine) zauzima još od polovine 16. veka sav prostor izmeću krajiških rijeka Vrbasa na istoku i Sane na zapadu, planine Kozare na sjeveru i Mrkonjić Grada, Ribnika i Ključa na jugu. Na ovom prostoru u srednjem vijeku postojala je župa Zemljanik u sastavu Donjih Krajeva.

Zmijanje spominje kao oblast turski geograf iz 17. vijeka Evlija Čelebija.[1] Za vrijeme Osmanlijskog carstva Zmijanje je bila nahija.

Padom pod Osmansku vlast 1528. na terenu Zemljanika nastaje nahija Zmijanje sa neznatno različitim granicama. Njeno ime prvi put se spominje u popisnim defterima 1541. Stanovništvo se bavilo stočarstvom, prvenstveno ovčarstvom, uživalo je određenu autonomiju na osnovu martološke službe i imali su status filuridžija. Periferijom Zmijanja je prošao poznati putopisac Benedikt Kuripešić i zapisao da ovde „stanuje mnogo martolosa i ovčara“. Unutar nahije Zmijanje upravljali su domaći knezovi. [2]

Zmijanjska naselja[uredi - уреди | uredi kôd]

Zmijanje obuhvata dijelove opština Banja Luka i Ribnik.

Naselja gornjeg Zmijanja su: Stričići, Stražice, Sitnica, Lokvari, Dujakovci, Lusići, Sokolovo, Gornje Ratkovo i Donje Ratkovo.

Naselja donjeg Zmijanja su: Dobrnja, Šljivno, Zelenci, Radmanići, Vilusi.

Zmijanjski vez[uredi - уреди | uredi kôd]

Područje je poznato po jedinstvenom Zmijanjskom vezu sa specifičnom tehnikom, a koristio se za ukrašavanje ženske odjeće. U julu 2015. uvršten je na zaštićenu listu UNESCA nematerijalnih vrijednosti.[3]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]