Zhang Dongsun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zhang Dongsun 1933. godine

Zhang Dongsun (9. 12. 1886. – 2. 6. 1973) je bio kineski filozof i političar koji je pre svega na ostao poznat po svom parlamentarnom glasovanju protiv Mao Ce-Tunga 1949. godine.

Život[uredi | uredi kod]

Zhang Dongsun se rodio u imućnijoj kineskoj obitelji 1886. što mu je omogućilo da kao mladić otiđe na studiranje u Japan. Tamo se upoznao s tadašnjom zapadnom filozofijom i načinom razmišljanja tako da tada postaje zagovornik filozofije Immanuel Kanta,a potom i francuskog filozofa Henri Bergsona koji će 1927. godine dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Na zapadu će postati djelomično poznat 1920. godine prije svega kao vodič također filozofa i budućeg nobelovca Bertrand Russella tokom njegovog puta po Kini.

U političkom smislu Zhang Dongsun postaje zagovornik liberalizma i nalaženja trećeg puta između onog za koji se zalažu Kuomitang i komunistička partija Kine u skladu s čime postaje jedan od najvažnijih članova Kineske demokratske lige koja će biti službeno osnovana 1939. godine.

Završetak Kineskog građanskog rata 1949. Zhang Dongsun dočekuje kao zastupnik u Kineskom parlamentu kojim dominira komunistička partija. Ostavši uvek vjeran svom mišljenju da niti komunistička partija, a niti Kuomitang nisu pravo rešenje za probleme Kine Zhang Dongsun će se "proslaviti" kao jedina osoba u tamošnjem parlamentu koja je glasovala protiv izbora Mao Ce-Tunga za kineskog premijera [1]. Bez obzira na to sljedećih 9 godina Zhang Dongsun nastavlja vršiti visoke državne dužnosti tako da je pored ostalog bio savetnik ministarstva kulture i član državnog centralnog komiteta.

Karijera Zhang Dongsuna će iznenada završiti 1958. godine na početku Velikog skoka naprijed u doba takozvane protu-desne kampanje kada će stotine hiljada intelektualaca i navodnih desničara biti pohapšeno. Zhang Dongsun će preostalih 15 godina života provesti u logoru za reedukaciju gdje umire u 87 godini života (1973. godina).

Knjige[uredi | uredi kod]

Tokom života Zhang Dongsun je napisao veliki broj prije svega filozofskih djela. Najvažnija njegova dela su:

  • "Nauka i filozofija"
  • "Filozofska abeceda"
  • "O kulturi i filozofiji istoka i zapada"
  • "Znanost i kultura"
  • "Ideal i društvo"
  • "Ideal i demokracija", itd....

Izvori[uredi | uredi kod]