Zastava Libije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava Libije

Zastava Libije usvojena 19. studenog 1977. sastoji se od prostog zelenog polja bez ikakvih detalja na sebi. Jedina je takva zastava na svijetu.

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

1951. - 1969.
1969. - 1972.
Zastava Federacije Arapskih Država 1972. - 1977.

Prva državna zastava moderne Libije je usvojena kada je zemlja stekla neovisnost od Italije godine 1951. To je bila crveno-crno-zelena trobojka, sa bijelim polumjesecom i zvjezdom u sredini, i srednjom, crnom trakom dvostruke širine u odnosu na vanjske trake. I danas ovu traku koriste monarhisti i Gadafijevi protivnici.

Nakon puča 1969., ova zastava je zamijenjena pan-arapskom crveno-bijelo-crnom trobojkom (sličnoj današnjoj jemenskoj zastavi). Nakon formiranja i razdruživanja Federacije Arapskih Republika (koja je kratko povezivala Libiju, Egipat i Siriju), usvojena je sadašnja zelena zastava.

Simbolika[uredi - уреди | uredi kôd]

Zelena je tradicionalna boja islama, državne religije u Libiji. Ona također simbolizira Gadafijevu "Zelenu revoluciju". Gornji desni kut zastave predstavlja mir, gornji lijevi život, donji desni vjernost zemlji, a donji lijevi jedinstvo.

Druge zelene zastave[uredi - уреди | uredi kôd]

Irski nacionalizam tradicionalno kao simbol koristi zelenu zastavu. Trenutna zastava Irske je trobojka, sa zelenom koja predstavlja irske katolike, narančastom koja predstavlja irske protestante, i bijelom u sredini, koja predstavlja mir.

U Orwellovoj noveli Životinjska farma, na farmi se vijori zelena zastava, koja doduše nema veze s libijskom zastavom.