Zastava Čada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Čada

Zastava Čada se sastoji od tri jednaka vertikalna polja plave, žute i crvene boje. Ove boje predstavljaju kombinaciju boja Francuske sa panafričkim bojama.

Ova zastava je se čini identičnom zastavi Rumunije što je dovelo o manjih komplikacija. Rumunski predsjednik Ion Iliescu je rekao da Rumunija neće odustati od svoje zastave a Čad je pozvao UN da razjasni i riješi ovu situaciju.

Zastave su iste još od 1989. godine kada je grb komunizma sklonjen sa zastave Rumunije. Iako se zastave čine istim neki stručnjaci kažu da je nijansa plave drugačija, naime da Rumunija na svojoj zastavi ima tamniju nijansu. Ipak gosp. Iliescu kaže da Rumuni nemaju razloga za brigu jer je Čad nezavisan tek od 1960. godine.

Rumunski ministar vanjskih poslova kaže da je Rumunija započela registraciju koju vodi Svjetska Intelektualna Imovinska Organizacija (World Intellectual Property Organisation) koja registruje državne simbole, zvanične znakove zemlje i pečate. Ministarstvo tvrdi da nisu upoznati ni sa kakvim pritužbama u žalbenom periodu od 12 mjeseci. Također tvrdi da nemaju zvaničnih informacija od Republike Čad o pozivanju UN-a vezano na ovu stvar.