What Price Glory? (film, 1926)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
What Price Glory?
RežijaRaoul Walsh
ProducentWilliam Fox
ScenarioJames T. O'Donohoe
Malcolm Stuart Boylan (međutitlovi)
PredložakWhat Price Glory?; autor:
Maxwell Anderson i Laurence Stallings
UlogeVictor McLaglen
Edmund Lowe
Dolores del Río
Phyllis Haver
MuzikaErnö Rapée
Lew Pollack
FotografijaBarney McGill
John Marta
John Smith
DistribucijaFox Film Corporation
Datum(i) premijere
23. 11. 1926 (1926-11-23)
Trajanje116 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film (engleski međutitlovi)
Bruto prihod2 mil.. $[1]

What Price Glory? (sh. Pošto slava?) je američki crno-bijeli nijemi film snimljen 1926. u režiji Raoula Walsha. Predstavlja adaptaciju istoimene drame Maxwella Andersona i Laurencea Stallingsa, a po žanru predstavlja kombinaciju drame, komedije i ratnog filma. Protagonisti su dvojica profesionalnih pripadnika američkih marinaca - narednik Quirt (čiji lik tumači Edmund Lowe) i kapetan Flagg (čiji lik tumači Victor McLaglen) - koji su tokom godina zajedničke službe, započete na Orijentu, postali ljuti suparnici. Radnja prati kako njihovo suparništvo eskalira za vrijeme prvog svjetskog rata u Francuskoj, čemu doprinese lijepe Francuskinja (čiji lik tumači Dolores del Río, ali i to kako ga moraju zatomiti prilikom odlaska u borbu.

What Price Glory? je snimila Fox Film Corporation, nastojeći ponoviti uspjeh MGM-ovog ratnog filma Velika parada, također temeljenog na Stallingsovom književnom predlošku. Kao i Parada, i What Price Glory? se odlikovao realističnim prikazom ratnih stradanja, te su mu kasniji kritičari dali antiratni karakter, odnosno proglasili još jednim primjerom pacifističkog trenda koji će dominirati Hollywoodom do kraja 1930-ih. Tadašnjoj publici je, međutim, daleko više u oči pale scene u kojima likovi u filmu koriste autentični rječnik originalne drame, koji je sadržavao vojničke psovke; iako se "problematični" tekst nije mogao vidjeti na međutitlovima, iskusni gledatelji i čitači s usana su ga mogli lako prepoznati. Kontroverze je dodatno podrigajalo to što je Fox nekoliko mjeseci nakon premijere film izdao u zvučnom izdanju koje je koristilo sistem Fox Movietone, iako je na originalni nijemi film bila nadosnimljena samo muzika i zvučni efekti, ali ne govor. Usprkos kontroverzi, a vjerojatno upravo zbog njih, What Price Glory? je doživio veliki komercijalni uspjeh, a do 1933. je snimljeno nekoliko nastavaka.

Godine 1952. je snimljen verzija u režiji Johna Forda koja je imala "očišćen" tekst i relativno malo veze s književnim predloškom.

Uloge[uredi | uredi kod]

Nastavci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „WHICH CINEMA FILMS HAVE EARNED THE MOST MONEY SINCE 1914?.”. The Argus (Melbourne, Vic. : 1848 - 1956) (Melbourne, Vic.: National Library of Australia): str. 3 Supplement: The Argus Weekend magazine. 4 March 1944. Pristupljeno 6. VIII 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]