They Died with Their Boots On

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
They Died with Their Boots On
Režija Raoul Walsh
Producent
Scenario
Uloge
Muzika Max Steiner
Fotografija Bert Glennon
Montaža William Holmes
Studio Warner Bros. Pictures
Distribucija Warner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
21. novembar 1941 (1941-11-21) (SAD)
Trajanje 140 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1,357.000 $[1]
Bruto prihod 2,55 mil. $ (USA)
2,151.959 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[2]

They Died with Their Boots On (sh. Umrli su sa čizmama na nogama) je američki vestern film snimljen 1941. godine u režiji Raoula Walsha. Protagonist, koji tumači Errol Flynn, je znameniti američki vojskovođa George Armstrong Custer. Radnja prikazuje njegov život i karijeru, od školovanja na West Pointu, preko herojske službe u američkom građanskom ratu, mirndopskog premještaja u Teritoriju Dakota gdje će se sukobiti sa Indijancima i sudjelovati u znamenitoj bitci kod Little Big Horna.

Film je, kao što je to bio čest slučaj u tadašnjem Hollywoodu, prilično ležerno tretirao historijske činjenice, a scenario se u potpunosti oslanjao na mitsku sliku o Custeru kao romantičnom heroju i mučeniku američkog Zapada. Sa druge strane, Indijanci nisu prikazani kao krivci za sukob koji će dovesti do krvoprolića, nego je ta uloga namijenjena fiktivnim beskrupuloznim bijelim špekulantima.

They Died with Their Boots On je predstavljao jedan od ambicioznijih projekata studija Warner Bros. a prilikom snimanja je poginulo nekoliko statista. Usprkos neuobičajene "epske" dužine za tadašnje vesterne, doživio je ogroman uspjeh. Flynnu je, pak, predstavljao posljednji film u kome je nastupio zajedno sa svojom dugogodišnjom filmskom partnericom Oliviom de Havilland (koja u filmu tumači Custerovu suprugu Elizabeth). U liku indijanskog poglavice Ludog Konja (Crazy Horse) se, pak, pojavljuje Anthony Quinn, kome je to predstavljalo prvu značajniju ulogu u dugoj i impresivnoj karijeri.

Zbog sličnosti teme, likova, odnosno Flynnovog nastupa, ponekad se miješa sa filmom Santa Fe Trail snimljenim prethodne godine.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Behlmer, Ed Rudy (1985). Inside Warner Bros (1935–1951). New York: Viking. str. 208. ISBN 0-670-80478-9. 
  2. Rezultati gledanosti filmova Raoula Walsha u Francuskoj na Box Office Story

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]