George Armstrong Custer

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
George Armstrong Custer

Potpukovnik George Armstrong Custer
Rod/služba Konjaništvo
Čin

Union Army major general rank insignia.svg General bojnik dobrovoljaca

Union army lt col rank insignia.jpg Potpukovnik regularne vojske
Bitke/ratovi Prva bitka kod Bull Runa
Bitka kod Antietama
Bitka kod Chancellorsvillea
Bitka kod Gettysburga
Bitka kod Five Forksa
Bitka kod Little Big Horna

George Armstrong Custer (5. prosinca 1839. - 25. lipnja 1876.) bio je američki časnik i zapovjednik konjice tijekom američkog građanskog rata i ratova sa Indijancima.

Odrastajući u Michiganu i Ohiou, Custer je stupio na vojnu akademiju West Point 1858., gdje je diplomirao kao posljednji u svojoj klasi. Međutim, izbijanjem Američkog građanskog rata pozvan je služiti u vojsci Unije.

Tijekom građanskog rata stekao je veliku slavu. Sudjelovao je u prvoj bitci kod Bull Runa, a njegovoj karijeri su pomogla poznanstva sa nekoliko važnih časnika. Pokazao se kao učinkovit zapovjednik konjice u bitci kod Gettysburga 1863. god. Bio je promaknut u privremeni čin general-bojnika, da bi na kraju rata bio vraćen na svoj čin satnika. Pri završetku kampanje kod Appomattoxa, u kojoj su njegovi vojnici odigrali ključnu ulogu, Custer je bio prisutan na predaji generala Roberta E. Leeja.

Nakon građanskog rata bio je poslan boriti se u indijanskim ratovima te je bio promaknut u čin potpukovnika. Katastrofalan ishod njegove konačne bitke zasjenio je sve njegove dosadašnje uspjehe. Custer i svi njegovi ljudi poginuli su 1876. u bitci na Little Bighornu boreći se protiv ujedinjenih indijanskih plemena Sijuksa, Arapaha i Šajena pod vodstvom poglavice Bika Koji Sjedi.