What's Another Year?

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
"Irska What's Another Year?"
Pjesma s Eurosonga 1980.
Žanr balada
Država  Irska
Izvođač(i) Johnny Logan
Jezik engleski
Skladatelj(i) Shay Healy
Tekstopisac Shay Healy
Plasman
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 143
Kronologija nastupa
"Happy Man" "Horoscopes"
1979. 1981.

What's Another Year? je pjesma Johnnyja Logana iz 1980. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je Shay Healy. Logan je s ovom pjesmom predstavljao Irsku na Pjesmi Eurovizije 1980. u Nizozemskoj i uspio osvojiti prvo mjesto sa ukupno 143 boda. Ovo je bila Loganova prva pobjeda na Eurosongu, a ukupno druga irska pobjeda. Pjesma je i prije samong natjecanja bila velika uspješnica, te je puna dva tjedna bila na vrhu britanskih ljestvica. Pjesma se često opisuje kao ljubavna balada, pjevana s pozicije čovjeka koji čeka da se djevojka njegovih snova zaljubi u njega. No, pjesma zapravo govori o ocu koji se s vremenom nosi sa smrću svoje supruge, što je bila autobiografska referenca autora pjesme Shayja Healyja.

Pjesma je glazbeno lako prepoznatljiva po uvodnom dijelu kojeg izvodi saksofon. Aranžer/producent pjesme bio je Bill Whelan, koji će 14 godina poslije skladati Riverdance koji se izvodio kao show program na Eurosongu 1994. u Dublinu. Tijekom originalne izvedbe, koju je dirigirao Noel Kelehan, saksofon je svirao škotski glazbenik Colin Tully, koji danas živi i radi kao profesor u Walesu. Ova je pjesma poznata i zbog toga što je lansirala Loganovu uspješnu eurovizijsku karijeru. Kao dodatak tome, pjesma je, na posebnom showu u čast 50. rođendana Eurovizije, uvrštena među 14 najboljih pjesama u povijesti Eurosonga. Logan je, nakon proglašenja pobjede, bio toliko shrvan emocijama da nije mogao izvesti pjesmu jednako dobro, a prije ponovnog izvođenja je izjavio: "Volim te Irska!" Ovaj će se scenarij ponovoti i kod Loganove druge pobjede 1987. godine.

Pjesma je bila 17. po redu, nakon Francuskog predstavnika Profila i njihove pjesme Hé, hé M'sieurs dames, te prije Trigoa Limpija s pjesmom Quédate Esta Noche koji je predstavljao Španjolsku. Nakon objavljivanja glasovanja, pjesma je dobila ukupno 143 boda. Njegov nasljednik na mjestu irskog predstavnika bio je ženski trio Sheeba s pjesmom Horoscopes, a nasljednik na pobjedničkom tronu bio je britanski bend Bucks Fizz s pjesmom Making Your Mind Up.