Vredefort krater

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kupola Vredeforta
Svjetska baštinaUNESCO
 Južna Afrika


Vredefort na mapi Južne Afrike
Vredefort
Vredefort
Lokacija Vredeforta u JAR
Registriran:2005. (29. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:viii
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Vredefort krater (afrikaans: Vredefort-koepel) je najveći potvrđeni udarni krater (astrobleme) na svijetu[1]. Ime je dobio po gradiću Vredefortu koji se nalazi u njegovom središtu, u Južnoafričkoj pokrajini Free State, oko 120 km jugozapadno od Johannesburga.

Satelitska snimka Vredefort kratera s jasnim obrisima grada Vredeforta i rijeke Vaal

Kupola Vredeforta, tj. brdoviti ostaci udara meteorita prije oko 2,023 milijuna godina (paleoproterozoik), su najstariji takve vrste (osim kratera jezera Suavjärvi u Kareliji (Rusija), koji je procijenjen na prije oko 2,4 milijuna godina), a promjerom od 190–270 km oni su ujedno i najveći i erozijom najprodubljeniji na svijetu[2]. Veći od bazena Sudburyja u Kanadi (200 km) i kratera Chicxulub u Meksiku (180 km)[3]. Ovo područje je u trenutku udara bilo svjedokom najvećeg otpuštanja energije ikada, a koje je imalo strašne globalne posljedice, te prema nekim znanstvenicima i utjecaj na evoluciju. Naime, ovim udarom pokrenute su vulkanske aktivnosti u okolici koje su dovele do stvaranja obližnjeg Bushveld kompleksa (u kojemu se nalazi najveća svjetska koncentracija platinama) i Witwatersrand bazena (koji je poznat po bogatstvu zlatom).

Vredefort krater je također i veliki izvor za proučavanje geološke povijesti Zemlje, koji su presudni za razumijevanje njezine evolucije. Geološka aktivnost nakon udara meteorita je uvelike uništila dokaze samog udara svugdje na svijetu, osobito u slučaju višeprstenastih kratera kao što je Vredefortski, te je Vredefort krater jedini koji pruža puni geološki profil astrobleme ispod dna kratera, te je zbog toga njegovih 300 km² upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 2005. godine.

Najprije se držalo kako je ovaj krater nastao erupcijom vulkana, ali je sredinom 1990-ih pronalaskom krhotina meteorita u dnu kratera, točnije u koritu obližnje rijeke Vaal, dokazano kako se radi o udarnom krateru.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Vredefort na Earth Impact Database Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u, University of New Brunswick (en) Preuzeto 23. studenog 2011.
  2. Deep Impact - The Vredefort Dome, Hartebeesthoek Radio Astronomy Observatory (en) Preuzeto 23. studenog 2011.
  3. The Vredefort Dome: Centre of the World's Largest Meteorite Impact Structure! Arhivirano 2009-04-08 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 23. studenog 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Vredefort krater