Vlaška planina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vlaška planina
Nadmorska visina 1443 m (Panica)
Države  Srbija

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6km. Pripada Balkanskim planinama, po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Panica (1443 m nadmorska visina) je smešten u njenom severozapadnom delu. Sam vrh formiraju dva zaravnjena vrha spojena blagim prevojem, približno istih visina. Na njenim jugoistočnim obroncima, smeštena je Zvonačka Banja, a nedaleko je i atraktivni kanjon reke Jerme koji formiraju oštri stenjaci Vlaške i Greben planine. Od vegetacije na njoj preovlađuju livade sa retkim šumama (mahom niskog i zakržljalog graba i hrasta), osim u severozapadnom delu u kome se javlja jaka bukova šuma.

Planina je naziv dobila po selu Vlasi, koje je naziv dobilo po množini reči vlah koja može označavati stočara, ali i etničku zajednicu romanskih starosedelaca na Balkanskom poluostrvu.

Nedaleko od sela se nalazi pećina Vetrena dupka, dugačka oko 4km, od čega je oko 2km dostupno posetiocima. Najzanimljivija pećinska dvorana se nalazi u njenom središnjem delu, a sama pećina je povezana sa ponorom dubokim 160 metara.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • „Planine, prirodne lepote i manastiri oko Zvonačke Banje“ („Planinarski glasnik“, br. 54, jesen 2008)

Vidi još[uredi | uredi kod]