Wang Anshi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vang Anši)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Wang (王).
Wang Anshi
Duke of Jing (Jīngguógōng) 荊國公[1]

kancelar dinastije Song
u službi 1070-1086
monarh car Shenzong
Puno ime Porodično ime: Wáng 王
lično ime: Ānshí 安石
kurtoazno ime: Jièfǔ 介甫
stilsko ime: Bànshān Lǎorén 半山老人
Posthumno ime Wén 文[2]
Otac Wang Yi
Rođen/a (1021-12-08)8. 12. 1021.
Linchuan, Song Kina
Umro/la 21. 5. 1086. (dob: 64)
Jiangning
Wang Anshi
Kinesko ime
Kineski 王安石
japansko ime
Hiragana おうあんせき
korejsko ime
Hangul 왕안석
vijetnamsko ime
vijetnamski Vương An Thạch

Vang Anši (kin. 王安石, pinjin: Wáng Ānshí; 8. decembar 102121. maj 1086.[3]) je bio kineski ekonomista, državnik, premijer i pesnik iz severne Sung dinastije koji je pokušao da izmeni zakonodavni sistem i sprovodio reforme u cilju poboljšanja ekonomije i jačanja odbrane zemlje. Suočen sa otporom konzervativaca, kao premijer Sima Guang, bio je prisiljen da se povuče sa položaja.[4]

Poreklom je iz porodice nižeg činovnika. Od detinjstva je voleo da čita i dobio je dobro obrazovanje. Zbog izvanrednog talenta je imenovan za funkcionera lokalne i centralne vlade, pa i premijera. Iz dugogodišnjeg iskustva funkcionera lokalne vlade, Vang Anši je razvio teoriju da je za bogatu državu i moćnu vojsku potrebna reforma političkog sistema. On je imperatoru uputio pismo u kojem je predložio svestranu reformu pravnog sistema uvedenog u prvim godinama dinastije Sung, kako bi se ublažili problemi siromaštva i slabosti države. Na osnovu ideja Vang Anšija, vlada je donela niz pravnih propisa iz raznih oblasti od poljoprivrede, do zanatstva i trgovine, od seoskih područja do gradova, u sklopu opsežne društvene reforme. U istoriji je ova reforma poznata pod imenom „Vang Anšijeva reforma“.[5]

Vang Anši je često u svojim delima obrazlagao političke ideje i zalaganja u cilju služenja reformama. „Pismo upućeno imperatoru“ je predstavničko delo Vang Anšija u kojem je zahtevao preobražaj društvenog sistema.[5] On je, duboko analiziravši tešku situaciju dinastije severnog Sunga podneo sveukupan plan za reformu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. zbog toga navođen kao Wáng Jīnggōng 王荊公
  2. zbog toga navođen kao Wáng Wéngōng 王文公
  3. 6. dan 4. meseca Juanjou 1 (元祐元年四月六日), što odgovara 21. maju 1086. godine u julijanskom kalendaru.
  4. Đurđević, Mirjana; Ada Zečević (1995). Antologija stare kineske poezije. Beograd: Srpska književna zadruga. str. str. 442. ISBN 86-379-057104. 
  5. 5,0 5,1 „Vang Anši–Političar i književnik u dinastiji severnog Sung”. Kineski radio internacional. 30. 4. 2009.. Pristupljeno 9. 10. 2009. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]