Ustav Bosne i Hercegovine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bosna i Hercegovina
Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg

Članak je dio serije:
Politika i uprava
Bosne i HercegovineDruge države
pogledaj  razgovor  uredi

Ustav Bosne i Hercegovine je najviši pravno-politički dokument ove države. Trenutni ustav je donesen kao aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 14. decembra 1995. godine u Parizu.[1]

Dejtonski sporazum, potpisan od strane tri predjednika država učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini - Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, je podrazumijevao okončanje sukoba, te donošenje novog ustava Bosne i Hercegovine. Dejtonska BiH je u velikoj mjeri skrojena prema modelu švajcarske konfederacije.[2] No, presudom Evropskog sud za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine je ustanovljeno da Ustav BiH sadrži odredbe kojima se čini diskriminacija građana po etničkom i vjerskom osnovu.

Vremenom se "dejtonski ustav" pokazao nefunkcionalnim, pa je Evropska unija, kao preduslov za ulazak zemlje u njeno članstvo, tražila promenu ustava BiH, što su čelnici Republike Srpske odbili, navodeći da bi to dovelo do ukidanja njihovog entiteta, čime bi Bošnjaci zauzeli dominantan položaj u državi.[3] Aprila 2012. godine su iz Vijeća Evrope poručili da očekuju promenu Ustava BiH u roku od par meseci.[4]

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Bosna i Hercegovina je postojala kao nezavisna samoupravna jedinica još i prije 12. vijeka. Tada je bila organizovana kao Bosanska banovina na čijem čelu se nalazio bosanski ban. Najstariji pravni dokument koji svjedoči o postojanju Bosanske države je Povelja Kulina bana iz 1189. godine. Iako se radilo o povelji koja je regulisala ekonomske odnose između Dubrovačke republike i Bosanske banovine, ipak potvrđuje suverenost i nezavisnost Bosne. Pretpostavlja se da je postojao dokument koji je regulisao granice, nadležnosti i odnose unutar države tj. neka vrsta ustava.

Nakon krunisanja Tvrtka I Kotromanića, donesena je povelja 1381. godine koja se može smatrati nekom vrstom ustava Bosanskog kraljevstva.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]