Ustav Benina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ustav Benina
Ustav Republike Benin
Grb Benina
Osnovne informacije
Država Benin
Tipustav
Grana pravaustavno pravo
Jezicifrancuski jezik
Prihvaćanje i stupanje na snagu
Stupanje na snagu10. prosinca 1990.
Online verzija
Tekst ustava na francuskom

Ustav Republike Benin (francuski: Constitution de la République du Bénin) aktualni je ustav Benina, na snazi od 10. prosinca 1990. godine, kada su rezultati ustavnog referenduma službeno proglašeni važećima, a ustavni projekt ustavom. Ustav Benina drugi je ustav te zemlje, nakon onog dahomejskog od 23. prosinca 1956. godine, dok je Dahomej još bio dio Francuske.

Inicijativu za promjenu ustava pokrenuo je tadašnji predsjednik Mathieu Kérékou, dok je država još uvijek bila socijalistička Narodna Republika Benin, s ciljem promjene političkog sustava i demokratizacije zemlje, što je ovim ustavom i realizirano. Ime zemlje promijenjeno je u današnje Republika Benin, ukinut je socijalizam i uvedeno višestranačje, što je omogućilo demokratsku tranziciju iz hladnoratovskog sistema.

Ustav započinje preambulom u kojoj se iznose historijski korijeni Benina od Republike Dahomej do nastanka Republike Benin te se afirmiraju temeljne vrijednosti. Sam tekst ustava podijeljene je u 12 glava, koje se bave ustrojstvom i podjelom vlasti, temeljnim pravima i slobodama, međunarodnim odnosima, teritorijalnom organizacijom te pravilima za promjenu samog ustava.

Za promjenu ustava potrebna je većina od 4/5 parlamentarnih zastupnika, što je spriječilo značajne i progresivne ustavne promjene tokom 2018. godine (uvođenje pozitivne diskriminacije u korist žena u parlamentu, ustavna abolicija smrtne kazne, ...);[1][2] iako je tadašnji predsjednik Patrice Talon bio najavio referendum o ustavnim promjenama, ubrzo je odustao od istog pravdajući to visokim troškovima istoga,[3] koji su procijenjeni na cca. 5,000,000,000 CFA franaka.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Éric M. Ngango Youmbi, La justice constitutionnelle au Bénin : logiques politique et sociale, L'Harmattan, 2016, 694 p. ISBN 978-2-343-09348-2

Vanjske veze[uredi | uredi kod]