Univerzitet u Augsburgu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Augsburgu
Universität Augsburg
Logo univerziteta
Historija
OsnivačBavarski Landtag
Osnivanje1970.
Administracija
Akademsko osoblje1,235[1]
Admin. osoblje2,641[1]
Studenti
Broj studenata20,437[1]
Službene stranice
www.uni-augsburg.de

Univerzitet u Augsburgu (nem. Universität Augsburg) je javni univerzitet u Augsburgu u Nemačkoj. Osnovan je 1970. godine i organizovan je u 8 fakulteta. Univerzitet u Augsburgu je relativno mlad univerzitet koji je 2012. godine na kampusu imao oko 18.000 studenata. Otprilike 14% studenata dolazi iz inostranstva, što je procenat veći od sličnih nemačkih univerziteta. 20% nemačkih studenata u grad dolazi van Bavarske.

Istorija[uredi | uredi kod]

Inicijativa za osnivanje novog univerziteta u Augsburgu pojavila se 1948/49 akademske godine kada je deo bivši profesora nemačkog Univerziteta Karla Ferdinanda u Pragu, koji su nakon završetka rata proterani iz Čehoslovačke u Bavarsku, lobiralo za nastavak delovanja njihovog univerziteta u Augsburgu. Vrhunac i istovremeno kraj ovih nastojanja bili su "Augzburški univerzitetski dani" tokom leta 1949. godine. Gradski planovi za osnivanje univerziteta preusmereni su zatim na osnivanje Medicinske akademije, koju je bavarski Landtag konačno odobrio 1962. Taj zaključak ipak nikada u praksi nije sproveden jer je umesto toga osnovana drugi medicinski fakultet u Minhenu.

Kao svojevrsna kompenzacija, a s obzirom na predstojeće pokrajinske izbore, bavarski ministar kulture Ludwig Huber je umesto toga podržao osnivanje Ekonomskog i Društvenog fakulteta u gradu. Ovaj plan podržao je i promovisao Schwäbisches Hochschulkuratorium, koje se sastojalo od Augzburžana i švapskih uglednih ličnosti. Reorjentacija bavarske visokoškolske politike kasnih 1960-ih godina, koja je imala za cilj regionalizaciju visokog obrazovanja kako bi se omogućile jednake obrazovne šanse za stanovnike svih administrativnih okruga, takođe je pogodovala planu. Postojala je i potreba da se rastereti fakultete, a naročito pravni, na velikom Univerzitetu Ludwiga Maximiliana u Münchenu.

18. decembra 1969. godine Bavarski Landtag doneo je zaključak o osnivanju Univerziteta Augzburg koji je stupio na snagu 1. januara 1970. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Wintersemester 2016/2017” (de). University of Augsburg. Pristupljeno 2017-06-20.