Uglješa Mrnjavčević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uglješa Mrnjavčević
Datum smrti 26. septembar 1371.
Titula despot
Poreklo i porodica
Dinastija Mrnjavčevići
Supružnik Jelena
Deca Jovan Mrnjavčević
Srpsko carstvo 1360. godine, u vreme cara Uroša, sa teritorijama oblasnih gospodara

Jovan Uglješa Mrnjavčević je bio srpski despot i brat kralja Vukašina Mrnjavčevića. Uglješa je imao titulu gospodara srpskih zemalja, Grčke i Pomorja. Bio je despot u Serskoj oblasti od 1356. do 1371, preuzevši tu titulu od carice Jelene, majke cara Uroša poslednjeg srpskog cara iz dinastije Nemanjića. Carigradski patrijarh je spomenuo u pismu iz 1371. da je Uglješina oblast bila oko donjeg toka Strume.

Despot Jovan Uglješa je marta 6876 (1368) pokušao da ublaži raskol sa Carigradom koji je Dušan izazvao. Zalagao se za ponovno uspostavljanje jedinstva srpske i carigradske crkve. Osudio je rad cara Dušana koji je “nepravedno otrgnuo od Vizantije zemlje i gradove i samovlasno postavivši u svojoj zemlji samozvanog patrijarha, otcepio time svoj narod od vaseljenske crkve”.[1]

Sa svojim bratom Vukašinom je pokušao da spreči prodor Turaka na Balkan, ali je poginuo je u Maričkoj bici 26. septembra 1371. Uglješina supruga je bila Jelena (monaško ime Jefimija), koja je izvezla Pohvalu knezu Lazaru.

Uglješa je čest lik u srpskim narodnim epskim pesmama pretkosovskog ciklusa.

Izvori[uredi | uredi kod]