Tonlé Sap

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tonlé Sap
Tonlesap.jpg
Satelitska slika (NASA)
Lokacija
Kontinenti Azija
Regije Jugoistočna Azija
Države  Kambodža
Gradovi Siem Reap, Battambang
Koordinate 12°53′″N104°04′″E
Hidrografija
Vrsta aluvijalno jezero
Površina 2,500 – 16,000 km²
Volumen 1 – 80 km³
Aps. visina 0.5 m
Dužina 160 – 250 km
Širina max. 100 km
Dubina 1 – 10 m
Hidrologija
Pritoke Tonlé Sap, Siem Reap
Odljev Tonlé Sap
Karta
Tonlé Sap na karti Kambodže
Tonlé Sap
Tonle Sap
Život na jezeru u siječnju 2018.

Tonlé Sap (kmerski: ទន្លេសាប; kmerski izgovor: [tunleː saːp]) je naziv koji se odnosi na sezonski inundirano slatkovodno jezero i pripadajuću, 120 km dugu, istoimenu rijeku, koja jezero spaja s rijekom Mekong. Rijeka i jezero formiraju centralni dio kompleksnog hidrološkog sustava koji se nalzi na 12,876 km2 velikoj kambodžanskoj poplavnoj ravnici, čiji je glavni izvor upravo rijeka Mekong. Taj centralni dio rezultat je aluvijalnog djelovanja Mekonga kroz period od više milijuna godina, dok rijeka i jezero iz geološke perspektive predstavljaju trenutno stanje stalno mijenjajućeg donjeg dijela doline rijeke Mekong. Godišnje promjene u količini vode u Mekongu, potpomognute monsunskim režimom u Aziji, dovode do jedinstvenog fenomena promjene toka rijeke Tonlé Sap.

Jezero Tonlé Sap zauzima geološku depresiju (njezin najniži dio) dijela doline rijeke Mekong, a koja je nastala sudarom indijske i euroazijske ploče. Površina, duljina i količina vode u jezeru osjetno variraju tokom godine, od 2,500 km2 površine, 160 km dužine i 1 km3 volumena pred kraj sušne sezone krajem travnja, do čak 16,000 km2, 250 km dužine i 80 km3 volumena na vrhuncu vlažne sezone krajem rujna i početkom listopada.

Regija oko rijeke i jezera esencijalna je za održavanje kambodžanske poljoprivrede. Kroz historiju se pokazala dostatnom za održavanje Angkorske civilizacije, najvećeg predindustrijskog kompleksa u historiji svijeta. Kao najveće slatkovodno jezero na području Jugoistočne Azije, godine 1997. je zaštićeno kao UNESCO-ov rezervat biosfere.