The Disappearance of Lady Frances Carfax

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Disappearance of Lady Frances Carfax"

Alec Ball: "'Imamo ga! Imamo ga!', uzviknuo je"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1913.
Vrsta kratka priča
Zbirka His Last Bow
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1901.
Klijent(i) Gospođica Dobney
Zločinac/ci Gospodin i gospođa Peters

"The Disappearance of Lady Frances Carfax" (srpskohrvatski: Nestanak Lady Frances Carfax) je jedna od 56 kraktih priča o Sherlocku Holmesu čiji je autor Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1911. godine, a predstavlja dio zbirke His Last Bow. Ilustracije za priču napravio je Alec Ball. Ova priča specifična je po tome što je jedna od tek rijetkih u kojima dr. Watson mora odraditi većinu posla tokom slučaja, dok se Holmes drži u pozadini.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes šalje dr. Watsona u Lausanneu kako bi istražio nestanak Lady Frances Carfax. Sam Holmes ima previše posla u Londonu. Lady Frances je neudata žena koja živi sama, bogata nasljednica koja svoju imovinu ne može dobiti na račun spola. Ipak, sa sobom nosi vrijedne dragulje. Lady Frances ima naviku, svakog drugog tjedna, pisati svojoj staroj guvernati, gospođici Dobney, ali ova nije dobila nikakvo pismo već pet tjedana. Hôtel National, u kojem je odsjedala, napustila je iz nepoznatih razloga, a njezine posljednje dvije transakcije bile su dva čeka - jednim je platila boravak u hotelu, a drugim, u iznosu od £50, svoju sluškinju, Marie Devine. U Švicarskoj, Watson saznaje dvije činjenice - sluškinja Lady Frances iz nepoznatih je razloga dala otkaz; i u Švicarskoj se pojavio nepoznati bradati muškarac koji je izazvao burnu reakciju Lady Frances. Potonja se predstavlja kao jedino moguće objašnjenje njezina nestanka.

Watson odluči pratiti kretnje Lady Frances što ga dovodi do Badena u Njemačkoj. Tamo saznaje kako je Lady Frances tu upoznala gospođu Schlessinger i njezina supruga, dr. Schlessingera, invalidnog misionara koji se tek vratio iz Južne Amerike. S njima je otišla u London. Također saznaje kako je, samo tjedan dana prije njega, u Badenu bio i bradati muškarac, koji je također tražio Lady Frances. Doktor piše svome prijetelju u London, a Holmes zahtijeva opis Schlessingerova lijevog uha. Dok Watson misli kako se Holmes šali, detektiv se iskreno zanima za taj podatak. Watson nadalje odlazi u Montpellier kako bi razgovarao s Marie Devine. Od nje saznaje kako je službu napustila zbog vjenčanja, a iznos od £50 je bio vjenčani dar. Ona također sumnja kako je bradati muškarac uzrok nestanka njezine bivše gospodarice. U tom trenutku ugleda tog muškarca na ulici. Watson poskoči i zaustavi čovjeka, zahtijevajući od njega podatke. Izbije tučnjava u kojoj Watson umalo biva zadavljen, ali ju je prekinuo francuski radnik, za kog se ispostavilo kako je zapravo prerušeni Holmes. Bradati muškarac se povukao, a Holmes i Watson odlaze u London.

Prije odlaska, ipak, Holmes odluči popričati s bradatim čovjekom. Philip Green, kako mu je ime, bio je siromašni umjetnik i udvarač Lady Frances, ali je bio odbijen. Sada, kada je u Južnoj Africi stekao bogatstvo, nada se kako bi ju mogao osvojiti, ali ona je i dalje nevoljka pristati na njegove molbe. Holmes sugerira da se vrati u London.

Kada se vrate u 221B Baker Street, Holmes dobiva telegram s opisom Schlessingerova uha iz Badena. Opis potvrđuje njegove sumnje kako je Schlessinger zapravo nasilni kriminalac, Henry Peters, iz Australije. Peters vara mlade žene, igrajući na kartu vjerskog sentimenta, kako bi se domogao dragocjenosti za sebe. Holmes je uvjeren kako je Lady Frances u Londonu, ali vjerojatno mrtva, ako ne, onda zasigurno zatvorena negdje.

Holmes pokrene istragu kako bi pronašao Petersa. Preko trgovca draguljima uspijeva saznati kako je Peters založio neke od dragulja Lady Frances. Holmes je uvjeren kako će se praksa nastaviti te pošalje Greena da prati događanja. Uporni Green uspijeva pratiti gospođu Peters te saznaje dva podatka - Petersovi planiraju neobičan pogreb i žive na jednoj londonskoj adresi. Holmes ubrzo pošalje Greena, a onda odlazi, prvo do pogrebnika, od kojeg saznaje da je pogreb sljedećeg jutra u osam sati, a onda do Schlessingerove adrese u Londonu. Bez naloga, Holmes silom pretraži Petersovu kuću i otkriva lijes u kojem leži starica, koja zasigurno nije Lady Frances. Bez uspjeha, Holmes napušta stan po dolasku policije. Peters likuje.

Nezadovoljan radom, Holmes probdije cijelu noć kako bi riješio slučaj, što mu sljedećeg jutra i uspijeva. Watson i on požure do Brixtona kako bi spriječili odnošenje lijesa, u čemu uspijevaju. Kada Holmes otvori lijes, potvrdi svoju sumnju (koja je nastala iz Greenovog opisa jako velikog lijesa, nepotrebno velikog za tako sitnu staricu) - ispod daske na kojoj je ležala starica bila je skrivena Lady Frances, omamljena kloroformom. Watson ju uspijeva oživiti bez posljedica.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]