The Desperate Hours (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
za remake iz 1990. godine v. Desperate Hours.
The Desperate Hours
Poster za The Desperate Hours
RežijaWilliam Wyler
ProducentWilliam Wyler
ScenarioJoseph Hayes
UlogeHumphrey Bogart
Fredric March
MuzikaGail Kubik
MontažaRobert Swink
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
5. 10. 1955 (1955-10-05)
Trajanje112 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,388.000 $ (proc.)
Bruto prihod2,5 mil. $(SAD)[1]

The Desperate Hours (naslov preveden kao Sati očaja) je američki igrani film snimljen 1955. u režiji Williama Wylera. Po žanru je triler, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu Josepha Hayesa, koji je, pak, bio inspiriran stvarnim događajima u Pennsylvaniji 1952. godine. Glavni lik, koga tumači Humphrey Bogart, je vođa grupe odbjeglih zatvorenika koji upada u kuću situiranog gospodina Hilliarda (čiji lik tumači Fredric March) i zarobljava njega i njegovu porodicu, nastojeći stvoriti privremeno utočište dok im jataci ne dovedu pomoć za nastavak bijega.

The Desperate Hours je poznat kao posljednji film u kome je Bogart tumačio negativca, a ulogu je dobio usprkos toga što su producenti ispočetka htjeli Paula Newmana, zvijezdu kazališne verzije. Zbog toga je glavni lik ostario; Bogart je kasnije izjavio da ga je filmu privukla sličnost s likom Dukea Manteeja iz filma Okamenjena šuma koji mu je omogućio filmsku karijeru. Lik Hilliarda je ispočetka trebao glumiti Spencer Tracy ali on, usprkos prijateljstva s Bogartom,. nije htio dijeliti prvo mjesto na filmskom plakatu. Zbog toga ga zamijenio March, kome je to jedna od najboljih uloga u karijeri.

Film je nedugo poslije premijere postao predmetom tužbe u kojoj je porodica Hills - na kojoj se temelje Hilliardovi - pokušala spriječiti njegovu distribuciju, tvrdeći da je prikaz događaja pogrešan, te "da im je ugrozio privatnost". Spor, u kome je Hillsove zastupao budući predsjednik Richard M. Nixon, završio je u korist studija.

The Desperate Hours je imao dva remakea. U Indiji je 1974. snimljen film 36 Ghante, a 1990. je snimljen i hollywoodski remake Desperate Hours u režiji Michaela Cimina.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Hamfri Bogart Glen Grifin
Fredrik Marč Danijel K. Hiljard
Artur Kenedi Zamenik šerifa Džesi Bard
Marta Skot Elinor "Eli" Hiljard
Djui Martin Hal Grifin
Gig Jang Čak Rajt
Meri Merfi Sindi Hiljard
Ričard Ajer Ralfi Hiljard
Robert Midlton Sem Kobiš

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, January 25, 1956

Vanjske veze[uredi | uredi kod]