The Petrified Forest

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Petrified Forest

Poster za The Petrified Forest
Režija Archie Mayo
Producent Hal B. Wallis (izvršni producent, van špice)
Scenario Robert E. Sherwood (drama)
Charles Kenyon
Delmer Daves
Uloge Leslie Howard
Bette Davis
Humphrey Bogart
Genevieve Tobin
Dick Foran
Muzika Bernhard Kaun
Fotografija Sol Polito
Montaža Owen Marks
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
6. februar 1936 (1936-02-06) (SAD)
Trajanje 83 min.
Jezik engleski

Okamenjena šuma (eng. The Petrified Forest) je gangsterski film noir Archieja Mayoa iz 1936. s Lesliejem Howardom, Bette Davis i Humphreyjem Bogartom u glavnim ulogama. Nastao na temelju istoimenog kazališnog komada Roberta E. Sherwooda. Bila je ključna Bogartova uloga u njegovoj ranoj karijeri kojom je stekao status velike zvijezde. Okamenjena šuma doživjela je i televizijsku adaptaciju, s Bogartom, Henryjem Fondom i Lauren Bacall u glavnim ulogama.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Iz trailera filma

Film je radnjom smješten u sjevernu Arizonu, u područje zvano Okamenjena šuma. Alan Squier, stopirajući, zaluta u restoran pokraj ceste. Vode ga Jason Maple (Porter Hall), njegova kćer Gabby, i njezin djed (Charley Grapewin), "starac kojeg je promašio Billy the Kid".

Gabbyna majka, koja se zaljubila u mladog zgodnog Amerikanca u vojnoj uniformi, udala se za Gabbyna oca. Ali nakon toga je počela živjeti u zabačenoj pustinji s "otupjelim muškarcem". Preselila se natrag u Francusku kad je Gabby bila dijete. Sada joj šalje poeziju, dok njezina kćer sanja kako će posjetiti Bourges jednog dana kad bude studirala umjetnost. Gabby pokazuje Alanu svoje slike i čita mu omiljenu poeziju Francoisa Villona. Alanu Squieru, koji se smatra propalim piscem, Gabby predstavlja budućnost te smatra kako su njezina gorljivost i optimizam dirljivi i osvježavajući.

Nakon što se Duke Mantee, "svjetski poznati ubojica", i njegova banda pojavljuju i uzimaju sve kao taoce, Alan se dogovara s njim. Dok je Gabby bila izvan sobe, Alan potpisuje policu osiguranja na nju i kaže Dukeu da ga upuca. "Tebi je ionako svejedno, Duke. Uostalom ako te uhvate, mogu te objesiti samo jednom..." Drugom čovjeku kaže: "Živ joj ne vrijedim ništa. Mrtav joj mogu kupiti najvišu katedralu, i zlatne vinograde, i plesanje na ulicama."

Casting[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako je postigao veliki uspjeh u predstavi na Broadwayu, Bogart prvotno nije bio angažiran za filmsku verziju. Studio Warner Bros. je imao u vidu Edwarda G. Robinsona, budući da je bio pod ugovorom s njima, dok Bogart nije. Legenda kaže kako je Howard lobirao kod Jacka Warnera da angažira Bogarta kad ga je ovaj nazvao iz New Yorka i podsjetio ga kako je obećao da neće nastupiti u filmskoj verziji bez Bogarta u ulozi Manteeja. Prema novinaru i piscu Robertu Sklaru, međutim, Bogart je dobio ulogu jer Robinson nije htio nastupiti u još jednoj gangsterskoj ulozi. Što god bila istina, film je bez sumnje izgradio Bogartovu reputaciju u Hollywoodu nakon čega je ostao vječno zahvalan Howardu - nazvavši svoju kćer po njemu.

Obrada[uredi - уреди | uredi izvor]

Okamenjena šuma snimljena je 1955. i u televizijskoj verziji, s Bogartom u ulozi Manteeja, Henryjem Fondom u ulozi Leslieja Howarda i Bogartovom suprugom Lauren Bacall ulozi Bette Davis. U ostalim ulogama su nastupili Jack Klugman, Richard Jaeckel i Jack Warden.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Na setu se greškom pojavio kaktus, koji ne raste u tom području.
  • Razgovor između Leslieja Howarda i Bette Davis parodiran je u crtanom filmu iz 1937., She Was an Acrobat's Daughter.
  • Scena stopiranja s Lesliejem Howardom parodirana je od strane komičara Chrisa Elliotta u The Travelling Poet, kratkom filmu produciranom za televizijski talk-show Late Night with David Letterman.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]