The Collector (film, 1965)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Collector (1965 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Collector
RežijaWilliam Wyler
ProducentJud Kinberg
John Kohn
ScenarioStanley Mann
John Kohn
PredložakThe Collector; autor:
John Fowles
UlogeTerence Stamp
Samantha Eggar
Mona Washbourne
MuzikaMaurice Jarre
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere5. 1965 (1965-05TCannes)
Trajanje119 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Bruto prihod3,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]

The Collector (sh. Kolekcionar) je britansko-američki filmski triler snimljen 1965. u režiji Williama Wylera. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Johna Fowlesa. Naslovni lik, koga tumači Terence Stamp je mladi i skromni službenik gradske uprave koji otima lijepu studenticu (čiji lik tumači Samantha Eggar) te je drži zarobljenu u podrumu svoje kuće. Radnja prikazuje njene neuspješne pokušaje bijega, ali i kako odnos sa njenim tamničarom dobiva neočekivane oblike.

Stamp je u svojoj autobiografiji tvrdio da je Wyler i njega i Eggar odabrao za glavne uloge znajući da su oboje zajedno bili studirali na glumačkoj školi Webber Douglas, odnosno da je tada Eggar odbila Stampove ljubavne ponude; Wylerov je plan bio stvoriti što više napetosti i neprijateljstva na setu, a što bi se odrazilo i na likove koje su tumačili. Stampove navode je potvrdila i sama Eggar, tvrdeći da je snimanje bilo "izuzetno neugodno iskustvo". Wyler je, pak, bio pod pritiskom producenata kojima se mračna i uzmenirujuća završnica književnog predloška nije činila komercijalnom, te su htjeli da film završi konvencionalnim hepi endom. Wyler im se uspio oduprijeti, te je The Collector bio jednako mračan kao i original. S druge strane, ipak je morao isjeći veliki dio materijala, odnosno srezati njegovu dužinu sa tri na dva sata.

The Collector je premijerno prikazan na Kanskom festivalu gdje je doživio trijumf, odnosno gdje su Stamp i Eggar dobili nagrade za najboljeg glumca i glumicu. Eggar je nešto kasnije nagrađena i Zlatnim globusom za najbolju glumicu u dramskom filmu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Top Grossers of 1965", Variety, 5 January 1966 p 36

Vanjske veze[uredi | uredi kod]