The Children's Hour

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Children's Hour
Opće informacije
AutorLillian Hellman
Žanrdrama
tragedija
Jezikengleski
Informacije o premijeri
Premijera20. 11. 1934.
Maxine Elliott's Theatre, New York, SAD
Lica
po redoslijedu pojavljivanja:
Peggy Rogers
Mrs Lily Mortar
Evelyn Munn
Helen Burton
Lois Fisher
Catherine
Rosalie Wells
Mary Tilford
Karen Wright
Martha Dobie
Doctor Joseph Cardin
Agatha
Mrs Amelia Tilford
A Grocery Boy
Adaptacije

The Children's Hour (sh. Dječji sat) je drama američke književnice Lillian Hellman premijerno izvedena u New Yorku 1934. godine, poznata kao jedan od prvih javno prikazanih scenskih djela američke književnosti sa eksplicitno homoseksualnom tematikom. Hellman je to bio dramski prvijenac u karijeri.

Radnja je smještena u internat za djevojčice gdje dvije direktorice - Karen Wright i Martha Dobie - koje osvetoljubiva učenica optuži da su lezbijske ljubavnice, a nakon čega njena uticajna baka pokrene javnu kampanju koja će im uništiti živote i karijere. Iako je u prema tadašnjim zakonima države New York svako spominjanje homoseksualnosti na pozornici bilo zabranjeno, predstava je svojom kvalitetom toliko oduševila kritiku i javnost da se ona nije primijenila. Godine 1952. je ponovno postavljena na njujorškim pozornicama, a što se tumačilo kao svojevrsni alegorijski odgovor na tada aktualne makartističke progone navodnih komunista, među kojima je bila i sama Hellman.

The Children's Hour je adaptiran dva puta. Već godine 1936. je snimljen film These Three u režiji Williama Wylera u kome je, zbog usklađivanja sa strogim hollywoodskim cenzorskim kodeksom, umjesto lezbijske veze predmet glasina postao heteroseksualni ljubavni trokut. Godine 1961. je Wyler snimio novi film pod naslovom The Children's Hour, u kome je, koristeći tada liberalnije odredbe Kodeksa, mnogo vjernije prenio predložak, učinivši taj film jednim od prvih u kome se eksplicitno koristio motiv homoseksualnosti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]