Terry Jones

Izvor: Wikipedia

Terry Jones

Accéder aux informations sur cette image nommée Terry Jones.jpg.
Lični podaci
Rođenje 1. veljače 1942.
Wales Colwyn Bay, Wales
Bračni drug(ovi) Alison Telfer
Profesionalna karijera
Zanimanje glumac, scenarist, režiser, pisac, TV-voditelj
Znamenite uloge Leteći cirkus Monthyja Pythona
voditelj BBC-jevih TV-serija povijesne tematike
Internetska stranica http://www.terry-jones.net/

Terry Graham Parry Jones (1. veljače 1942.), britanski komičar, glumac, režiser, pisac, autor povjesničarskih dokumentaraca i bivši član komičarske grupe Monty Python.

Životopis[uredi - уреди]

Mladost[uredi - уреди]

Jones je rođen u gradu Colwyn Bay u Walesu; otac mu je bio Velšanin, a majka Engleskinja. Obitelj je uskoro preselila pa je Terry pohađao Royal Grammar School u Guildfordu. Bio je odličan učenik i kapetan ragbi-reprezentacije; tada se počeo zanimati i za glumu. Diplomirao je engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall unutar Oxfordskog sveučilišta. U studentskim danima je upoznao Michaela Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna kazališna djela.

Nakon fakulteta je radio na televiziji: s Palinom je surađivao na humorističnim emisijama Twice a Fortnight i The Complete and Utter History of Britain, a na Do Not Adjust Your Set je osim s Palinom radio i Ericom Idleom, također budućim članom Monty Pythona. 1970. se oženio; sa ženom, Helen, imao je dvoje djece.

Monty Python[uredi - уреди]

Na Letećem cirkusu je također surađivao s Palinom: u početku su skečeve pisali zajedno, a i kasnije su nastavili pomagati jedan drugome. Jedan od najpoznatijih Jonesovih skečeva bio je onaj s gospodinom Creosoteom, groteskno debelim čovjekom koji za vrijeme večere u restoranu obilno povraća, a na kraju se prejede i eksplodira. Uspješan je bio u ulogama neuglednih sredovječnih žena, a često je glumio i starije muškarce iz više klase. Osim toga, radio je na međusobnom povezivanju skečeva i šala, pretvarajući tako pojedinačne radove u cjelinu. Jones se iskazao i kao režiser: režirao je Brianov život, a na Smislu života i Svetom Gralu je surađivao s Terryjem Gilliamom.

Nakon Pythona[uredi - уреди]

Nakon kraja Letećeg cirkusa, nastavio je raditi s Palinom na seriji Ripping Yarns. Napisao je scenarij za film "Labirint" iz 1986. godine, režirao je filmove Erik the Viking (1989.) i "Vjetar u vrbama" (The Wind in the Willows, 1996.). Pisao je knjige o srednjovjekovnoj i antičkoj povijesti i po njima pravio dokumentarce: 2004. je snimio "Srednjovjekovne živote" (Terry Jones' Medieval Lives), a 2006. "Barbare" (Terry Jones' Barbarians); u njima je nastojao razbiti neke povijesne mitove, kao što su popularno shvaćanje srednjeg vijeka i kulturna dostignuća barbara iz antičkog doba. Napisao je i brojne knjige za djecu, a za novine The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer pisao je članke u kojima kritizira modernu britansku politiku pod vladom Tonyja Blaira.

Bibliografija[uredi - уреди]

Napisao je i brojne knjige za djecu.

Dokumentarne serije[uredi - уреди]

  • Crusades (1995.)
  • Ancient Inventions (1998.)
  • Terry Jones' Medieval Lives (2004.)
  • The Story of One (2005.)
  • Terry Jones' Barbarians (2006.)

Vanjske poveznice[uredi - уреди]