Termotehnika (časopis)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Termotehnika
Termotehnika
Tipnaučni i stručni časopis
FormatB5
IzdavačInstitut za nuklearne nauke “Vinča” - Društvo termičara Srbije
Glavni urednikdr Dejan Cvetinović
Osnivanje1975
Jeziksrpski, crnogorski, hrvatski, bosanski, engleski
CenaOpen Access, a pretplata ukoliko se želi štampani primerak
Tiraž200
ISSN0350-218X
Zvanični vebsajtZvaničan veb sajt

Termotehnika je naučni i stručni časopis koji izlazi od 1975. godine i objavljuje radove iz oblasti termotehnike, termoenergetike, hemijskog inženjerstva i srodnih oblasti termičke struke.

O časopisu

[uredi | uredi kod]

Časopis prihvata radove koji obrađuju problematiku energetskih sirovina, izvora energije, konverzije i konzervacije energije. Časopis u posebnim rubrikama objavljuje prikaze knjiga, stručnih skupova, magistarskih i doktorskih disertacija, kao i druge priloge informativnog karaktera.

Istorijat

[uredi | uredi kod]

Na prvom skupu termičara Jugoslavije pre više od četrdeset godina donete su dve bitne odluke - da se osnuje Društvo termičara Jugoslavije i da se pokrene glasilo termičara časopis Termotehnika. Osnovano Jugoslovensko društvo termičara godinama je uspešno okupljalo termičare na svojim simpozijumima širom Jugoslavije. Danas Društvo termičara, u izmenjenom okruženju, okuplja termičare Srbije. Veliku zaslugu u aktivnosti Društva ima časopis Termotehnika, iniciran 1974. godine, čiji je prvi glavni i odgovorni urednik bio profesor Milan Vesović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, a nasledio ga je dr Ljubomir Jovanović, naučni savetnik, iz Laboratorije za termotehniku i energetiku Instituta za nuklearne nauke Vinča do svoje prerane smrti. Časopis je zamišljen kao glasilo Društva sa objavljivanjem radova sa simpozijuma termičara, ali je ubrzo počeo da objavljuje naučne i stručne radove iz oblasti prenosa toplote i mase iz svih republika SFRJ. Najviše radova je objavljivano iz Srbije i Slovenije. Od 1994. godine jedan broj Termotehnike štampan je na engleskom jeziku, koji od 1997. godine izlazi kao poseban časopis Thermal Science, postavljen prema svim kriterijumima međunarodnih časopisa, sa međunarodnom redakcijom i međunarodnom recenzijom radova. Postoji interes za objavljivanjem radova iz susednih zemalja istog ili sličnog jezičkog područja. To nas upućuje da istrajemo u daljem izlaženju. Članovi Društva i redakcije se zamenjuju kolegama koji će dati nov impuls kako u održanju kvaliteta tako i u kvantitetu. Glavna pokretačka snaga i želja da se nastavi izlaženje časopisa su radovi. Bez njih bi se časopis odavno ugasio. a Laboratorija za termotehniku i energetiku Instituta "Vinča" je bila povremeno jedini finansijer izdavanja ovog časopisa. [1]

Periodičnost izlaženja

[uredi | uredi kod]

Časopis izlazi dva puta godišnje (polugodišnje).[1] [2]

Urednici

[uredi | uredi kod]
 • profesor Milan Vesović
 • dr Ljubomir Jovanović
 • dr Predrag Stefanović
 • dr Dejan Cvetinović

Autori priloga

[uredi | uredi kod]

Za časopis pišu stručnjaci iz zemlje, regiona i inostranstva. [3]

 • termotehnike,
 • termoenergetike,
 • hemijskog inženjerstva,
 • srodnih oblasti termičke struke.

Elektronski oblik časopisa

[uredi | uredi kod]

Časopis nudi mogućnost pregleda i skidanja časopisa u otvorenom pristupu (Open Access). Elektronska verzija časopisa je dostupna od 2001. godine do danas.[1]

Reference

[uredi | uredi kod]
 1. 1,0 1,1 1,2 „Časopis Termotehnika”. Zvaničan veb sajt. Institut za nuklearne nauke Vinča. Arhivirano iz originala na datum 2017-03-28. Pristupljeno 18. 5. 2016. 
 2. Termotehnika : časopis termičara Jugoslavije = journal of the Yugoslavian Society of the Heat Transfer Engineers / glavni i odgovorni urednik Ljubomir Jovanović. - God. 1, br. 1 (1975)- . - Beograd : Jugoslovensko društvo termičara, 1975- . - 23 cm (COBISS)
 3. Popis imena autora Arhivirano 2019-01-22 na Wayback Machine-uPreuzeto 18.05.2016.