Tenzing Norgay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tenzing Norgay

Lične informacije
Datum rođenja (1914-05-15)15. 5. 1914.
Mesto rođenja manastir Ghang La, Tibet
Datum smrti 9. 5. 1986. (dob: 71)
Mesto smrti Darjeeling, Indija
Državljanstvo Nepal Nepal, Indija Indija
Sportske informacije
Sport planinarstvo
Disciplina alpinizam
Lični rekord Prvi osvajač Mount Everesta sa Edmundom Hillaryjem
Medalja kralja Džordža (britansko odlikovanje), Padma Bhushan (treće civilno indijsko odlikovanje), Zvijezda Nepala


Tenzing Norgay je nepalski Sherpa, (15. svibnja 1914, (vjerojatno) samostan Ghang La, Tibet, - 9. svibnja 1986, Darjeeling, Indija). Zajedno s Edmunda Percivalom Hillaryjem, 29. svibnja 1953 prvi put je osvojio vrh Mount Everesta. Kraljica Elizabeta II. ga je odlikovala sa najvišim državnim odlikovanjem - Medaljom kralja Džordža (George Medal).

Tenzing Norgay rođen je kao jedanaesto dijete u pastirskom naselju hodočasničkog središta tibetantske regije Kharta. Sa sedam godina doživio je susret s britanskim alpinistom Georgeom Malloryjem koji je 1921. godine istraživao sjevernu stranu Everesta. To ga je uvelo u planinarstvo.[1]

Tridesetih godina Tenzing se s roditeljima zatekao u središtu zemlje Šerpa Khumbuu. Radio je kao najamni radnik za imućniju porodicu i bio često izložen etničkoj diskriminaciji. Oženio se sa Dawa Phuti, sa kojom se preselio u Darjeeling. U to doba Nepal je bio izolovano kraljevstvo, a Darjeeling se pretvarao u regrutacioni centar Mount Everesta. Ekspedicije koje su se spremala u penjanje na Everest bile su u potrazi za nosačima, ali su Tenzinga odbijali jer je bio Bhote (tibetanac). Ista priča se ponavljala nrkoliko puta.

Prvo angažovanje imao je kod Erica Shiptona 1935. god. koji je tada vodio Britansku pripremnu ekspediciju na Mount Everest. Izgubivši ženu i sina Tenzing se potpuno okrenuo penjanju, gradeći dobru reputaciju koja mu je otvarala nove poslove. Bio je član još tri britanske, jedne kanadske i jedne švicarske ekspedicije.[2]

Tenzing Norgay i Edmund Hillary nakon što su 29.05.1953 izveli prvi uspon na Mount Everest

Mount Everest[uredi | uredi kod]

Godine 1953. dobio je ponudu za sirdara (šef svih radnika na planini) Britanske ekspedicije na Mount Everest 1953. koju je vodio John Hunt. To je bila njegova sedma ekspedicija, na kojoj je upoznao Edmunda Hillarya. Prva naveza došla je na 100 m. od vrha i vratila se zbog problema sa kisikom. Dva dana kasnije pošla je druga naveza, Edmund Hillary and Tenzing Norgay. Zajedničkim snagama i međusobnim pomaganjem uspešno su prešli poznatu Hillaryjevu stepenicu koju Šerpe nazivaju Tenzingova leđa. U 11,30 sati, 29. maja, 1953. godine, njih dvojica, kao prvi ljudi na svijetu stali su istovremeno na vrh Mount Everesta. Tokom uspona na Everest Tenzing je spasio Edmundu život što je još više učvrstilo njihovo prijateljstvo.

Tih godina počeo se predstavljati kao Šerpa, i potpuno se asimilirao. Nije se želio izjasniti kao Tibetanac – Bhota, jer su tada Kinezi preuzeli kontrolu nad Tibetom. Nakon osvajanja Everesta osnovao je Himalajski alpinistički institut u Darjeelingu, gde se podučavaju svi domaći alpinisti bez obzira na njihovu narodnost.

Privatno[uredi | uredi kod]

Njegova prva žena Dawa Phuti rodila mu je sina i dvije kžerke. Žena i sin su mu umrli.

Norgayeva druga žena bila je Ang Lahmu, rođaka prve žene. Nisu imali djece, ali je Ang podizala kćerke iz prvog braka. Kćerka Pem Pem rodila je sina Tashi Tenzinga, koji se takođe penjao na Everest u tri navrata. Druga kćerka Nima se udala za filipinskog grafičkog dizajnera.

Još dok mu je druga žena bila živa oženio se treći put sa Dakku, što je uobičajeno kod Šerpa.

Tenzing Norgay umro je 9. maja, 1986. godine u 71. godini života.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Priča o Tenzing Norgayu - najpoznatijem Šerpi na svetu”. m planeta 28.08.2017. Pristupljeno 15. 9. 2020. 
  2. „Šezdeset godina od ostvarenja sna”. The Telegraph online 06.034.2014 1984). Pristupljeno 15. 9. 2020.