Superman Returns

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Superman Returns
kino-poster
RežijaBryan Singer
ProducentJon Peters
Bryan Singer
Gilbert Adler
ScenarioMichael Dougherty
Dan Harris
sinopsis: Bryan Singer
Michael Dougherty
Dan Harris
Predložaklikova iz stripova koje je izdao; autor:
DC Comics
UlogeBrandon Routh
Kate Bosworth
Kevin Spacey
James Marsden
Frank Langella
Eva Marie Saint
Parker Posey
Kal Penn
Sam Huntington
Tristan Lake Leabu
MuzikaJohn Ottman
FotografijaNewton Thomas Sigel
MontažaJohn Ottman
Elliot Graham
StudioLegendary Pictures
DC Entertainment
Peters Entertainment
Bad Hat Harry Productions
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
21. 6. 2006 (2006-06-21) (Los Angeles)
Trajanje154 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet204 mil. $
Bruto prihod391 mil. $

Povratak Supermana ( eng. Superman Returns) je američki film iz 2006. godine kojeg je režirao i producirao Bryan Singer. Temeljen na liku Supermana, stripovskog superjunaka izdavačke kuće DC Comics, Povratak Supermana zapravo je nastavak filmova Superman (iz 1978. godine) i Superman II (iz 1980. godine)[1][2] koji u potpunosti ignorira događaje prikazane u kasnijim filmovima Superman III (iz 1983. godine) i Superman IV: Potraga za mirom (iz 1987. godine).[1] Glavne uloge u filmu su ostvarili Brandon Routh kao Superman/Clark Kent, Kate Bosworth, Kevin Spacey, James Marsden, Frank Langella i Parker Posey, a radnja filma prati naslovni lik koji se nakon pet godina odsustva vraća na Zemlju i saznaje da je njegova ljubav Lois Lane nastavila sa svojim životom te da njegov zakleti neprijatelj Lex Luthor planira uništiti njega, ali i cijeli svijet.

Nakon niza neuspješnih projekata kojima se željelo lik Supermana ponovno vratiti na filmsko platno, u srpnju 2004. godine kompanija Warner Bros. unajmila je redatelja Bryana Singera za razvoj i režiju filma Povratak Supermana. Većina filma snimala se u Foxovim studijima u Sydneyu (Australija) dok su se sekvence sa specijalnim efektima kreirale u raznim studijima uključujući Sony Pictures Imageworks, Rhythm & Hues, Framestore, Rising Sun Pictures i The Orphanage.[3] Snimanje filma završilo je u studenom 2005. godine.

Film Povratak Supermana dobio je uglavnom pozitivne kritike koje su hvalile priču, specijalne efekte i stil. Sam film dobio je mnogobrojne nominacije za razne filmske nagrade, ali je kompanija Warner Bros. bila razočarana svjetskom kino zaradom od 391 milijun dolara te pomiješanim kritikama na račun zamjene glumca Christophera Reevea. Iako je u početku planiran nastavak za ljeto 2009. godine, taj projekt je kasnije ukinut. Godine 2013. ponovno je pokrenut filmski serijal o Supermanu s Čovjekom od čelika (redatelja Zacka Snydera) u kojem Henry Cavill tumači naslovni lik.

Radnja

Superman (Brandon Routh) na Zemlji nije bio već pet godina, još od vremena kada je otišao na lokaciju na kojoj su astronomi ustvrdili da su pronašli ostatke njegova planeta Kriptona. Tijekom njegovog odsustva, Supermanov najveći neprijatelj, ludi znanstvenik Lex Luthor (Kevin Spacey) pušten je iz zatvora (zbog Supermanovog nedolaska na njegovo suđenje) te se oženio za bogatu udovicu (Noel Neill) kako bi nakon njezine smrti naslijedio njezino bogatstvo. Nakon što ne uspije pronaći preživjele Kriptonce, Superman se vraća na Zemlju i kao Clark Kent nastavlja raditi u Daily Planetu u gradu Metropolisu. Uskoro saznaje da je Lois Lane (Kate Bosworth) osvojila Pulitzerovu nagradu za članak "Zbog čega svijet ne treba Supermana". U međuvremenu, Lex dolazi do Tvrđave samoće gdje krade kriptonske kristale, a koje će iskoristiti za eksperiment tijekom kojeg će cijela istočna obala ostati bez struje. Nestanak struje poremeti prvo zračno testiranje svemirske letjelice na kojoj se, između ostalih, nalazi i Lois Lane, a koja o njezinom skorašnjem lansiranju u svemir piše članak. Clark se preoblači u Supermana i zaustavlja letjelicu prije nego ona padne na bejzbolski stadion.

Premda se svijet raduje povratku Supermana, on ima poteškoća nositi se s činjenicom da Lois ima zaručnika Richarda Whitea (James Marsden), nećaka glavnog urednika Daily Planeta Perryja Whitea (Frank Langella) i njihovog petogodišnjeg sina Jasona (Tristan Lake Leabu). Kako bi Supermanu odvratili pozornost, Lexova partnerica u zločinu Kitty Kowalski (Parker Posey) gradom upravlja automobilom bez kontrole, dok Lex istovremeno krade kriptonit iz Prirodoslovnog muzeja. Nakon toga Perry daje zadatak Lois da napravi intervju sa Supermanom dok Clark mora istražiti nestanak struje. Lois i Jason slučajno se nađu na Lexovoj jahti gdje ih ovaj zarobljava nakon što Lois poželi istražiti priču o nestanku struje, a koji je povezala s Lutherovim eksperimentom. On joj otkriva svoj novi plan koji uključuje vlasništvo nad zemljom i moć. Kombinirajući jedan od ukradenih kriptonskih kristala s kriptonitom, Luthor doslovno može izgraditi novi kontinent na sjeveru Atlantskog oceana čija će masa podići razinu mora i dati priliku Lexu da se osveti Supermanu, u isto vrijeme ubije milijardu ljudi i preuzme potpunu kontrolu nad jedinom dostupnom zemljom za preživjele.

Nakon što primijeti da Jason ima određenu reakciju na kriptonit, Lex upita Lois tko je Jasonov pravi otac; Lois ga uvjerava da je njegov otac Richard. Kristal u međuvremenu započinje graditi Lexov novi kontinent dok Lois pokušava pobjeći. U njezinom pokušaju je spriječava čuvar na kojeg Jason baca glasovir i na taj način dokazuje da je Supermanov sin. U međuvremenu, Superman pokušava smanjiti razaranje Metropolisa uzrokovano rastućim novim kontinentom kada Richard dolazi u avionu kako bi spasio Lois i Jasona iz jahte koja tone. Superman uskoro dolazi i pomaže im te kasnije odlazi pronaći Lexa i suočiti se s njim.

Nakon što se suoči s Lexom, Superman otkriva da je cijeli kontinent ispunjen kriptonitom koji ga oslabljuje do te mjere da ga Lex i njegovi sljedbenici mogu pretući. Lex ubode Supermana krhotinom kriptonita i baca ga u ocean. Lois natjerava Richarda da se vrate avionom i spase Supermana nakon čega ona vadi kriptonit iz njegovih leđa. Nakon što se ponovno osnaži putem Sunca, Superman podiže novi kontinent uz pomoć zemlje. Lex i Kitty bježe u svom helikopteru; Kitty, ne želeći ubiti milijardu ljudi, baca kristale koje je Lex ukrao iz Tvrđave samoće. Nakon što helikopteru nestane goriva, ona i Luthor ostanu zatočeni na malom pustom otoku. U međuvremenu Superman odnosi kontinent u svemir, ali zbog kristala koji se nalaze na kontinentu opet oslabi i pada na Zemlju. U bolnici mu doktori vade kriptonit iz rana, ali prilikom pokušaja oživljavanja njihovi instrumenti se pokvare. Dok se nalazi u komi, Lois i Jason ga posjećuju, a Lois mu šapne nešto u uho i poljubi ga. Superman se kasnije budi i odleti posjetiti Jasona recitirajući posljednji govor svog oca Jora-Ela (Marlon Brando) dok Jason spava. U međuvremenu Lois započinje pisati novi članak naziva "Zašto svijet treba Supermana". Superman ju uvjerava da se vratio te nakon toga odleti u orbitu iz koje promatra svijet.

Glumačka postava

Brandon Routh - glumac koji u filmu Povratak Supermana tumači naslovni lik.
Kate Bosworth - glumica koja u filmu Povratak Supermana tumači ulogu Lois Lane.
Superjunak s planeta Kripton koji se prerušava u novinara. Stephan Bender u filmu glumi Clarka Kenta u tinejdžerskim danima u flashback scenama. [[Jim Caviezel] izrazio je svoje zanimanje za ulogu u filmu.[4] Međutim, redatelj Singer je vjerovao da jedino nepoznati glumac može u potpunosti odgovarati ulozi.[5] Routh je izabran među tisućama kandidata s kojima su u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji obavljeni intervjui.[6] Igrom slučaja glumac se pojavio na audiciji za Clarka Kenta za televizijsku seriju Smallville koju je izgubio od Toma Wellinga. Routh je također upoznao redatelja Josepha "McG" Nichola i razgovarao s njim u vezi iste ove uloge tijekom pretprodukcije za film Superman: Flyby. Dana Reeve, supruga Christophera Reevea, vjerovala je da je Routhova fizička sličnost s njezinim pokojnim mužem nevjerojatna.[7] Kako bi održao fizičku spremu za utjelovljenje Supermana, Routh se nalazio na strogom režimu fizičkih vježbi.[8]
Novinarka koja s Clarkom Kentom radi u Daily Planetu i bivša Supermanova djevojka. Glumac Spacey je Bosworthicu preporučio redatelju Singeru zbog toga što je ona s njim nastupila u filmu Beyond the Sea iz 2004. godine.[9] Navodno su za ovu ulogu ozbiljno razmatrane glumice Claire Danes i Keri Russell.[10] Amy Adams, koja će kasnije glumiti lik Lois Lane u Čovjeku od čelika, u jednom je intervjuu potvrdila da je bila na audiciji za Lois 2005. godine. Ista glumica još je 2003. godine sudjelovala u audiciji za ulogu kada je Brett Ratner planirao režirati film Superman: Flyby.[11] Kao inspiraciju za što bolji portret lika, glumica Kate Bosworth proučavala je Katharine Hepburn u filmovima Priča iz Philadelphije (iz 1940. godine) i Pogodi tko dolazi na večeru (iz 1967. godine)[10] te Juliju Roberts u filmu Erin Brockovich (iz 2000. godine).[12]
Jedan od Supermanovih najvećih neprijatelja, zli sociopat naoružan ogromnim financijskim sredstvima i detaljnim poznavanjem znanosti. Zbog toga što je osvojio prestižnu nagradu Oscar u Singerovom filmu Privedite osumnjičene (iz 1995. godine) te zahvaljujući prijateljstvu s redateljem, Spacey je bio jedini glumac koji je bio razmatran za ulogu Lexa Luthora. Tijekom pisanja scenarija, scenaristi su isključivo njega imali na umu dok su pisali Luthorove dijaloge.[9] Spaceyjeva verzija Luthora ima identičnu komičnu pretjeranu taštinu i pompoznu arogantnost kakvu je imao Gene Hackman u svojoj verziji istog lika, a sličan je i po svojoj jakoj zainteresiranosti za nekretnine iako je Spaceyjeva verzija puno manje šašava odnosno puno je ozbiljnija. Spacey je kasnije izjavio da mu je redatelj Singer rekao da tumači lik "što mračnije i ogorčenije" u usporedbi s Hackmanom te da mu raniji portret tog lika drugog glumca ne bi trebao služiti kao inspiracija.[13]
Nećak glavnog urednika Daily Planeta Perryja Whitea i zaručnik Lois Lane. Marsden je izjavio da lik Richarda služi kao emotivni izazov Supermanu zbog toga što se heroj vraća i otkriva da je "Lois Lane odabrala nekoga tko izgleda baš poput njega".[14]
Vjerna sljedbenica Lexa Luthora. Ona je bila zatvorska sestra koja je kontrolirala Lexa.[15] Njezin lik temeljen je na liku Eve Teschmacher iz prvog filma iz 1978. godine koju je utjelovila Valerie Perrine.[16] Posey je bila jedina glumica razmatrana za ulogu.[17]
Supermanov biološki otac. Brando (koji je umro 2004. godine) reprizira svoju ulogu iz prvog nastavka iz 1978. godine putem starih snimaka i kompjuterski generirane slike. Kako bi uopće mogli staviti Branda u filmu, producenti su morali dobiti dozvolu njegovih nasljednika za isto. Redatelj Singer je objasnio: "Imali smo pristup svim scenama koje je Brando ikada snimio kao Jor-El. Postojale su snimke koje nikad nisu iskorištene, a u kojima Brando recitira pjesme i psuje kao kočijaš."[18]
  • Tristan Lake Leabu kao Jason White:
Sin Lois Lane i Supermana. U početku filma nejasno je pitanje tko je njegov pravi otac - Richard ili Superman. On boluje od astme i drugih alergija, ali kasnije se u filmu otkriva da je on Supermanov sin koji pokazuje natprirodnu snagu i na kojeg utječe kriptonit.

Ostali članovi glumačke postave uključuju Franka Langellu koji tumači ulogu glavnog urednika Daily Planeta Perryja Whitea, a kojeg je prvotno trebao glumiti Hugh Laurie[19]; Sama Huntingtona kao fotografa Daily Planeta Jimmyja Olsena; Evu Marie Saint kao pomajku Clarka Kenta Marthu Kent i Kala Penna kao jednog od Luthorovih sljedbenika Stanforda. Jack Larson, koji je tumačio lik Jimmyja Olsena u televizijskoj seriji iz 50-ih naziva Adventures of Superman pojavljuje se u filmu u cameo ulozi kao barmen. Noel Neill - koja je tumačila lik Lois Lane u televizijskoj seriji te u filmskim serijalima Superman (iz 1948. godine) i Atom Man vs. Superman (iz 1950. godine) - pojavljuje se u filmu kao Luthorova starija supruga Gertrude Vanderworth. Richard Branson glumi u cameo ulozi pilota svemirske letjelice. Još jednog od Luthorovih sljedbenika (Rileyja) tumači bivši australski igrač ragbija Ian Roberts.[20]

Razvoj projekta

Kevin Spacey - glumac koji u filmu Povratak Supermana tumači ulogu Lexa Luthora.

Tijekom snimanja filma X-Men 2 iz 2003. godine redatelj i producent Bryan Singer osmislio je priču o "Supermanovom povratku na Zemlju nakon pet godina odsustva". Tu je ideju predstavio Lauren Shuler Donner i njezinom suprugu Richardu Donneru, redatelju filma Superman iz 1978. godine. Donneru se Singerova ideja svidjela.[8] U ožujku 2004. godine kompanija Warner Bros. započela je s pretprodukcijom filma Superman: Flyby čiji je originalni datum početka kino distribucije bio lipanj 2006. godine. Redatelj McG bio je unajmljen za režiju filma prema scenariju J. J. Abramsa, ali je otpao u lipnju 2004. godine. Tog istog mjeseca, Singer je Warner Brosu predstavio svoju ideju za film Povratak Supermana baš u trenucima dok se pripremao otići na kratak odmor na Havaje skupa sa scenaristima filma X-Men 2 Michaelom Doughtertyjem i Danom Harrisom. Tijekom boravka na Havajima njih trojica su počela pisati kostur priče.[17] U srpnju iste godine Singer je potpisao ugovor da će razviti i režirati film Povratak Supermana.[21]

Premda nije bio obožavatelj stripa, Singer je bio impresioniran Donnerovim filmom iz 1978. godine za kojeg je izjavio da je njemu, Doughertyju i Harrisu poslužio kao veliki uzor tijekom pisanja scenarija.[21][22] Kako je pristao na režiju ovog filma, Singer je morao odustati od trećeg nastavka X-Men franšize.[21] Kompanije Warner Bros. i Legendary Pictures podijelile su financijske troškove 50:50[23], a pretprodukcija filma započela je u studenom 2004. godine.[24] Do veljače 2005. godine Dougherty i Harris su napisali šest verzija scenarija.[25] Nekoliko ranijih verzija scenarija sadržavalo je reference na napade 11. rujna, ali su one kasnije uklonjene.[17]

Produkcija

Kompanija Warner Bros. u početku je željela snimiti film Povratak Supermana u studijima Warner Roadshow u Gold Coastu, Queensland, Australija. Nakon što bi snimanje završilo, studio bi postao atrakcija na kojoj bi se izgradio Warnerov tematski park, ali je ideja odbačena zbog toga što je bila preskupa.[26] Gradnja seta za snimanje započela je u siječnju 2005. godine u Foxovim studijima u Australiji, a snimanje je pomjereno za dva tjedna kasnije. U pokušaju da se izbjegne curenje informacija u javnost, film Povratak Supermana snimao se pod lažnim nazivom Red Sun.[9][27] Snimanje filma započelo je u drugoj polovici mjeseca ožujka 2005. godine i trajalo do studenog iste godine.[28] Tijekom snimanja filma u New South Walesu zaposlene su tisuće lokalnih radnika, a lokalno je gospodarstvo utržilo preko 100 milijuna dolara. 80 posto filma snimilo se u Foxovim studijima u Australiji na svih devet pozornica.[29] Scene čija je radnja smještena u Smallvilleu snimane su u Tamworthu[30], dok je američki muzej "glumio" Prirodoslovni muzej grada Metropolisa.[31]

Scenografija i efekti

James Marsden - glumac koji u filmu Povratak Supermana tumači ulogu Richarda Whitea.

Film Povratak Supermana snimao se digitalnom kamerom Genesis tvrtke Panavision.[32] Scenograf Guy Hendrix Dyas bio je inspiriran neboderom Johnson Wax arhitekta Franka Lloyda Wrighta prilikom dizajna ureda Daily Planet.[33] Iako je tvrka ESC Entertainment u početku trebala raditi specijalne efekte, kompanija Warner Bros. ju je zamijenila s Markom Stetsonom iz tvrtke Sony Pictures Imageworks.[34] U konačnici je snimljeno ukupno 1400 scena sa specijalnim efektima.[28] U scenariju je napisana scena u kojoj Superman sigurno prizemljuje Boeing 777 u bejzbolski park, a koja je u potpunosti kompjuterski generirana budući bi je bilo nemoguće snimiti zbog količine statista koje su bile potrebne. Druga ekipa iza kamere otišla je na Dodger stadion i snimila elemente koji su kasnije ukomponirani u cijelu scenu.[35] Scene Metropolisa su zapravo bile modificirane verzije Manhattana. Koristeći snimke iz prvog filma iz 1978. godine kao referentnu točku, Marlon Brando je kreiran pomoću CGI-ja tvrtke Rhythm & Hues.[36] Uvodna špica filma Povratak Supermana predstavljena je kao namjerna rekreacija stila korištenog u prvom filmu ponovno u pratnji poznate glazbene teme Johna Williamsa.[37]

Glazba

Mjesecima prije nego je scenarij uopće napisan, redatelj Singer unajmio je svog čestog suradnika Johna Ottmana za montažu i glazbu filma.[38] Ottman je izjavio u starijim intervjuima da je John Williams - koji je skladao glazbu za prvi film iz 1978. godine - utjecao na njegovu odluku da postane glazbenik.[39] Bio je istovremeno oprezan i entuzijastičan u vezi činjenice što će raditi glazbu za film Povratak Supermana. Izjavio je: "Bryan Singer je rekao da nikada ne bi niti započeo snimati film da nije dobio odobrenje za korištenje originalne glazbe Johna Williamsa. Za mene je bilo bitno da sačuvam Williamsovu glavnu glazbenu temu do posljednje note tijekom uvodne špice filma." Ottman je za svoj glazbeni rad na ovom filmu rekao da se radi o omažu (hommage), a ne o krađi Williamsove glazbe.[40]

Budžet

Iako je u početku originalni budžet filma iznosio 184,5 milijuna dolara, kompanija Warner Bros. je službeno objavila da je film koštao 204 milijuna dolara nakon što su se ubrojali povrati poreza i razni poticaji. Uzevši u obzir kompletan razvoj projekta i njegove troškove još od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, ukupni troškovi budžeta procjenjuju se na 263 miljiuna dolara uz dodatnih 100 milijuna dolara troška na marketinške kampanje diljem svijeta.[17][41]

Distribucija

Marketing

Glumačka postava filma Povratak Supermana s ekipom konstruktora Formule 1 Red Bull Racing.

Kompanija Warner Bros. promovirala je film Povratak Supermana na Comic-Conu 2005. godine u San Diegu.[42] Redatelj Singer i scenaristi Michael Dougherty i Dan Harris došli su na ideju izdavanja četiri broja stripa u ograničenom izdanju čija bi radnja bila smještena prije događaja opisanih u filmu. Priče su napisali Jimmy Palmiotti, Marc Andreyko i Justin Gray uz ilustracije Karla Kerschla i Matta Haleyja.[43] Tijekom produkcije su na internetskoj stranici BlueTights.net objavljene serije "video dnevnika" koji su prikazivali događaje o radu iza kamere. Nakon 27 objavljenih videa napravljena je kratka pauza sve do 17. studenog 2005. godine kada je objavljena teaser najava filma.[42] Službena kino najava filma svoju je premijeru na internetu imala 2. svibnja 2006. godine.[44] U kinima se kino najava pojavila već od 5. svibnja iste godine i to na filmovima Nemoguća misija III za SAD odnosno Da Vincijev kod i X-Men: Posljednja fronta za međunarodno tržište.[45][46] Izdavačka kuća DC Comics objavila je strip adaptaciju filma ilustratora Matta Haleyja i pisca Martina Paska[47]; Marv Wolfman napisao je novelu[48], a tvrtka Electronic Arts razvila je [video igra|video igru]] temeljenu na filmu, ali i na ranije objavljenim prequel stripovima.[49]

Procijenjeni budžet za marketinšku kampanju filma Povratak Supermana iznosio je 45,5 milijuna dolara, drugi najveći te godine iza Disneyjeve kampanje za animirani film Auti čiji je budžet iznosio 53,5 milijuna dolara.[50] Kompanija Warner Bros. u kampanji se povezala s kompanijama General Mills, Burger King, Duracell, Pepsi, Doritos, Papa John's Pizza, 7-Eleven i Colgate.[45] Film je također reklamiran i tijekom utrke Formule 1 u Monte Carlu 2006. godine na automobilima konstruktora Red Bull Racing. David Coulthard je tu utrku uspio završiti na pobjedničkom postolju pa je na podijumu nosio Supermanovu šiltericu kako bi proslavio svoje postignuće.[51] Prvak NASCAR-a Jeff Gordon također je promovirao film na svom #24 Chevroletu u Daytona utrci 2006. godine u Monte Carlu.[52] Troy Bayliss se pojavio u Supermanovoj odjeći i kapi na pobjedničkom postolju nakon svoje pobjede i osvojenog drugog mjesta u biciklističkoj utrci Brands Hatch.[53] Televizijski program National Geographic 29. lipnja 2006. godine emitirao je prilog The Science of Superman: posebnu televizijsku emisiju koja je studirala popularne znanstvene analogije sa Supermanovim mitovima.[54] Redatelj Singer je izjavio na Comic-Conu održanom 2006. godine da nije bio zadovoljan s marketingom i promocijom filma: "Mnogi ljudi su radili svoj posao, ali mnogi nisu."[55]

Kino zarada

Redatelj Bryan Singer uvjerio je Warner Bros. da ne eksperimentiraju s testnim projekcijama. Uz to, izbacio je 15 minuta filma nakon što je prvu verziju prikazao nekim od svojih "vjernih suradnika". U konačnici kino verzija filma traje 154 minute.[56] Kompanija Warner Bros. prvotno je željela započeti kino distribuciju filma u petak, 30. lipnja, ali je datum pomaknula na srijedu 28. lipnja.[57] Film Povratak Supermana tako je sa svojom službenom kino distribucijom krenuo 28. lipnja 2006. godine u SAD-u i Kanadi u 4 065 kino dvorane. Prvog vikenda prikazivanja film je zasjeo na prvo mjesto gledanosti s utrženih 52 535 096 dolara.[58] U pet dana, film Povratak Supermana zaradio je 84,2 milijuna dolara čime je postavljen novi rekord za kompaniju Warner Bros. koji je do tada državo film Matrix Revolutions, a koji je od tada prešao Vitez tame iz 2008. godine.[59]

Paralelno u 111 IMAX kino dvorana diljem svijeta u distribuciju je krenula IMAX verzija filma Superman Returns: An IMAX 3D Experience koja je uključivala 20 minuta konvertiranih u 3D tehnologiju. To je bio prvi holivudski dugometražni igrani film koji je pušten u kino distribuciju u ovom kombiniranom formatu.[60] Jedna od ključnih sekvenci filma koje je Singer u konačnici izbacio iz završne verzije bio je "povratak na Kripton". Samo na ovaj dio filma potrošeno je 10 milijuna dolara tijekom produkcije, ali je on ipak izbačen. Singer je izjavio da ta scena nije mogla biti izdana kao posebni dodatak na DVD i Blu-ray izdanju zbog toga što je bila konvertirana u IMAX 3D. Nadao se da će se scena pojaviti prilikom ponovne distribucije filma u IMAX kinima.[55] U drugom tjednu prikazivanja zarada filma drastično je pala u odnosu na prvi, vjerojatno zbog početka kino distribucije hitova Mrtvačeva škrinja i Vrag nosi Pradu.[59] Film Povratak Supermana u konačnici je u Sjevernoj Americi zaradio 200 081 192 dolara te dodatnih 191 milijun dolara u ostatku svijeta čime njegova sveukupna zarada danas iznosi 391 081 192 dolara.[58] U SAD-u je film završio na šestom mjestu najgledanijih filmova 2006. godine.[61] Na međunarodnom tržištu, film Povratak Supermana završio je na devetom mjestu.[62]

Kritike i priznanja

Frank Langella - glumac koji u filmu Povratak Supermana tumači ulogu Perryja Whitea.

Film Povratak Supermana dobio je pozitivne ocjene filmskih kritičara. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes film ima 76% pozitivnih ocjena temeljenih na 258 zaprimljenih kritika.[63] Na drugoj internetskoj stranici Metacritic film ima prosječnu ocjenu 72/100 temeljenu na 40 zaprimljenih kritika.[64] Richard Corliss iz magazina Time hvalio je film prozvavši ga jednim od najboljih filmova o superjunacima. Najviše je bio impresioniran Singerovom režijom te samom pričom.[65] Joe Morgenstern iz The Wall Street Journala također je napisao pozitivnu kritiku iako je glumu Routha i Bosworthice proglasio "ponešto mrtvom odnosno potpuno prosječnom. Ništa specijalno." Morgenstern je vjerovao da je karakterizacija Lexa Luthora "dobro napisana i solidno odglumljena". Također je nahvalio fotografiju Newtona Thomasa Siegela te scenografiju Guya Hendrixa Dyasa.[66]

Peter Travers je u kritici za Rolling Stone napisao da osjeća da je film "savršena nadogradnja Supermana za modernu publiku".[67] J. Hoberman iz The Village Voicea nazvao je film "iznenađujuće dobrim. To je ljetni blockbuster ispunjen mitologijom i senzitivnošću".[68] James Berardinelli također je na film pozitivno reagirao uspoređujući ga s prvim filmom iz 1978. godine redatelja Richarda Donnera. Nadodao je da smatra da je Spacey bolje odradio ulogu Lexa Luthora od Genea Hackmana, opisujući ga kao "puno opakijim i manje lakomislenim" od Hackmana. Također je napisao: "Ne postoji kriva dodjela uloge bilo kojem sporednom liku. Film Povratak Supermana blizu je samog vrha filmskog stvaralaštva, a čak bi se moglo reći da se nalazi na samom vrhu kada su filmovi o superjunacima u pitanju. To je film koji gledatelju nudi sve: romansu, akciju, humor i mnoštvo napetosti".[69]

Ipak, Roger Ebert je u svojoj kritici napisao da je film "mrzovoljan, bez sjaja u kojem se čak i velike sekvence sa specijalnim efektima čine praznim umjesto uzbuđujućim". Također je smatrao da "Brandonu Routhu nedostaje karizma Supermana" i zaključio da je "ulogu vjerojatno dobio zbog toga što fizički sliči na Reevea".[70] Mick LaSalle iz San Francisco Chroniclea napisao je da misli da je kompanija Warner Bros. trebala krenuti u ponovno pokretanje franšize, baš kao što je napravila s filmom Batman: Početak. Također je smatrao da je glumica Bosworth u dobi od 22 godine premlada za ulogu Lois Lane te da vrhunac filma nije "odgovarao potencijalu od zamorne 154 minute trajanja".[71]

Film Povratak Supermana nominiran je za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljih specijalnih efekata, a u istoj je kategoriji nominiran i za britansku nagradu BAFTA. Međutim, obje te nagrade izgubio je od filma Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja.[72][73] Film je bio uspješan na 33. dodjeli nagrada Saturn gdje je proglašen najboljim fantastičnim filmom te pobrao nagrade za najboljeg redatelja (Bryan Singer), glavnog glumca (Brandon Routh), scenarij (Michael Dougherty i Dan Harris) te glazbu (John Ottman). Kate Bosworth, Tristan Lake Leabu, James Marsden, Parker Posey i kompletni tim odgovoran za specijalne efekte bili su nominirani u svojim kategorijama za istu nagradu.[74] Uz sve to, glumica Bosworth bila je nominirana u kategoriji najgore sporedne glumice za nagradu Zlatna malina.[75]

Dana 3. svibnja 2009. godine, gotovo tri godine nakon što je film krenuo u kino distribuciju, dobitnik prestižne nagrade Oscar Quentin Tarantino službeno je izjavio svoje divljenje Singerovom radu na Povratku Supermana te dodao da piše kritiku filma na 20 stranica.[76]

Parker Posey - glumica koja u filmu Povratak Supermana tumači ulogu Kitty Kowalski.

Dana 9. siječnja 2012. godine, gotovo pet godina nakon što je film završio s kino distribucijom, internetska stranica indieWire objavila je dvodijelni video esej koji se odnosi na ispitivanje melankolične prirode filma Povratak Supermana. Video u produckiji Matta Zollera Seitza i Kena Cancelosija je bio inspiriran kritikom koju je Sietz napisao za New York Press 2006. godine u kojoj je istaknuo: "Od trenutka kada se junak vrati na nebo i spašava Lois Lane iz padajućeg zrakoplova, Povratak Supermana flertuje s najvećim filmovima."[77]

Godine 2013. redatelj Singer je izjavio da je film Povratak Supermana snimljen "možda više za žensku publiku. Pretpostavljam da nije ono što je trebao biti". Singer je također izjavio da bi sada skratio prvu četvrtinu filma i sam film započeo sa "scenom pada zrakoplova ili nečim sličnim. Možda sam mogao publiku puno brže uhvatiti. Ne znam što bi pomoglo. Vjerojatno ništa. Kada bih ga išao ponovno raditi, radio bih ga iz početka. Napravio bih priču od samog početka."[78]

Izdanja za kućno kino

Film Povratak Supermana izdan je na DVD-u dana 28. studenog 2006. godine u dvije verzije - na jednostrukom i dvostrukom disku od kojih je potonji sadržavao preko tri sata posebnih dodataka.[79] Tog istog dana na DVD-u koje je sadržavalo čak 14 diskova izdana je ultimativna kolekcija koja je imala svih pet filmova o Supermanu na posebnim izdanjima skupa s dugometražnim dokumentarnim filmom Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman.[80] Tijekom prvog vikenda prodaje DVD izdanje zasjelo je na prvo mjesto te utržilo 13 milijuna dolara od posudbi iz videoteka.[81] Film je također izdan i u formatima visoke rezolucije: HD DVD koji je u istom izdanju imao standardnu verziju i verziju u visokoj razlučivosti te na Blu-rayu. Godine 2006. bio je najprodavaniji naslov u oba formata[82] te se također nalazio na bestseler listama tijekom 2007. godine.[83]

Otkazani nastavak

U veljači 2006. godine, četiri mjeseca prije početka službene kino distribucije filma Povratak Supermana, kompanija Warner Bros. najavila je njegov filmski nastavak i odredila datum za početak kino distribucije sredinom 2009. godine uz informaciju da će i taj nastavak režirati Bryan Singer.[84] Brandon Routh[85], Kate Bosworth[86], Kevin Spacey[87], Sam Huntington[88], Frank Langella[89] i Tristan Lake Leabu su trebali reprizirati svoje uloge.[90] Zbog obveza na nastavku, redatelj Singer je otpao za režiju filmova Logan's Run i adaptaciju The Mayor of Castro Street.[91] Scenarist Michael Dougherty želio je da nastavak bude "nabijen akcijom" te da radnja sadržava i "druge Kriptonce"[92], a razmišljalo se da glavni negativci budu Brainiac[93] i Bizarro.[90] Glavni pokretač radnje nastavka bio bi veliki kontinent naziva "Novi Kripton" kojeg je Superman u ovom filmu odbacio u svemir.[94] Međutim, premda je film Povratak Supermana dobio uglavnom pozitivne kritike, kompanije Warner Bros. i Legendary Pictures bile su razočarane ukupnom kino zaradom filma.[95] Predsjednik Warner Brosa. Alan F. Horn objasnio je da je, iako je Povratak Supermana bio uspješan, film svejedno "morao zaraditi barem 500 milijuna dolara u svjetskim kinima. Trebali smo možda u njemu imati malo više akcije kako bismo zadovoljili mlađu mušku publiku".[96] Redatelj Singer s nevjericom je reagirao na izjave studija: "Film je zaradio 400 milijuna dolara! Ne znam što se ovih dana smatra neuspješnim filmom..."[97] Maksimlani budžet za produkciju nastavka koji je kompanija Warner Bros. odredila iznosio je 175 miljiuna dolara; film Povratak Supermana koštao je 204 milijuna dolara.[17][41][98]

Snimanje nastavka filma Povratak Supermana trebalo je započeti sredinom 2007. godine[99] prije nego je Singer pristao režirati film Operacija Valkira.[100] Nakon toga snimanje je odgođeno za ožujak 2008. godine[101], ali scenaristi Doughterty i Dan Harris su napustili projekt kako bi se posvetili drugim filmovima.[102] Štrajk scenarista 2007./2008. pomaknuo je kino distribuciju filma do 2010. godine.[103] Singer je u tom trenutku i dalje bio potpisan kao redatlej filma uz izjave da se film nalazi u ranoj fazi razvoja.[97] Glumac Routh je očekivao da će snimanje započeti početkom 2009. godine.[104] Predsjednik izdavačke kuće DC Comics Paul Levitz očekivao je da će Routh reprizirati naslovnu ulogu[85] prije nego njegov ugovor za nastavak istekne 2009. godine.[105] Međutim, zbog odluke kompanije Warner Bros. da neće snimati nastavak već da će krenuti s cijelom franšizom iz početka, Singer je otpao kao redatelj i umjesto toga režirao film Jack: Ubojica divova. Predsjednik produkcije kompanije Warner Bros. Jeff Robinov izjavio je u kolovozu 2008. godine: "Povratak Supermana nije baš funkcionirao kao film kojeg smo željeli. Nije postavio lik na način na koji je on trebao biti postavljen. Da je Superman uspio 2006. godine, napravili bi njegov nastavak do Božića ove godine ili 2009. Sada je plan da ponovno predstavimo Supermanovu priču iz početka."[106]

Izvori

  1. 1,0 1,1 Chattaway, Peter (28. lipnja 2006.). „Superman Returns”. Christianity Today. Pristupljeno 27. travnja 2010. 
  2. Dargis, Manohla (27. lipnja 2006.). „'Superman Returns' to Save Mankind From Its Sins”. The New York Times. Pristupljeno 27. travnja 2010. 
  3. „Superman Returns - Side Effects Software Inc.”. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-16. Pristupljeno 2015-04-13. 
  4. Jeff Otto (14. listopada 2004.). „IGN Interviews Jim Caviezel”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-27. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  5. Steve Head (12. travnja 2006.). „Superman Returns: Casting the Man from Krypton”. IGN. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  6. César G. Soriano (4. studenog 2004.). „New guy in the cape finds he's a snug fit”. USA Today. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  7. Betsy Boyd (15. ožujka 2006.). „Male Star of Tomorrow: Brandon Routh”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  8. 8,0 8,1 Scott Chitwood (5. svibnja 2005.). „Superman Returns Set Visit - Part 4”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  9. 9,0 9,1 9,2 Cathy Dunkley (6. siječnja 2005.). „WB finds super nemesis”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  10. 10,0 10,1 Jeff Jensen (16. lipnja 2006.). „Five things you need to know about Superman Returns. Entertainment Weekly. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  11. Ethan Sacks (12. lipnja 2013.). „'Man of Steel' star Amy Adams’ super thrill: Getting dream role of Lois Lane she’d imagined since childhood”. Daily News. Pristupljeno 11. rujna 2014. 
  12. Scott Chitwood (5. svibnja 2005.). „Superman Returns Set Visit - Part 6”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  13. „News: Spacey Talks Superman Returns!”. Latino Review. 19. lipnja 2006.. Pristupljeno 2. veljače 2011. 
  14. Murray, Rebecca. „Interview with James Mardsen: Marsden on "Heights," "Superman Returns," and "X-Men 3"”. About.com. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-06. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  15. Superman Returns Prequel #3 (Lex Luthor)
  16. Scott Chitwood (5. svibnja 2006.). „Superman Returns Set Visit - Part 13”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Jeff Jensen (23. lipnja 2006.). „Greatest American Hero?”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  18. Scott Chitwood (5. svibnja 2006.). „Superman Returns Set Visit - Part 5”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  19. Steve Head (18. travnja 2006.). „Superman Returns: The New Lex Luthor”. IGN. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  20. IMDB
  21. 21,0 21,1 21,2 Michael Fleming; Cathy Dunkley (18. srpnja 2004.). „Supe's on with 'X' man”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  22. Harry Knowles (20. listopada 2004.). „Bryan Singer on Superman!”. Ain't It Cool News. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  23. Pamela McClintock (30. listopada 2005.). „Legendary soups up pic presence”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  24. Cathy Dunkley (19. listopada 2004.). „Singer's Superman ready to don cape”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  25. Ghostboy (1. ožujka 2005.). „Ghostboy Interviews Dan Harris!!”. Ain't It Cool News. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  26. Don Groves (21. veljače 2005.). „Oz state makes 'Super' bid”. Variety. Pristupljeno 5. studenog 2008. 
  27. Michael Fleming (4. travnja 2005.). „'Super' role for Langella”. Variety. Pristupljeno 5. studenog 2008. 
  28. 28,0 28,1 Jeff Jensen (14. travnja 2006.). „'Super' Men”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  29. Jeff Andrews (17. listopada 2005.). „It's big, it's costly; it's the Superman movie”. The Sydney Morning Herald. 
  30. Matt Adams (25. siječnja 2005.). „'Superman' flies in to the north-west”. The Northern Daily Reader. 
  31. Scott Chitwood (5. svibnja 2006.). „Superman Returns Set Visit - Part 1”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  32. Michael Bodey (24. studenog 2005.). „Super Sydney”. The Daily Telegraph. 
  33. Steve Head (11. svibnja 2006.). „Superman Returns: Daily Planet Details”. IGN. Pristupljeno 4. veljače 2010. 
  34. Sheigh Crabtree (18. kolovoza 2004.). „Super shutout: ESC cuts staff”. The Hollywood Reporter. 
  35. Scott Chitwood (5. svibnja 2006.). „Superman Returns Set Visit - Part 7”. Superhero Hype!. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  36. Harry Knowles (19. lipnja 2006.). „What Did Rhythm & Hues Do To Marlon Brando To Make Him Speak In SUPERMAN RETURNS? Behold!”. Ain't It Cool News. Pristupljeno 11. studenog 2008. 
  37. Christy Lemire (23. lipnja 2006.). „At the Movies: 'Superman Returns'”. San Francisco Chronicle. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-09. Pristupljeno 24. srpnja 2008. 
  38. Mikael Carlsson (20. srpnja 2004.). Superman gets the Singer/Ottman treatment”. Music From the Movies. Arhivirano iz originala na datum 2006-05-11. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  39. John Ottman (2003). Requiem for Mutants: The Score of X2 (Featurette). X-Men 2 DVD: 20th Century Fox. 
  40. Spence D (27. srpnja 2006.). „Superman Returns' Musical Odyssey”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-23. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  41. 41,0 41,1 Smith, Sean (2 July 2006). „A Flying Leap”. The Daily Beast. Pristupljeno 11. lipanj 2013. »My production budget on "Superman Returns" was $204 million. The approved budget was $184.5 million. We had projected overages for visual effects, and there was a sequence that I wanted that was going to cost an extra $2.3 million. So the hard, honest number is $204 million.« 
  42. 42,0 42,1 Jonathan Bing (14. srpnja 2005.). „Comicbook films striking up the brand”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  43. Jeff Goldsmith (18. srpnja 2006.). „Piqued by prequels”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  44. „Superman Returns”. Apple QuickTime. Pristupljeno 20. srpnja 2006. 
  45. 45,0 45,1 „Superman Soars With Over $280 MM in Tie-Ins”. Promo Magazine. 1. lipnja 2006.. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-28. Pristupljeno 28. listopada 2007. 
  46. „Superman Returns”. Warner Bros.. Pristupljeno 20. lipnja 2006. 
  47. „SUPERMAN RETURNS: THE MOVIE AND MORE TALES OF THE MAN OF STEEL”. DC Comics. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-30. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  48. „Superman Returns For Author Wolfman”. Comics Bulletin. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-10. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  49. „Superman Returns Flies Into Retailers”. IGN. 20. studenog 2006.. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  50. Teather, David (30. studenog 2007.). „Fade to red”. The Guardian (London). Pristupljeno 30. rujna 2009. 
  51. Staff (28. svibnja 2006.). „Coulthard is Red Bull's superman”. Formula One. Arhivirano iz originala na datum 2007-04-05. Pristupljeno 4. listopada 2006. 
  52. „Special Paint Schemes”. Jeff Gordon Online. Pristupljeno 6. siječnja 2013. 
  53. „Superman Bayliss Takes Ducati's 250th World Superbike Win At Brands Hatch”. Ducati.com. Pristupljeno 8. rujna 2007. 
  54. „The Science of Superman on National Geographic Channel”. Superhero Hype!. 12. lipnja 2006.. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-12. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  55. 55,0 55,1 Eric "Quint" Vespe (22. srpnja 2006.). „SDCC: Quint on SUPERMAN RETURNS gag reel & sequel talk with Singer + SUPERMAN 2 footage with Richard Donner!!!”. Ain't It Cool News. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  56. Pamela McClintock (16. srpnja 2006.). „Filmmakers resist putting pix to the test”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  57. Stax (30. svibnja 2006.). „Superman's New Date”. IGN. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  58. 58,0 58,1 „Povratak Supermana (2006.)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 5. listopada 2009. 
  59. 59,0 59,1 Scott Bowles (3. srpnja 2006.). „High-altitude takeoff for Superman. USA Today. 
  60. Pamela McClintock (30. ožujka 2006.). „Super project for Imax”. Variety. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  61. „2006 Domestic Grosses”. Box Office Mojo. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  62. „2006 Worldwide Grosses”. Box Office Mojo. Pristupljeno 6. studenog 2008. 
  63. „Superman Returns”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 4. studenog 2008. 
  64. „Povratak Supermana (2006.): Reviews”. Metacritic. Pristupljeno 4. studenog 2008. 
  65. Richard Corliss (18. lipnja 2006.). „The Gospel of Superman”. Time. Arhivirano iz originala na datum 2013-08-23. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  66. Joe Morgenstern (28. lipnja 2006.). „Saving the Day”. The Wall Street Journal. 
  67. Peter Travers (22. lipnja 2006.). „Superman Returns”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-20. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  68. J. Hoberman (20. lipnja 2006.). „Myths American”. The Village Voice. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-22. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  69. James Berardinelli. „Superman Returns”. ReelViews.net. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  70. Roger Ebert (27. lipnja 2006.). „Superman Returns”. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz originala na datum 2019-08-16. Pristupljeno 2015-04-13. 
  71. Mick LaSalle (27. lipnja 2006.). „He's Back”. San Francisco Chronicle. Pristupljeno 7. studenog 2008. 
  72. „Superman Returns”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  73. „Superman Returns”. British Academy of Film and Television Arts. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  74. „Past Saturn Awards”. Saturn Awards.org. Arhivirano iz originala na datum 2014-09-06. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  75. „27th Annual Razzie Award Nominees for Worst Supporting Actress”. Golden Raspberry Awards. Pristupljeno 8. studenog 2008. 
  76. „The Call Back”. The New York Times. 3. svibnja 2009.. Pristupljeno 29. rujna 2009. 
  77. „Deep Focus: Superman Returns”. indieWire. 9. siječnja 2012.. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-18. Pristupljeno 21. siječnja 2012. 
  78. Brock, Ben (4. veljače 2014.). „Bryan Singer Says 'Superman Returns' Was Made For "More Of A Female Audience," Sequel Would've Featured Darkseid”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-06. Pristupljeno 5. veljače 2014. 
  79. Clark, Samantha (21. rujna 2006.). „Superman flexes high-def muscle”. Video Business. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  80. „Superman Ultimate Collector's Edition”. DVD Talk. Pristupljeno 31. prosinca 2008. 
  81. „'Superman' Flies in at No. 1”. Home Media Magazine. 7. prosinca 2006.. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  82. „Warner Ups HD Slate”. Home Media Magazine. 8. siječnja 2007.. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  83. „Best-selling DVDs of 2007” (PDF). MSN. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-28. Pristupljeno 21. rujna 2009. 
  84. „Studio Sets Super Sequels”. IGN. 23. veljače 2006.. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  85. 85,0 85,1 Kellvin Chavez (9. listopada 2008.). „Exclusive: DC Comics President Gives Superman Update”. Latino Review. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-11. Pristupljeno 9. listopada 2008. 
  86. Heather Newgen (16. lipnja 2006.). „Superman Returns' Lois Lane, Kate Bosworth”. Superhero Hype!. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-18. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  87. Anne Thompson (10. srpnja 2007.). „Spacey set for Superman sequel”. Variety. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  88. Heather Newgen (9. lipnja 2006.). „Huntington Signed for Two Superman Sequels”. Superhero Hype!. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-18. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  89. Edward Douglas (8. studenog 2007.). „Frank Langella on the Return of Perry White”. Superhero Hype!. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-10. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  90. 90,0 90,1 Fred Topel (17. studenog 2006.). „Brandon Routh and Bryan Singer Tease Superman Returns Sequel”. Rotten Tomatoes. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-01. Pristupljeno 29. lipnja 2008. 
  91. Michael Fleming; Pamela McClintock (15. svibnja 2005.). „Inside Move: Superman playing with Singer's sked”. Variety. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  92. Clint Morris (5. studenog 2010.). „What would Dougherty’s Superman sequel have been?”. Moviehole. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-16. Pristupljeno 2. prosinca 2010. 
  93. Frosty (11. svibnja 2007.). „Bryan Singer – Exclusive Video Interviews at the 2007 Saturn Awards”. Collider.com. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-30. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  94. Scott Chitwood (22. srpnja 2006.). „Exclusive: Singer on Superman Sequel & DVD”. Superhero Hype!. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-03. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  95. Pamela McClintock (13. kolovoza 2006.). „WB mulls Superman redux”. Variety. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  96. „Horn Planning Superman Sequel for 2009”. Superhero Hype!. 18. kolovoza 2006.. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-03. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  97. 97,0 97,1 Olly Richards (12. ožujka 2008.). „Singer Talks Superman Returns Sequel”. Empire. Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  98. Stephen Galloway (10. srpnja 2007.). „Studios are hunting the next big property”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-12. 
  99. Michael Tsai (8. studenog 2006.). „Sequel to Superman Returns due in 2009”. The Honolulu Advertiser. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-12. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  100. Michael Fleming (13. ožujka 2007.). „United Artists grabs Singer thriller”. Variety. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  101. Superman Sequel Eyeing March '08 Start”. Superhero Hype!. 19. ožujka 2007.. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-02. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  102. Marc Graser (21. listopada 2007.). Superman writers won't return”. Variety. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  103. Stax (14. siječnja 2008.). JLA Deadline Looms”. IGN. Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  104. Frosty (23. travnja 2008.). „Brandon Routh Exclusive Video Interview - Lie to Me. Collider.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-21. Pristupljeno 4. kolovoza 2008. 
  105. Josh Wigler (6. srpnja 2009.). „Brandon Routh Says His 'Superman' Contract Has Expired”. MTV News. Pristupljeno 2. prosinca 2010. 
  106. Schuker, Lauren A. E. (22. kolovoza 2008.). „Warner Bets on Fewer, Bigger Movies”. The Wall Street Journal. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-21. Pristupljeno 22. listopada 2008. . .

Dodatna literatura

Vanjske veze