Sunčeva zvijezda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sunčeva zvijezda
Sunčeva zvijezda
Naučna klasifikacija
Carstvo: Biljke
Red: Asparagales
Porodica: Asparagaceae
Rod: Ornithogalum

Sunčeva zvijezda (lat. Ornithogalum dubium) je lukovičasta biljka porijeklom iz Južnoafričke Republike. Svrstava se u porodicu Asparagaceae, kao i zumbul. Naziva se još i ptičije mlijeko.

Sunčeva zvijezda se razvija iz lukovice iz koje izbija 3-8 duguljastih zelenih listova dužine 10-25 cm. Na vrhu stabljike dužine 10-50 cm[1], nalazi se grozdasta cvast sačinjena od 5-25 cvjetova koji imaju po 6 latica. Boja cvjetova je najčešće narandžasta, ali oni mogu biti i žuti, a ponekad i bijeli, iako je bijela boja karakteristična za neke druge vrste ornithogaluma. Biljka ne podnosi mraz, tako da ju je u našim uslovima teško gajiti napolju. Najšešće se uzgaja kao lončanica. Biljka zahtijeva vlažno tlo, ali ne treba pretjerivati za zalijevanjem, jer može lako doći do truljenja lukovice. Razmožava se u jesen, dijeljenjem mladih lukovica od matične. Lukovice je neophodno posaditi u pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju na dubinu od 2 cm. Kada se pojave listovi, lukovice je neophodno obilno zalijevati, ali treba dozvoliti da se zemlja osuši između dva zalijevanja. Kada se biljka nakon cvjetanja osuši, treba prestati za zalijevanjem. Može se razmnožavati i pomoću sjemena, što je znatno teži i dugotrajniji proces. Sjeme se sadi u jesen u dobro drenirano zemljište. Neophodno ga je raspršiti kako prilikom nicanja ne bi došlo do zagušenja biljke, a zatim pokriti tankim slojem riječnog pijeska kojeg treba držati vlažnim. Sjeme će proklijati u roku od dvije sedmice nakon sjetve.

Biljke iz roda Ornithogalum spadaju u otrovne biljke. Do sada nije zabilježena njihova primjena u medicinske ili magijske svrhe.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Ornithogalum dubium”. Arhivirano iz originala na datum 2015-03-27. Pristupljeno 2018-05-13. 
  2. „Upotreba ornithogaluma”. Arhivirano iz originala na datum 2015-03-27. Pristupljeno 2018-05-13. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Sunčeva zvijezda
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Sunčeva zvijezda
Wikivrste imaju podatke o: Sunčeva zvijezda