Sjetva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Setva sijačicom.

Sjetva ili setva je sijanje semena različitih biljnih vrsta. Setva se obično obavlja na početku vegetacije (proljetna setva) ili pri kraju vegetacije (jesenska setva). Vrijeme setve zavisi i o pojedinoj biljnoj vrsti.

U proljeće se sije, kada dođe do odgovarajuće temperature i vlažnosti tla. U previše hladnom tlu seme klije presporo ili uopšte ne klije. Prije setve tlo se priprema poljoprivrednim radovima kao što su: oranje, mrcvarenje, tanjuranje, čime se tlo usitnjava, rahli i provjetrava. Dodaju se i đubriva, koja prihranjuju tlo. Mogu biti prirodna đubriva poput stajskog đubriva ili vještačka (NPK (natrijum-fosfor-kalijum), Urea, KAN).

Setva se obavlja mašinama kao što su sejalice, mašine za hidrosetvu ili rjeđe ručno. Seme se prije setve obrađuje i tretira protiv bolesti najčešće u proizvodnim pogonima i dolazi u trgovine spremno za setvu.

Kada se setva obavlja u jesen, biljka ima vremena za razvoj korijenovog sustava i spremnije dočeka proljeće. U jesen se sade vrste, koje mogu preživjeti mraz, snijeg i zimsku studen poput pšenice.

Sijanje mašina povećava brzinu i tačnost. Osim poljoprivrednih kultura sije se i seme šumskih vrsta drveća, seme cvijeća i dr. Za neke vrste drveća, prije setve potrebno je učini predsetvenu pripremu. Dubina setve zavisi o vrsti.