Sunčana strana ulice (zbornik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Sunčana strana ulice (zbornik). Za druga značenja, v. Sunčana strana ulice (zbornik) (razvrstavanje).
Sunčana strana ulice
Autor(i)Borka Gledić, Mirko Hunjadi, Anica Nef, Stojan Pavlović
IlustratorPredrag Gol (likovna oprema)
Dizajn koricaPredrag Gol
DržavaJugoslavija
Jeziksrpskohrvatski jezik
Žanr(ovi)poezija
IzdavačOdbor za proslavu i Narodno sveučilište Beli Manastir
Datum izdanja1969.
Stranica54
ISBNnema (COBISS-Sr)

Sunčana strana ulice, poetski zbornik koji je uredio Dejan Rebić, a likovno opremio Predrag Gol. U njemu su zastupljeni pjesnici Borka Gledić, Mirko Hunjadi, Anica Nef i Stojan Pavlović. Izdan je 1969. godine u Belom Manastiruu u povodu 25. godišnjice oslobođenja Baranje, a izdavači su bili Odbor za proslavu 25. godišnjice oslobođenja Baranje i Narodno sveučilište Beli Manastir. Štampan je u NIP "Štampa" u Osijeku u formatu 20 x 14 cm.

Na preklopu omotu nalazi se nenaslovljeni tekst (predgovor) Milana Ratkovića o značaju datuma 29. XI. 1944. kao dana oslobođenja Baranje od fašizma.

Izvod iz predgovora[uredi | uredi kod]

Milan Ratković:

U historiji naroda Baranje ima obilje vrijednih datuma, ali ni jedan nije toliko velik, ni jedan nije tako značajan kao 29. XI 1944. godine. Slobodna je postala naša Baranja baš na godišnjicu rođenja nove Jugoslavije, a ova koincidencija kao da je htjela potvrditi veliku vrijednost te slobode. (...)

Ova knjižica pjesama posvećena je dvadesetpetogodišnjici slobodne Baranje i neka označi početak šireg stvaranja literature o Baranji i u Baranji, neka bude poticaj onima koji umjetnički doživljavaju i u sebi nose Baranju. (...)

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Svakom pjesniku i pjesnikinji posvećen je jedan dio knjige koji počinje ilustrativnom stranicom, iza koje je stranica s imenom pjesnika ili pjesnikinje, a onda slijede stranice s pjesmama. Borka Gledić je zastupljena s 12 stranica nenaslovljenih pjesama, Mirko Hunjadi s 14 stranica, na kojima su ciklusi "Iskustvo iz grada na tišinama" i "Ponešto o ptici, drvetu i suncu", Anica Nef sa 6 stranica, na kojima su pjesme "Dok se ne zna", "Trenuci tišine", "Osama", "Bilo je to jučer", "Vrijeme koje boli i prođe" i "Na izvoru", te Stojan Pavlović na 10 stranica, na kojima su pjesme "Formiranje", "Veče uoči praznika", "Vizija", "Mikrokozma", "Drvo", "Jačanje", "Traženja" i "Prizma".

Zbornik je dobio naslov prema istoimenoj pjesmi Mirka Hunjadija s 26. stranice.

Primjerci u bibliotekama[uredi | uredi kod]

Tri primjerka knjige nalaze se u Gradskoj knjižnici Beli Manastir, od kojih jedan u zavičajnoj zbirci, i jedan u Biblioteci Matice srpske. (COBISS-Sr)

Povezano[uredi | uredi kod]