Stephen Harper

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Stephen Joseph Harper, PC, MP, MA (30.4. 1959.) je kanadski premijer i vođa Konzervativne stranke.

Stephen Harper je rođen u Torontu, a u mladosti se zaposlio u naftnoj industriji u provinciji Alberta. Tamo je pohađao Univerzitet u Calgaryju, gdje je stekao magisterij iz ekonomije.

Za vrijeme školovanja je podržavao Liberalnu stranku te bio članom njene omladinske organizacije. No, njegov boravak u Alberti i iskustva u naftnoj industriji su ga natjerala da odbaci liberale i njihovu naftnu politiku, te se sredinom 1980-ih pridružio tadašnjoj Progresivnoj konzervativnoj stranci. Vrlo brzo se razočarao i u njih te je 1987. bio jedan od sudionika osnivačke skupštine desničarske Reformske stranke, koja se zalagala za veću autonomiju zapadnih provincija u okviru Kanadske konfederacije.

Harper se prvi put za Parlament natjecao godine 1988, ali je proglašen od konzervativnog kandidata. Godine 1993. je izabran kao zastupnik izborne jedinice Calgary West. S vremenom se, zbog stavova koje je držao ekstremnim, počeo ograđivati od Reformske stranke te se pridružio trustu mozgova i ulagao napore da se Progresivna konzervativna stranka - gotovo potpuno zbrisana na izborima 1993. godine - i Reformska stranka ujedine kako bi stvorile desnu alternativu dominirajućim liberalima.

Ti napori nisu urodili plodom, ali se Harper uključio u rad Kanadske alijanse, nove stranke koja je ujedinila bivše članove Reformske i desne članove Progresivne konzervativne stranke. Godine 2002. je na stranačkim izborima porazio vođu Alijanse Stockwella Daya i postao novi vođa stranke.

U oktobru 2003. su dugi i naporni pregovori između Progresivne stranke i Kanadske alijanse konačno završili stvaranjem nove Konzeravtivne stranke. Harper je na unutarstranačkim izborima 20.3. 2004. postao vođom nove stranke. Tu je stranku vodio na izborima 2004. godine te, usprkos poraza, dobio pohvale zbog povećanja broja desničarskih zastupnika.

Na izborima godine 2006. je bio predmetom žestoke kampanje od strane liberala, koji su ga nastojali predstaviti kao ekstremnog desničara. Usprkos toga, njegovi konzervativci su osvojili relativnu većinu u Donjem domu kanadskog Parlamenta, a 23.1. 2006. je dobio mandat za sastavljanje manjinske vlade.

6.2. 2006. je preuzeo dužnost kanadskog premijera.

Harper je manjinsku vladu sastavio i nakon izbora 2008. godine. U martu 2011. je toj vladi izglasano nepovjerenje, ali je na novim izborima njegova stranka osvojila apsolutnu većinu te sastavila većinsku vladu.

Stephen Harper je oženjen za Laureen Teskey, bivšu aktivisticu Reformske stranke, s kojom ima dvoje djece.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]