Premijer Kanade

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Premijer Kanade (francuski: Premier ministre du Canada) je prvi ministar Krune, predsjedatelj Kabineta, odnosno šef vlade Kanade. Funkcija nije izričito navedebna ni u jednom od dokumenata koji čine pisani dio ustava Kanade; izvršne ovlasti su formalno u rukama kanadskog suverena i vršene u njeno ime od strane generalnog guvernera. Funkcija premijera je dio tradicije ustavnih konvencija. Ispočetka je modelirana prema funkcija koja je postojala u Britaniji za vrijeme stvaranja Konfederacije godine 1867. Britansko premijerstvo, iako je već bilo potpuno razvijeno godine 1867, nije formalno integriranio ubritanski ustav do 1905 - pa zato nije spomenuto u Ustavnom zakonu.

Premijer je gotovo uvijek vođa političke stranke koja ima najviše mjesta u Domu komuna. Prema protokolu, svi premijeri se do kraja života oslovljavaju s izrazom Right Honourable (francuski: Très Honorable).

Stephen Harper je trenutni premijer, a koga je imenovala generalna guvernerka Michaëlle Jean kao 22. premijera Kanade dana 6.2. 2006. On je vođa Konzervativne stranke, koja je osvojila 124 do 308 mjesta na posljednjim federalnim izborima. Od 308 mjesta, 124 čini relativnu većinu (za apsolutnu je potrebno 155 mjesta) pa premijer Harper vodi manjinsku vladu - to jest, ukupan broj mjesta koje drže opozicijske stranke je veći od broja mjesta koje drže konzervativci.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]