Star Trek: Enterprise

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Trek: Enterprise
Žanr
Kreator
Nastupaju
Uvodna tema"Where My Heart Will Take Me" (Russell Watson)
Kompozitor(i)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona4
Broj epizoda98 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i) Showrunner:
Trajanje42 min. po epizodi
DistributerCBS Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalUPN
Originalno prikazivanje26. 9. 2001 (2001-09-26) – 13. 5. 2005 (2005-05-13)
Kronologija
PrethodiStar Trek: Voyager (1995 - 2001)
SlijediStar Trek: Discovery (2017 -)
Eksterni linkovi

Enterprajz (engl. Enterprise, od treće sezone Zvjezdane staze: Enterprajz (engl. Star Trek: Enterprise)) je peti i posljednji naučnofantastični serijal Zvjezdanih staza. Hronološki predstavlja sam početak čovjekovog istraživanja svemira i prati avanture posade Enterprajza, prvog ljudskog svemirskog broda sa vorp brzinom 5, 10 godina prije formiranja Ujedinjene federacije planeta.[1] Glavni likovi u seriji su: kapetan Džonatan Arčer, komandir T'Pol, glavni inženjer Čarls „Trip“ Taker III, oficir za naoružanje Malkom Rid, oficir za komunikacije Hoši Sato, kormilar Travis Mejveder i doktor Floks. U ovom serijalu se sva tehnologija, koja je u ostalim serijalima uobičajena, tek mora stvoriti ili je tek u početnom stadijumu razvoja.

Tvorci serijala su Branon Braga (Brannon Braga) i Rik Berman (Rick Berman). Snimljene su četiri sezone, a serija se prikazivala od 2001. do 2005. Gledanost serije je u početku bila zadovoljavajuća, ali je brzo opala.[2] Uz Originalnu seriju, ovo je druga serija čije je snimanje prekinuto na zahtjev studija, a ne na zahtjev producenata.[3][4]

Radnja[uredi | uredi kod]

1. i 2. sezona[uredi | uredi kod]

Prve dvije sezone bave se misijama prvog zemaljskog svemirskog broda koji je probio barijeru od warp 5 (~213 c), što je u ljudskoj povijesti slično probijanju zvučne barijere, jer je omogućilo međuzvjezdane letove. Kroz epizode se prikazuje kako se razvijala Ujedinjena Federacija Planeta i prikazuje se razvijanje tehnologija poput štitova, koje se koriste u budućnosti. Također se pobliže prikazuje kontakt ljudi s drugim rasama u svemiru.

3. sezona[uredi | uredi kod]

Treća sezona prati jednu priču. Rasa Xindi napadne Zemlju. U strahu da je oružje koje su Xindi u napadu koristili bio samo prototip, Enterprise traži matični planet Xindia, kako bi ih uspio spriječiti u gradnji jačeg i destruktivnijeg oružja. Na kraju sezone Enterprise biva odjednom bačen u 2. svjetski rat.

4. sezona[uredi | uredi kod]

Vraća se ideji 1. i 2. sezone. Prati se više različitih radnji kroz epizode koje su povezane s prijašnjim serijama Zvjezdanih staza. Pojavljuje se i nova rasa, Romulanci. Producenti su okončali snimanje serije s 4. sezonom zbog niske gledanosti.


Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Skot Bakjula Kapetan Džonatan Arčer
Džolin Blejlok T'Pol
Konor Trinir Čarls „Trip“ Taker III
Dominik Kiting Malkom Rid
Linda Park Hoši Sato
Entoni Montgomeri Travis Mejveder
Džon Bilingsli Dr. Floks

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]