Star Trek: Enterprise

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Star Trek: Enterprise
Žanr
Kreator
Nastupaju
Uvodna tema "Where My Heart Will Take Me" (Russell Watson)
Kompozitor(i)
Zemlja porijekla  Sjedinjene Države
Jezik/ci engleski
Broj sezona 4
Broj epizoda 98 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i) Showrunner:
Trajanje 42 min. po epizodi
Distributer CBS Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanal UPN
Originalno prikazivanje 26. septembar 2001 (2001-09-26) – 13. maj 2005 (2005-05-13)
Kronologija
Prethodi Star Trek: Voyager (1995 - 2001)
Slijedi Star Trek: Discovery (2017 -)
Eksterni linkovi

Enterprajz (engl. Enterprise, od treće sezone Zvjezdane staze: Enterprajz (engl. Star Trek: Enterprise)) je peti i posljednji naučnofantastični serijal Zvjezdanih staza. Hronološki predstavlja sam početak čovjekovog istraživanja svemira i prati avanture posade Enterprajza, prvog ljudskog svemirskog broda sa vorp brzinom 5, 10 godina prije formiranja Ujedinjene federacije planeta.[1] Glavni likovi u seriji su: kapetan Džonatan Arčer, komandir T'Pol, glavni inženjer Čarls „Trip“ Taker III, oficir za naoružanje Malkom Rid, oficir za komunikacije Hoši Sato, kormilar Travis Mejveder i doktor Floks. U ovom serijalu se sva tehnologija, koja je u ostalim serijalima uobičajena, tek mora stvoriti ili je tek u početnom stadijumu razvoja.

Tvorci serijala su Branon Braga (Brannon Braga) i Rik Berman (Rick Berman). Snimljene su četiri sezone, a serija se prikazivala od 2001. do 2005. Gledanost serije je u početku bila zadovoljavajuća, ali je brzo opala.[2] Uz Originalnu seriju, ovo je druga serija čije je snimanje prekinuto na zahtjev studija, a ne na zahtjev producenata.[3][4]

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

1. i 2. sezona[uredi - уреди | uredi kôd]

Prve dvije sezone bave se misijama prvog zemaljskog svemirskog broda koji je probio barijeru od warp 5 (~213 c), što je u ljudskoj povijesti slično probijanju zvučne barijere, jer je omogućilo međuzvjezdane letove. Kroz epizode se prikazuje kako se razvijala Ujedinjena Federacija Planeta i prikazuje se razvijanje tehnologija poput štitova, koje se koriste u budućnosti. Također se pobliže prikazuje kontakt ljudi s drugim rasama u svemiru.

3. sezona[uredi - уреди | uredi kôd]

Treća sezona prati jednu priču. Rasa Xindi napadne Zemlju. U strahu da je oružje koje su Xindi u napadu koristili bio samo prototip, Enterprise traži matični planet Xindia, kako bi ih uspio spriječiti u gradnji jačeg i destruktivnijeg oružja. Na kraju sezone Enterprise biva odjednom bačen u 2. svjetski rat.

4. sezona[uredi - уреди | uredi kôd]

Vraća se ideji 1. i 2. sezone. Prati se više različitih radnji kroz epizode koje su povezane s prijašnjim serijama Zvjezdanih staza. Pojavljuje se i nova rasa, Romulanci. Producenti su okončali snimanje serije s 4. sezonom zbog niske gledanosti.


Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac Uloga
Skot Bakjula Kapetan Džonatan Arčer
Džolin Blejlok T'Pol
Konor Trinir Čarls „Trip“ Taker III
Dominik Kiting Malkom Rid
Linda Park Hoši Sato
Entoni Montgomeri Travis Mejveder
Džon Bilingsli Dr. Floks

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Star Trek: Enterprise Summary Arhivirano 2012-12-10 na Archive.is-u ((en)), Pristupljeno 24. 8. 2006.
  2. Ova tvrdnja se može naći u pregledu poslednje sezone u DVDVerdict: Verdict Review Star Trek:Enterprise Season Four Arhivirano 2010-12-17 na Wayback Machine-u ((en))
  3. Clayton Neuman: Masters of SciFi - J. Michael Straczynski on Changeling's Message and Warp-Speed Writing for Ninja Assassin ((en)), Pristupljeno 14. 10. 2008.
  4. J. Michael Straczynski, Bryce Zabel: Star Trek: Reboot the Universe ((en)), Pristupljeno 14. 10. 2008.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]