Sporazum u San Franciscu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sporazum o miru sa Japanom (engl. Treaty of Peace with Japan), poznatiji pod kolokvijalnim naslovom Mirovni sporazum u San Franciscu (japanski: 日本国との平和条約) je mirovni sporazum koji su 8. septembra 1951. u San Franciscu potpisali predstavnici Japana sa jedne, te 48 savezničkih država na drugoj strani, a kojim je formalno okončan Drugi svjetski rat, odnosno rat na Pacifiku. Sporazum je potpisan šest godina nakon kapitulacije Japana i početka američke okupacije Japana, i njime su formalizirane teritorijalne promjene, odnosno gubitak teritorija nakon kojih je prestalo postojati Japansko Carstvo, priznate presude Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok protiv japanskih ratnih vođa, te određene reparacije za savezničke ratne zarobljenike i civile koji su bili žrtvama japanskih ratnih zločina.

Sklapanje Sporazuma je bilo otežano zbog toga što je nedugo nakon završetka rata na Pacifiku izbio hladni rat, odnosno započeo proces dekolonizacije u Aziji, pa se, između ostalog, postavilo pitanje koje će države i entiteti prilikom sklapanja sporazuma biti prihvaćeni kao legitimni predstavnici predratnih država, entiteta i teritorija. Tako je kineski građanski rat, odnosno neriješeno pitanje da li je NR Kina ili Republika Kina (Tajvan) legitimni nasljednik predratne Kine doveo do toga da predstavnici obje države uopće ne budu pozvani na mirovnu konferenciju. Iako je SSSR zajedno sa Poljskom i Čehoslovačkom (tada dijelom Istočnog bloka) sudjelovao u radu konferencije, odbio je potpisati Sporazum, navodeći kao razlog neriješeno pitanje Kurila.

Tadašnja Jugoslavija je bila pozvana na konferenciju, ali se nije odazvala, slično kao Burma i Indija; indijski premijer Jawaharlal Nehru je stav Indije objasnio time da je Japan bio pod stranom vlašću, odnosno nije mogao biti prihvaćen kao suvereni i jednaki partner u sporazumu.

Mirovnim je sporazumom Japan formalno vratio svoj suverenitet, ali je istovremeno potpisan tzv. Sigurnosni sporazum između Japana i Sjedinjenih Država koji je u vojnom smislu Japan čvrsto vezao u SAD, odnosno omogućio trajno korištenje japanske teritorije za američke vojne baze.

Naknadni mirovni sporazumi[uredi | uredi kod]