Spisak navarskih kraljeva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kraljevi Pamplone su bili vladari Navare. Kasnije su nosili titulu kralja Navare.

Vladari Pamplone

[uredi | uredi kod]

Fortun je bio primoran abdicirati, a na prijestolje je doveden Sančo I, koji je uspostavio novu dinastiju pod čijom se vlašću ime Navarra polahko počelo pojavljivati.

Vladari Navare

[uredi | uredi kod]

Nakon ubistva Sanča IV, Sančo, kralj Aragonije, je osvojio Navaru i zavladao. Navara je tokom vladavine ove dinastije bila u personalnoj uniji s Kraljevinom Aragonijom.

Dinastija Jimnenéz

[uredi | uredi kod]

Navarsko plemstvo je iskoristilo Alfonsovu smrt da na vlast vrati dinastiju Jimnenéz, odnosno unuka brata Sanča IV.

Sanča VII je naslijedio sin njegove sestre, šampanjske grofice Blanke, koja je bila istinski vladar tokom velikog dijela vladavine svoga brata i kasnije svoga sina. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili šampanjski vladari.

Ivana I se udala za francuskog prijestolonasljednika, te zatim vladala zajedno s njim. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili šampanjski vladari, a svi do Ivane II su bili i francuski vladari.

Ivana II, iako starija polusestra i nasljednica Ivana I, se za navarsku krunu uspjela izboriti tek nakon smrti svojih amidža, Filipa II i Karla I, koji su iskoristili njenu maloljetnost i nedostatak podrške kako bi uzurpirali krunu. Ivana II se udala za Kapetovca iz linije Évreux. Navarski vladari iz ove dinastije, osim Blanke I, su također bili vladari grofovije Évreux.

Blanka I je u trenutku nasljeđivanje krune od oca bila udata za aragonskog prijestolonasljednika Ivana, koji je postao njen iure uxoris savladar. Nakon njene smrti, zakoniti nasljednik je bio njihov sin, koji je trebao vladati kao kralj Karlo IV. Uprkos podršci unutar Navare, nije uspio postati de facto vladar. Kao de iure kralja naslijedila ga je sestra, "Blanka II". Ni ona nije uspjela postati de facto vladarica, budući da su je otac i mlađa sestra Eleonora držali zatvorenu. Nakon smrti Ivana II, koji je također vladao Aragonijom, krunu je naslijedila Eleonora.

Eleonora, udovica grofa Foixa, je umrla samo nekoliko sedmica nakon svog oca, ali je nadživjela svoga sina, pa ju je naslijedio desetogodišnji unuk. Navarski vladari iz ove dinastije su također bili vladari grofovije Foix.

Godine 1512. Ferdinand II, kralj Aragonije (sin Ivana II iz braka s Juanom Enríquez), osvojio je južni dio Navare, gdje je proglašen kraljem. Katarinini nasljednici su nastavili vladati sjevernim dijelom Navare.

Vladari Gornje Navare

[uredi | uredi kod]

Vladari iz ove dinastije su također bili vladari grofovije Foix.

Dinastija Capet

[uredi | uredi kod]

Vladari iz ove dinastije (osim Antonija) su također bili vladari Kraljevine Francuske.

Gornja Navara je prestala postojati kao kraljevstvo zahvaljujući Francuskoj revoluciji, kada je definitivno pripojena Francuskoj. Ludovik V, do tada kralj Francuske i Navare, postao je kralj Francuza.[1]

Vladari Donje Navare

[uredi | uredi kod]

Dinastija Trastamara

[uredi | uredi kod]

Vladari iz ove dinastije su također vladali španskim kraljevinama, te Sicilijom i Napuljem.

Vladari iz ove dinastije su također vladali španskim kraljevinama, Sicilijom, Napuljem i holandskim zemljama.

Dinastija Capet

[uredi | uredi kod]

Vladari iz ove dinastije su također vladali Španijom.

Donja Navara prestala je postojati kao kraljevstvo kada je, za vrijeme vladavine kraljice Izabele, izvršena teritorijalna preraspodjela Španije. Donja Navara je tada postala dio Kraljevine Španije.[2]

Titula kralja Navare je danas jedna od titula Španske krune.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „A rebellious people: Basques, protests, and politics”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-17. Pristupljeno 2012-03-03. 
  2. Ley Paccionada de 16 de agosto de 1841