Socijaldemokratska stranka Njemačke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sozialdemokratische Partei Deutschlands)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Socijaldemokratska stranka Njemačke
Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Vođa Andrea Nahles
Osnovana 1863.
Država djelovanja Njemačka
Broj članova (2015) 445.534[1]
Ideologija Socijaldemokracija,
Socijalni liberalizam[2],
Europejstvo.
Progresivna alijansa i Socijalistička internacionala {{{međunarodna skupina ime}}}
Službene boje      crvena

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) (njem. Sozialdemokratische Partei Deutschlands; SPD) je druga najstarija politička stranka u Njemačkoj. Osnovana je 23.05.1863. godine. Veoma bliska sa radničkim pokretima i sindikatima, SPD spada u skupinu socijaldemokratskih stranaka lijevoga centra.[2][3]

SPD je članica Stranke europskih socijalista, te Socijalističke Internacionale i Progresivne alijanse.

Članovi stranke mlađi od 35 godina su organizirani u omladinskoj podorganizaciji koja se naziva "Radna skupina mladih socijalista u SPD-u".

Trenutačna predsјednica stranke je Andrea Nahles.

Djelovanje

[uredi | uredi kod]

Osnovana je godine 1863. i njena originalna platforma je bilo zalaganje za demokratski socijalizam. Iako ju je za vrijeme Drugog Rajha zabranjivao kancelar Otto von Bismarck, njeni članovi su bili birani u Reichstag. Bismarck je, kako bi suzbio njihov utjecaj, donio niz reformi kojima je po prvi put u povijesti uveden moderni sustav mirovinskog i socijalnog osiguranja. Godine 1912. SPD se nametnula kao najjača stranka u Reichstagu. Unatoč revolucionarnoj retorici, SPD je vremenom postala dio establišmenta te je podržala carsku vladu prilikom ulaska u Prvi svjetski rat. Nakon poraza Njemačke u ratu, čelnici SPD-a su predvodili zbacivanje monarhije i uspostavljanje Vajmarske republike. Bili su protiv lijevog radikalizma toga doba.

SPD, koja je revolucionarni demokratski socijalizam u potpunosti zamijenila reformskom socijaldemokracijom, svoj program nije bila u stanju provesti zbog oštrih odredbi Versajskog mirovnog sporazuma, velike gospodarske krize i političke nestabilnosti koja je završena dolaskom nacista na vlast. Nova vlada je godine 1933. zabranila rad SPD.

Nakon Drugog svjetskog rata, SPD je obnovljena u dijelu Njemačke pod dominacijom zapadnih saveznika, dok su njeni članovi u istočnom dijelu pod sovjetskom dominacijom prisilno ujedinjeni s komunistima boljševičkog tipa u vladajuću Jedinstvenu socijalističku partiju Njemačke.

Na zapadu je SPD bila u oporbi sve dok godine 1966. nije s vladajućim demokršćanima ušla u veliku koaliciju. Zahvaljujući popularnom Brandtu je godine 1969. osvojila vlast te je zadržala sve do godine 1982. kada su ih njihovi saveznici iz centrističke FDP odbacili u korist demokršćanske CDU.

SPD je u drugoj polovici 1990-ih pod vođenjem Gerharda Schrödera odbacila socijaldemokratski program u korist ekonomski neoliberalnog Trećeg puta, te godine 1998. zajedno sa Zelenima preuzela vlast od demokršćana iz CDU. Pod vlašću SPD Njemačka je zabilježila gospodarsku stagnaciju, te jačanje radikalnih stranaka s lijeva i desna. 2005. godine su raspisani izvanredni izbori, prije kojih se lijeva frakcija stranke odvojila i zajedno s bivšim ljevičarima iz DDR-a stvorila stranku Ljevica. Nakon izbora su SPD i CDU dogovorili stvaranje velike koalicije na čelu s Angelom Merkel iz demokršćanske CDU.

Na izborima 2009. SPD gubi ogroman broj glasova i sa 23,0% doživljuje najgori rezultat u svojoj povijesti. Nakon toga prelazi u oporbu, dok novu vlast formiraju CDU i liberali.

Na izborima 2013. pod vođenjem Peera Steinbrücka poboljšava rezultat sa 25,7% glasova i ulazi ponovno u veliku koaliciju sa demokršćanima iz CDU.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Parteien laufen Mitglieder weg”. Stuttgarter Zeitung. Pristupljeno 24. 5. 2015. [mrtav link]
  2. 2,0 2,1 Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck
  3. Merkel, Wolfgang; Alexander Petring, Christian Henkes, Christoph Egle (2008). Social Democracy in Power: the capacity to reform. London: Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-43820-9. 

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Merkel, Wolfgang; Alexander Petring, Christian Henkes, Christoph Egle (2008). Social Democracy in Power: the capacity to reform. London: Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-43820-9. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]