Snežana Bogosavljević Bošković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Snežana Bogosavljević Bošković
Mandat(i)
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije
Trenutna funkcija
Funkciju obavlja od 27. aprila 2014.
Izbori 16. mart 2014.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić
Prethodnik Dragan Glamočić
Narodni poslanik Republike Srbije
31. maja 2012 - 29. januara 2014
Izbori 6. maj 2012.
Predsednik Vlade Ivica Dačić
Izbori Izbori za narodne poslanike Republike Srbije 2012.
Biografija
Veroispovest Ateista
Politička partija Socijalistička partija Srbije
Ranije:
Savez komunista Jugoslavije
Profesija Doktor nauka i Političarka

Snežana Bogosavljević Bošković je srpska političarka i aktuelna Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je 24. januara 1964. godine u mestu Ivanjici u Socijalističkoj Republici Srbiji u državi Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Osnovnu i srednju skolu Prirodno-tehničku (smer za biohemiju i molekularnu biologiju) završila je u Ivanjici. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu U Čačku 1986. godine. Magistrirala je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu 1990. godine, a 1994. godine je na istom fakultetu je doktorirala postajući ujedno sa trideset Ggodina života, jedna od najmlađih doktora nauka univerziteta u Kragujevcu.

Profesionalnu karijeru započela je kao asistent pripravnik iz oblasti predmeta Zootehnika Agronomskog fakulteta u Čačku 1987. godine. Za asistenta je izabrana 1990. godine, za docenta 1995. godine, a za vanrednog profesora 2000. godine. Od 2006. godine. šef katedre za Stočarstvo i tehnologiju animalnih sirovina. Angažovana je na osnovnim studijama kao profesor, master i doktorskim studijama. Autor je i koautor vise od 200 naučnih radova objavljenih u domaćim časopisima. Član je svetske naučne asocijacije živinara (ptica Udruženje Svetska nauka). Objavila je monografiju, praktikum i više publikacija iz oblasti Tehnologije gajenja domaćih životinja.

U prethodnom periodu Bila je prodekan za nastavu i istraživački naučni rad, član je Suda časti univerziteta, član je Saveta univerziteta u Kragujevcu, član Stručnog Veća za biologiju univerziteta i hemiju sa hemijskim inženjerstvom i biotehnologijom. Bila je mentor i član komisija za ocenu i odbranu većeg broja diplomskih radova, magistraskih teza i doktorskih disertacija. Učestvovala je Kao istraživač ili rukovodilac u realizaciji većeg broja projekta u Republici Srbiji i u realizaciji jednog međunarodnog naučno-istraživačkog projekta.

Obavljala je funkciju potpredsednice gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Čačku. Potpredsednica foruma žena Socijalističke partije Srbije u Čačku. Na izborima za narodne poslanike maja 2012. godine izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupstini Republike Srbije. U prethodnom sazivu bila je zamenica člana odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Članica je Socijalističke partije Srbije od osnivanja partije 1990. godine, u mladosti bila je član društveno političkih organizacija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Živi u Čačku, udata je i majka jednog deteta.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]