Slobodan Praljak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slobodan Praljak
Ilustracija.
Lični podaci
Rođenje 2. januar 1945. (1945-01-02) Čapljina, NDH (danas BiH)
Smrt 29. novembar 2017. (dob: 72) Den Haag, Nizozemska
Vojna karijera
Vjernost  Hrvatska
 Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Rod službe Hrvatska vojska
Hrvatsko vijeće obrane
Čin General-bojnik
Ratovi i bitke Rat u Hrvatskoj
rat u BiH
Kasniji život i rad
Kasniji rad pisac

Slobodan Praljak (Čapljina, 2. siječnja 1945. – Hag, 29. studenoga 2017.), hrvatski filmski redatelj, političar, vojskovođa i pravosnažno osuđeni ratni zločinac, poznat po tome što je kao general HV služio u ratu u Hrvatskoj, a potom kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su, između ostalog, snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari most u Mostaru. Osim toga Praljak je poznat i kao jedan od hrvatskih generala koji je tijekom i nakon ratova stekao bogatstvo koje haški tribunal procjenjuje na 6.5 miliona eura. Praljak se nalazi među šest hrvatskih političara i časnika kojima međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, sudi zbog optužbi za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Praljak diplomirao je elektrotehniku na Zagrebačkom Sveučilištu. Nakon diplomiranja radio je u kazalištu, TV, te predavao filozofiju i sociologiju u Zagrebu. 1989. godine je snimio igrani film Povratak Katarine Kožul ali postao jedan od istaknutih članova novostvorene desničarske Hrvatske demokratske stranke (HDS).

Pažnju javnosti je privukao kada je 1991. se nakon izbijanja rata priključio kao dragovoljac priključio novostvorenim snagama HV i formirao jedinicu sastavljenu od zagrebačkih umjetnika i intelektualaca sa kojom je zauzeo položaje u Sunji. Iako nije imao nikakvog vojnog obrazovanja, sa njome je uspješno branio taj položaj od tehnički nadmoćnih snaga JNA i RSK. Nakon Sarajevskog primirja je stekao čin general-bojnika i dobio niz odgovornih dužnosti u Ministarstvu obrane, te jednog od 14 članova Vijeća nacionalne obrane. 13. svibnja 1993. imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u HZ Herceg-Bosni i HVO-u, a poslije je postao zapovjednik snaga HVO.

Optužnica

Zajedno s hrvatskim časnicima Valentinom Čorićem, Jadrankom Prlićem, Milivojom Petkovićom, Brunom Stojićem i Bersilavom Pusićom tužilaštvo MKSJ-a je podiglo optužnicu protiv Slobodana Praljka zbog ratnih zločina. Optužnica ih tereti za agresiju RH na BiH i za Bošnjačko-hrvatski sukob, a posebna važnost Praljka za optužnicu je njegov visok položaj u Hrvatskoj vojsci i njegov službeni položaj vojnog predstavnika Hrvatske u Herceg-Bosni.

29. svibnja 2013., osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. 29. studenog 2017. je za vrijeme izricanja drugostupanjske presude popio otrov uslijed kojeg je preminuo.

Zanimljivost

Slobodan Praljak je napisao 18 knjiga koji se bave ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali sva njegova djela ove tematike su od strane ministarstva kulture 2008. godine proglašena dielima bez znanstvene vrijednosti i da uopće nisu knjige, nego brošure pa stoga nisu oslobođene plaćanja poreza na šund kao i ostale knjige.

Vanjske poveznice