Slobodan Praljak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Slobodan Praljak
Rođen/a 2. januar 1945. (1945-01-02)
Čapljina, NDH (danas BiH)
Umro/la 29. novembar 2017. (dob: 72)
Den Haag, Nizozemska
Vjernost  Hrvatska
 Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Rod/služba Hrvatska vojska
Hrvatsko vijeće obrane
Čin General-bojnik
Bitke/ratovi

Rat u Hrvatskoj
rat u BiH

Slobodan Praljak (Čapljina, 2. siječnja 1945. – Hag, 29. studenoga 2017.), hrvatski filmski redatelj, političar, vojskovođa i pravosnažno osuđeni ratni zločinac, poznat po tome što je kao general HV služio u ratu u Hrvatskoj, a potom kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su, između ostalog, snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari most u Mostaru. Osim toga Praljak je poznat i kao jedan od hrvatskih generala koji je nakon rata stekao bogatstvo koje haški tribunal procjenjuje na 6.5 miliona eura. Praljak se nalazio među šest hrvatskih političara i časnika kojima međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, sudi zbog optužbi za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Praljak diplomirao je elektrotehniku na Zagrebačkom Sveučilištu. Nakon diplomiranja radio je u kazalištu, TV, te predavao filozofiju i sociologiju u Zagrebu. 1989. godine je snimio igrani film Povratak Katarine Kožul ali postao jedan od istaknutih članova novostvorene desničarske Hrvatske demokratske stranke (HDS).

Pažnju javnosti je privukao kada je 1991. se nakon izbijanja rata priključio kao dragovoljac priključio novostvorenim snagama HV i formirao jedinicu sastavljenu od zagrebačkih umjetnika i intelektualaca sa kojom je zauzeo položaje u Sunji. Iako nije imao nikakvog vojnog obrazovanja, sa njome je uspješno branio taj položaj od tehnički nadmoćnih snaga JNA i RSK. Nakon Sarajevskog primirja je stekao čin general-bojnika i dobio niz odgovornih dužnosti u Ministarstvu obrane, te jednog od 14 članova Vijeća nacionalne obrane. 13. svibnja 1993. imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u HZ Herceg-Bosni i HVO-u, a poslije je postao zapovjednik snaga HVO.

Optužnica[uredi - уреди | uredi izvor]

Zajedno s hrvatskim časnicima Valentinom Čorićem, Jadrankom Prlićem, Milivojom Petkovićom, Brunom Stojićem i Bersilavom Pusićom tužilaštvo MKSJ-a je podiglo optužnicu protiv Slobodana Praljka zbog ratnih zločina. Optužnica ih tereti za agresiju RH na BiH i za Bošnjačko-hrvatski sukob, a posebna važnost Praljka za optužnicu je njegov visok položaj u Hrvatskoj vojsci i njegov službeni položaj vojnog predstavnika Hrvatske u Herceg-Bosni.

29. svibnja 2013., je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. 29. studenog 2017. je nakon izricanja njegove drugostupanjske presude popio otrov uz riječi: "Sudci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vasu presudu!" te ubrzo nakon toga preminuo. Njegovo samoubojstvo je bilo treće u povijesti Haškog suda (nakon Slavka Dokmanovića i Milana Babića), ali jedino počinjeno za vrijeme samog postupka. S obzirom da su izricanje presude pratile televizijske kamere u direktnom prijenosu, Praljkov čin su imali prilike vidjeti gledatelji širom svijeta. Praljak je zbog toga u dijelu hrvatske javnosti, prije svega desno i nacionalistički orijentiranoj, stekao status heroja i mučenika.

Zanimljivost[uredi - уреди | uredi izvor]

Slobodan Praljak je napisao 18 knjiga koji se bave ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali sva njegova djela ove tematike su od strane ministarstva kulture 2008. godine proglašena djelima bez znanstvene vrijednosti i da uopće nisu knjige, nego brošure pa stoga nisu oslobođene plaćanja poreza na šund kao i ostale knjige.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]