Slobodan Praljak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slobodan Praljak
Rođen/a 02. januar 1945. (1945-01-02) (dob: 72)
Praljak.gif
Mjesto rođenja Čapljina, NDH (danas BiH)
Vjernost  Hrvatska
 Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Rod/služba Hrvatska vojska
Hrvatsko vijeće obrane
Čin General-bojnik
Bitke/ratovi

Rat u Hrvatskoj
rat u BiH

Slobodan Praljak (Čapljina, 2.1. 1945.), je hrvatski filmski redatelj, političar i vojskovođa, poznat po tome što je kao general HV služio u ratu u Hrvatskoj, a potom kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su, između ostalog, snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari most u Mostaru. Osim toga Praljak je poznat i kao jedan od hrvatskih generala koji je tijekom i nakon ratova stekao bogatstvo koje haški tribunal procjenjuje na 6.5 miliona eura. Praljak se nalazi među šest hrvatskih političara i časnika kojima međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, sudi zbog optužbi za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Praljak diplomirao je elektrotehniku na Zagrebačkom Sveučilištu. Nakon diplomiranja radio je u kazalištu, TV, te predavao filozofiju i sociologiju u Zagrebu. 1989. godine je snimio igrani film Povratak Katarine Kožul ali postao jedan od istaknutih članova novostvorene desničarske Hrvatske demokratske stranke (HDS).

Pažnju javnosti je privukao kada je 1991. se nakon izbijanja rata priključio kao dragovoljac priključio novostvorenim snagama HV i formirao jedinicu sastavljenu od zagrebačkih umjetnika i intelektualaca sa kojom je zauzeo položaje u Sunji. Iako nije imao nikakvog vojnog obrazovanja, sa njome je uspješno branio taj položaj od tehnički nadmoćnih snaga JNA i RSK. Nakon Sarajevskog primirja je stekao čin general-bojnika i dobio niz odgovornih dužnosti u Ministarstvu obrane, te jednog od 14 članova Vijeća nacionalne obrane. 13. svibnja 1993. imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u HZ Herceg-Bosni i HVO-u, a poslije je postao zapovjednik snaga HVO.

Optužnica[uredi - уреди | uredi izvor]

Zajedno s hrvatskim časnicima Valentinom Čorićem, Jadrankom Prlićem, Milivojom Petkovićom, Brunom Stojićem i Bersilavom Pusićom tužilaštvo MKSJ-a je podiglo optužnicu protiv Slobodana Praljka zbog ratnih zločina. Optužnica ih tereti za agresiju RH na BiH i za Bošnjačko-hrvatski sukob, a posebna važnost Praljka za optužnicu je njegov visok položaj u Hrvatskoj vojsci i njegov službeni položaj vojnog predstavnika Hrvatske u Herceg-Bosni.

29. svibnja 2013., osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Zanimljivost[uredi - уреди | uredi izvor]

Slobodan Praljak je napisao 18 knjiga koji se bave ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali sva njegova djela ove tematike su od strane ministarstva kulture 2008. godine proglašena dijelima bez znanstvene vrijednosti i da uopće nisu knjige nego brošure pa stoga nisu oslobođene plaćanja poreza na šund kao i ostale knjige.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]