Rubikova kocka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rubikova kocka koju treba rešiti.
Rešena Rubikova kocka.

Rubikova kocka je mehanička igračka koju je 1974. godine[1] izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik (mađ. Rubik Ernő). Kocka je sastavljena od 26 manjih plastičnih kocaka koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje.

Smatra se jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 6 miliona primeraka.Rekorder Crne Gore je David Pantovic[2]

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Erne Rubik je za svoju kocku 1975. godine dobio mađarski patent HU170062, ali nije tražio međunarodni patent. Prve Rubikove kocke su napravljene 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u Zapadnim metropolama – Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Originalna Rubikova kocka dimenzija 3×3×3 ima osam ugaonih kocaka i dvanaest ivica. Postoji 8! načina da se rasporede kocke na uglovima. Od toga, sedam se može postaviti sa tri obojene ivice proizvoljno, dok orijentacija osme zavisi od prethodnih sedam, što daje 37 mogućnosti. Ivice je moguće rasporediti na 12!/2 načina, pošto neparna permutacija uglova povlači za sobom neparnu permutaciju ivica. Jedanaest ivica je moguće rasporediti nezavisno, dok položaj dvanaeste ivice zavisi od rasporeda prethodnih jedenaest, pa postoji 211 različitih mogućnosti.[3] Broj različitih položaja je tačno 43.252.003.274.489.856.000, odnosno:

Trenutni svetski rekord u rešavanju Rubikove kocke drži Yusheng Du sa 3,47 sekundi.[4]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]