Roscoe Arbuckle

Izvor: Wikipedia

Roscoe Arbuckle
Arbuckle-Roscoe.jpg

Accéder aux informations sur cette image nommée Arbuckle-Roscoe-01.jpg.
Lični podaci
Ime po rođenju Roscoe Conkling Arbuckle
Nadimak, umjetničko ili drugo ime Fatty Arbuckle
Rođenje 24. mart 1887. (1887-03-24)
Smith Center, Kansas, SAD
Smrt 29. jun 1933. (dob: 46)
New York, SAD
Bračni drug(ovi) Minta Durfee (1908-1925)
Doris Deane (1925-1929)
Addie Oakley Dukes McPhail (1929-1933)
Profesionalna karijera
Period aktivnosti 1909-1933
Internetska stranica http://roscoearbuckle.com

Roscoe Conkling "Fatty" Arbuckle (24.3. 188729.6. 1933.) bio je američki glumac, komičar, režiser i scenarist iz doba nijemog filma.

Usprkos svojoj krupnoj i vizualno nezgrapnoj tjelesnoj građi, zbog koje je dobio nadimak "Debeljko" (engl. Fatty), posjedovao je atletske vještine, a i talent koji su prepoznali njegovi roditelji - vodviljski zabavljači. Od godine 1909. je nastupao u filmskim komedijama, a 1916. priključio Macku Sennettu te postao zvijezda zahvaljujući filmskoj seriji Keystone Cops. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih glumaca, odnosno jedna od prvih velikih komičarskih zvijezda Hollywooda. Njegova su specijalnost bili gegovi vezani uz tortu u lice, koji su s vremenom postali jedan od standarda vizualne komedije na filmu.

Njegovu karijeru je uništio skandal nastao nakon što je glumica i poznanica Virginia Rappe 5.9. 1921. preminula nedugo nakon sudjelovanja u jednoj razuzdanoj zabavi u San Franciscu. Arbuckle je optužen za silovanje i ubistvo te podvrgnut medijskom linču od strane Hearstovog tiska. Iako je Arbuckle nakon nekoliko sudskih procesa konačno oslobođen svih optužbi, njegov imidž simpatičnog debeljka je trajno uništen, zbog čega godinama nije mogao dobiti posao u Hollywoodu. Karijera mu se ponovno pokrenula tek deceniju kasnije, kada je dobio angažman u svom prvom dugometražnom zvučnom filmu. Nedugo prije početka snimanja preminuo je od srčanog udara.

Arbuckle se smatra jednom od najvećih tragičnih ličnosti ranog Hollywooda, odnosno žrtvom historijske nepravde. Buster Keaton, njegov osobni prijatelj, smatrao ga je svojim uzorom i mentorom.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]