Rohtas

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Utvrda Rohtas
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Rohtas Fort Magnificent Kabuli Gate.jpg

 Pakistan

Utvrda Rohtas na karti Pakistana
Utvrda Rohtas
Utvrda Rohtas
Lokacija utvrde Rohtas u Pakistanu
Registriran: 1997. (21. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO
Karta Rohtasa s navedenim znamenitostima

Utvrda Rohtas (urdu: قلعہ روہتاس, Kila Rohtas) je utvrda koju je izgradio indijski vladar Šer Šah Suri (poznat i kao Šir Kan vladao od 1540.-45.), na 300 metara visokoj litici klanca rijeke Kahal Pamal Khas, oko 16 km sjeverozapadno od Dželama. a koja se smatra za prvu uspješnu mješavinu indijske, afganistanske i perzijske arhitekture na Indijskom podkontinentu. Zbog toga je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1997. godine.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Bastinoni i terase na zidinama Rohtasa
Portal Langhar Khani iznutra

Izgradnja utvrde je otpočela 1541. godine na starteškom mjestu starog puta koji je vodio od sjevernog Afganistana do Pandžabske doline, te je kontrolirala važni put Pešavar-Lahore. Šer Šah Suri je želio njome spriječiti povratak zbačenog mogulskog vladara Hamajuna na vlast, ali i pojačati kontrolu nad lokalnim plemenom Gahar, koji su bili Hamajunovi saveznici. Za vrijeme izgradnje utvrde, Gaharci su bojkotirali njezinu izgradnju što ju je strašno poskupilo. Čak su podigli i utvrdu Sultanpur nasuprot nje, koja još uvijek stoji u obližnjem selu.

Šer Šah Suri je nazvao ovu utvrdu po slavnoj utvrdi Rohtasgarh pored Baharkunde u Biharu, a koju je osvojio 1539. godine. No, Šer Šah Suri nije doživio njezino dovršenje, a Hamajun se uspio vratiti na vlast za nepunih deset godina kasnije. Mogulski vladari nikada nisu voljeli ovu utvrdu, jer ih je podsjećala na vrijeme dinastije Suri kada su bili zbačeni s vlasti u sjevernoj Indiji. Zabilježeno je samo da je car Akbar tu pronećio jednu noć, a Džahangir dvije i to samo kad se nenadano morao vratiti u Kabul. No, Paštunci, koji su bili neprijatelji Gaharcima, su je koristili češće i iz nje su održavali snažnu vezu sa svojom afganistanskom prijestolnicom, Kabulom.

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Utvrda Rohtas je imala garnizon za oko 30.000 vojnika, a iako ima masivne zidine duge oko 4 km (visoke od 10 do 18, i debele od 10 do 13 metara) s 68 bastiona, opkop oko zidina, 12 portala, pokretna vrata, tri cisterne (baoli), i čak više od 91 mlijuna stuba, ona nikada nije bila opsjednuta.

Izgrađena je od kamena i opeke i ima nepravilan oblik koji je pratio konfiguraciju stijene. Njezin kut na zapadnoj strani je citadela u citadeli i zbog sjajne dažmije Šahi i ukrašene cisterne, smatra se kako je bila namjenjena upravitelju utvrde i njegovoj obitelji. Na najvišem mjestu citadele se ne nalazi palača, već građevina poput paviljona, poznata kao Haveli Man Singh.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Basheer Ahmad Khan Matta, Sher Shah Suri: A Fresh Perspective, Karachi: Oxford University Press ISBN 0-19-597882-X
  • Ihsan H Nadiem, Rohtas: Formidable Fort of Sher Shah, Lahore: Sang-e-Meel Publications, ISBN 969-35-0603-0.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 32°57′45″N 73°35′20″E / 32.96250°N 73.58889°E / 32.96250; 73.58889