Rising Sun (roman)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rising Sun
Big-risingsun.jpg
korice prvog izdanja sa likom supermodela Gie Carangi
Autor(i) Michael Crichton
Dizajn korica Chip Kidd
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) kriminalistički triler
Izdavač Alfred A. Knopf[1]
Datum izdanja 27. januar 1992
Vrsta medija tvrdi uvez, meki uvez
Stranica 385
ISBN 0-394-58942-4
OCLC broj 24216739
Dewey Decimal 813/.54 20
LC klasifikacija PS3553.R48 R57 1992

Rising Sun (sh. Izlazeće sunce) je kriminalistički roman američkog književnika Michaela Crichtona objavljen 1992. godine, poznat po tome što je zbog političkih konotacija postao najkontroverznije djelo njegovog opusa.

Radnja počinje u središtu Los Angelesu, gdje je za vrijeme zabave povodom otvaranja novog poslovnog nebodera u vlasništvu pronađena japanske korporacije Nakatomo pronađena zadavljena američka manekenka. Protagonist je poručnik Peter J. Smith, službenik za vezu losanđeleske policije kome je povjerena istraga, ali i savjetnik u liku umirovljenog policijskog kapetana Connora, koji je dugo vremena proveo u Japanu i dobro zna jezik i kulturu; te vještine Smithu dobro dođu, s obzirom na stalne opstrukcije od japanskih vlasnika zgrade, kao i to da je sve izglednije da je ubistvo bilo dio mnogo šire i opasnije zavjere vezane uz japansko preuzimanje ključnih američkih informatičkih kompanija u Silikonskoj dolini.

Slično kao i mnogi drugi Crichtonovi romani, Rising Sun je po strukturi tehno-triler, odnosno u njemu važnu ulogu igra ima najsuvremenija tehnologija, konkretno video nadzor, ali i kompjuterski efekti kojim se na video-snimke mogu ubaciti i izbrisati različite ličnosti i kompromitirajući detalji. Javnost je, međutim, daleko više zaintrigirala politička pozadina romana, odnosno teza da je Japan, a ne SAD bio stvarni pobjednik Hladnog rata, odnosno da je koristio svoje "podmukle" poslovne strategije da bi potkopao i "de facto" preuzeo vlast nad svojim današnjim saveznikomi nekadašnjim protivnikom iz Drugog svjetskog rata. Iako su takvi stavovi, s obzirom da ekonomske trendove, bili široko uvriježeni i popularni širom Amerike, Rising Sun je iz dijela javnosti optužen za promoviranje ksenofobije i rasizma.

Usprkos svemu tome, sljedeće je godine snimljen istoimeni igrani film u režiji Phila Kauffmana, a u kome je glavni protagonist, u nastojanju da se djelomično otklone optužbe za rasizam od bijelca pretvoren u crnca.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]