Jurassic Park (roman)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jurassic Park
Jurassicpark.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Michael Crichton
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) Hard science fiction,
Techno-thriller, horor
Izdavač Alfred A. Knopf
Datum izdanja 20. novembar 1990[1]
Vrsta medija štampa (tvrdi uvez)
Stranica 400
ISBN 0-394-58816-9
OCLC broj 22511027
Dewey Decimal 813/.54 20
LC klasifikacija PS3553.R48 J87 1990
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

The Lost World

Jurassic Park (sh. Jurski park ili Park iz doba jure) je science fiction roman američkog književnika Michaela Crichtona, poznat kao njegovo najuspješniji i najuticajnije djelo, odnosno predložak za istoimeni film začetak istoimene franšize.

Jurassic Park, koji je po strukturi i stilu sličan brojnim ranijim tehno-trilerima iz Crichtonovog opusa, prikazuje kako je korporacija InGen genetskim inženjeringom, odnosno rekonstrukcijom DNK iz drevnih prahistorijskih fosila uspjela proizvesti žive primjerke davno iščezlih dinosaura, a koje nastoji komercijalno iskoristiti u tematskom zabavnom parku na otoku ispred kostarikanske obale. Radnja prikazuje kako je uprava pred otvaranje na otok dovela grupu naučnika, advokata i drugih gostiju radi demonstracije, ali kako industrijska sabotaža i druge okolnosti dovedu do oslobađanja prahistorijskih zvijeri koje će početi loviti goste i osoblje parka, tjerajući ih da se bore za goli život.

Roman, koji je publici na relativno pristupačan način objašnjavao koncepte DNK, ali se također bavio i filozofskim i bioetičkim pitanjima se odlikovao i eksplicitnim prikazom nasilja i izuzetno mračnim tonom, a što je uključivalo smrt velikog broja likova. Jurassic Park je nakon objavljivanja doživio izuzetan uspjeh, kako kod čitatelja, tako i kod publike. To se odrazilo i na Hollywood, te je samo tri godine kasnije ekraniziran kao film u režiji Stevena Spielberga koji je postigao još veći uspjeh te potakao zanimanje publike za filmove, TV-serije na temu dinosaura. Crichton je, potaknut tim uspjehom, godine 1996. objavio njegov nastavak pod naslovom Lost World.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]